miercuri, 19 martie 2014

Poziție cu privire la demisia lui Mircea Diaconu din PNL.

La cald.

Nu este cazul să ne inflamăm sentimental pentru nici unul dintre liderii politici. Ca susținător al PNL, îi susțin pe toți liderii și membrii PNL. Când liderii sau membrii PNL au probleme cu autoritățile statului cauzate de apartenența lor la PNL, voi fi alături de ei fără nici o reținere. Când au însă probleme cauzate de actele și faptele lor ca persoane fizice, voi aștepta ca Justiția să își spună cuvântul, de se va ajunge acolo. Chiar dacă îmi dau cu părerea mai înainte sau mai apoi, în special cu privire la interpretarea normei de lege aplicabile, asta nu înseamnă că îi acord persoanei respective susținerea politică în procesul său. Ar fi o prostie din partea mea.

Eu consider că liderii politici au ajuns în funcțiile politice de partid ca urmare a angajamentului asumat că vor apăra și vor promova interesele membrilor partidului care au ales o anume ideologie și un anume comportament politic. Indiferent de numele lor, indiferent de valoarea pe care respectivul lider o are în fața opiniei publice, eu îi consider a fi sub angajament. De aceea, mă aștept de la ei să se comporte ca persoane fizice astfel încât să nu pună în pericol partidul și interesele membrilor partidului pe care ei au fost mandatați să le reprezinte și apere. Consider că au obligația să acționeze în așa fel încât problemele pe care, la un moment dat, le au cu autoritățile statului, să le soluționeze fără sprijinul politic al partidului. Sunt de acord ca, de la caz la caz, partidul să le acorde asistență de orice natură însă nu sprijin politic.

Mircea Diaconu, pentru care am o mare stimă, trebuie să își rezolve situația cu starea de incompatibilitate constatată de ICCJ în 2012. În special cu privire la consecințele ei. Iar asta o poate face doar în fața instanței competente prin atacarea comunicatului ANI. Este o acțiune individuală pentru că interdicțiile impuse de lege sunt individuale. PNL nu poate fi angrenat în conflictul lui MD cu ANI.

MD are tot dreptul din lume să candideze pentru un loc în Parlamentul European. Va trebui să adune 100.000 de semnături de susținere. Va depune lista odată cu candidatura la BEC. Acolo se va găsi și comunicatul ANI sau o altă formulare ANI care comunică BEC că MD este oprit, prin efectul legii, să mai candideze. BEC va lua o decizie de respingere a candidaturii. BEC nu este instanță de judecată iar comunicatul ANI este un act oficial al unei autorități de stat. Mă gândesc că MD vrea ca mai apoi să atace decizia BEC la instanța de judecată. Oricum, procesul va intra într-o formă rapidă. Instanța va trebui să se pronunțe într-un termen care să permită petentului participarea la alegerile europarlamentare. Ar fi singura modalitate rapidă prin care MD poate contracara acțiunea ANI. Nu este exclus ca MD să acționeze sprijinit de PNL !

În cazul în care MD nu obține satisfacție, PNL va fi „sancționat” de o parte a electoratului pentru că nu l-a sprijinit pe MD. Este un risc doar dacă după aflarea soluției MD nu face pasul de a reveni în PNL. Dacă MD obține satisfacție, atunci și PNL și MD pot acționa împreună pentru atragerea electoratului la vot repetându-se scenariul EBA de la alegerile europarlamentare anterioare. PNL să sprijine pe MD la vot prin membrii și simpatizanții săi fără a pune în pericol lista electorală a PNL.

Am încercat să judec pozitiv. MD este o persoană publică de prestigiu care a confirmat mereu și mereu că este cu adevărat un liberal.

Acțiunea lui de acum poate fi interpretată și ca un gest de frondă față de PNL, distructiv. Poate fi interpretat și așa cum am făcut-o eu. Poate fi interpretat și altfel.

Niciun comentariu: