vineri, 27 iunie 2014

Ieri, la „Jocuri de putere”, Crin Antonescu a fost excelent.

Aseară, la „Jocuri de putere” a lui Rareș Bogdan (aici), acesta și Ion Cristoiu au cerut lămuriri de la Crin Antonescu. Le-a dat.

Nu va candida la șefia PNL. Nu a demisionat pentru a candida iar. Se pare că etapa șefiei la vârful partidului a trecut, pentru el. Și-a exercitat un mandat pe un program, a reușit multe (spun eu), nu a reușit să îi unească pe toți liberalii în proiectul ce prevedea transformarea PNL în cel mai mare partid din România. În timp, normal, prin diferite metode, cu mijloacele ce puteau fi accesate. Scorul de 20 % de la europarlamentare ar fi fost un semnal puternic pentru PNL dar și pentru alte partide de pe palierul dreptei. Și acum PNL este partidul cel mai mare de pe dreapta însă nu este suficient de mare pentru a conduce acțiunile dreptei, pentru a fi liderul dreptei.

Nu își va manifesta intenția pentru a deveni candidatul dreptei la prezidențiale. Dacă însă se va ajunge la concluzia că el ar fi cel mai bun candidat al dreptei, nu va refuza implicarea. Se va implica activ în campania acelui candidat pe care PNL și PDL îl vor susține. Rațional și pragmatic, Crin Antonescu a accentuat pe ideea că „trebuie căutată o variantă cu mai multe șanse”. Restul discuțiilor sunt speculații sau precizări cu privire la abordarea problemei.

Nu (pentru președinția României, n.red.). Asta nu e decizie pe care o iau, eu nu pot împiedica pe nimeni, dar de asemenea eu nu insist. Ceea ce am spus din capul locului, am spus limpede, nu doresc să candidez. Consider că trebuie căutată o variantă cu mai multe șanse. Dar în urma unor discuții care au apărut, de genul că m-am înțeles cu cineva să nu candidez, că m-a șantajat cineva, am spus că nimic în afară de propria mea opțiune nu mă împiedica să candidez, dar am spus că dacă în urma unor cercetări se va ajunge la concluzia că trebuie să candidez, eu nu mă dau în lături. Dacă, ceea ce nu cred, dacă se ajunge la o asemenea situație.... Dacă va fi vorba de un alt candidat, nu voi fi deloc spectator la această bătălie. O să fie o bătălie între baroni și pietoni.

După părerea mea, o decizie rapidă în acest sens (a desemnării candidatului la Președinție, n.red.) trebuie luată. Trebuie începute aceste cercetări, aceste evaluări și totuși, dacă e vorba de.... ca să fiu foarte sincer, eu nu cred că e nevoie de foarte multe sondaje. Cu tot respectul pentru domnul Predoiu, întrebarea este dacă este Klaus Iohannis sau sunt eu. Dacă domnul Iohannis e hotărât, dacă PNL îl susține, presupun că PDL nu va avea multe de obiectat, atunci se face o strategie. Una e să faci o strategie pentru un om nou, alta e să o faci pentru mine. Nu știu dacă la Congres acum, PNL trebuie să ia o decizie, dar a doua zi...

Chiar nu cred în ipoteza în care PSD va alinia alt candidat decât Victor Ponta. Eu nu cred în ipotezele cu independenți, nu cred în ipoteza Mugur Isărescu, George Maior, Sorin Oprescu. Poate Ioan Rus? Eu îl văd mai degrabă premier.

Dacă voi fi sau nu candidat, nu e decizia mea. Eu cred că se supralicitează cu acest duel din finalul campaniei electorale, până acolo, dacă el va avea loc. Eu nu văd din dreapta cine ar putea avea ceva ireconciliabil cu Klaus Iohannis. Dar mai e nevoie și de o anumită efervescență”.

Speră ca fuziunea cu PDL să fie efectivă din septembrie, chiar dacă juridic ea va mai dura. După mine, Crin Antonescu gândește la nivel macro. Strategic. El nu este strateg (după cum afirmă) însă are o gândire strategică și, de aceea, respinge obiectivele politice mărunte. Este dispus să piardă bătălii pentru a câștiga războiul. Are comportament de lider la nivel național. Gândește și acționează pentru interesul general, chiar dacă el, ca persoană, poate suporta unele consecințe neplăcute. Dacă ideea fuziunii cu PDL este gândită la nivel macro, al interesului general, deciziile și acțiunile lui Crin Antonescu sunt cele mai corecte.

Eu cred (în fuziunea PNL-PDL). Eu cred că se poate face, cred că e nevoie de mici chestiuni locale, trebuie și o selecție. Eu spun că ăsta este un prilej să vezi așa cu cine poți să faci un partid puternic, serios. Să vezi cu cine poți să pleci la luptă. Pentru mine, ăsta e un lucru de la sine înțeles (păstrarea numelui de PNL, n.red.)”.

Nu gândește, cum tot vehiculează unii și alții dispariția PNL, renunțarea la identitatea istorică a partidului. Este convins că o mare parte dintre membrii PDL sunt favorabili ideii ca fuziunea să aibă ca rezultat PNL-ul istoric, moștenitor nu doar a numelui ci și a istoriei sale. Toate acestea se vor rezolva juridic. Declarațiile potrivnice ale unora din PDL trebuie luate ca simple declarații. La fel ca cei din PNL care se opun fuziunii, cei din PDL pot pleca din PDL înainte sau după realizarea fuziunii. Crin Antonescu este convins că din PNL vor pleca o parte dintre membri.

Domnul Klaus Iohannis va fi ales președinte cu un scor confortabil, aderarea la PPE va fi votată cu un scor zdrobitor, continuarea demersurilor pentru fuziune va fi votată. Nu știu ce se va întâmplă cu acel grup pro-PSD. Ani de zile, când Băsescu era foarte puternic, Antena 3 era în opoziție. Noi fiind în opoziție, membrii, parlamentarii noștri s-au uitat acolo. Încet-încet un asemenea post de televiziune capătă un soi de autoritate. PNL nu a fost niciodată partidul-princeps al Antenei 3. Bineînțeles că există o presiune foarte puternică asupra membrilor. Acest grup, grupul oamenilor care s-au dus cu domnul Tăriceanu ei vor fi prezenți. Aici este o problemă interesantă. Ei ar trebui să aibă un lider. Și nu îl au. Există o posibilitate, dar dacă domnul Ponta dispune, te duci acolo și deschizi ușa... (domnul Tăriceanu, n.red.). Eu mă aștept la chestiunea asta (ca un grup mai mare să plece din PNL, n.red.). Probabil asta va fi următoarea mișcare a domnului Ponta să încerce să formeze un nou partid liberal. Eu în locul domnului Ponta l-aș forma în jurul domnului Diaconu, nu în jurul domului Tăriceanu”.

Sincer să fiu, nu voi duce dorul celor care vor pleca din PNL după Tăriceanu sau în altă parte. După cei ai PDL, nici atât. Nu sunt oameni cu o gândire de anvergură. Nu văd viitorul în afara propriului interes, al interesului imediat, palpabil. Sunt mulți dintre aceștia, din nefericire. Nu are nici cum fi altfel. Vor rămâne suficienți oameni care vor să facă politică adevărată și, mai ales, vor fi mulți tineri care vor găsi în rândul politicienilor care rămân exemple de urmat.

Norica Nicolai a comis o măgărie alaltăieri. A prezentat ideea că PNL a fost dus în PPE pentru ca Adina Vălean să primească o candidatură la funcția de vicepreședinte a Parlamentului European. Mai mult, Norica Nicolai a afirmat că a fost informată de Guy Verhofstadt despre intervenția lui Crin Antonescu la el ca grupul ALDE să o propună pe Adina Vălean ca vice-președinte la Parlamentul European. În timpul emisiunii, Guy Verhofstadt a vrut să intervină și să spună că grupul ALDE nu va susține candidatura Adinei Vălean la vice-președinția Parlamentului European. Ca la balamuc. Fiindu-i refuzată intervenția, Guy Verhofstadt a intervenit la Antena 3 care a dezvoltat, în stil-ui caracteristic, o întreagă intrigă politico-lacrimogenă. Crin Antonescu a făcut unele precizări:

Doamna Norica Nicolai putea să mă atace. S-a descalificat. Vorbesc despre mahalaua noastră. Un om care stă de cinci ani în Parlamentul European știe că nu așa se fac lucrurile. De mulți ani, liberalii doresc să meargă în PPE. De ani de zile, liberalii deplâng decizia prostească din 2003 de a rămâne în ALDE. Toată lumea știe în PNL asta. Am plătit zece ani pentru asta. August 2012. Propaganda Antenei 3 uită că grupul socialist l-a urecheat aproape fizic pe domnul Ponta. Nici în presa românească, nici în viața politică nu reușim să ieșim din discuții de margine de sat. "Domnle, noi suntem liberali, nu mergem acolo". Cum să-ți imaginezi că distribuția locurilor în PE se discută așa între președintele demisionar al PNL și cei din PPE: "Domnle, să o puneți pe nevastă-mea acolo!". Cum se explică că Adina Vălean, e pentru prima dată când vom avea vicepreședinte român în PPE? Se explică că acolo oamenii muncesc. Se cunosc între ei. Nu se duc la Antena 3 să denunțe lovituri de stat și să se războiască cu Traian Băsescu. Adina Vălean nu e în politică de când e nevasta mea. Avea un nume”.

Îmi pun întrebarea. De ce Guy Verhofstadt nu a confirmat afirmația Norică Nicolai că Antonescu i-a cerut o candidatură pentru soție ? Guy Verhofstadt face doar afirmația că nu o susține pe Adina Vălean propusă de PPE ! Acest mic amănunt îmi arată că Norica Nicolai fabulează. Antena 3 fabulează pentru că are sarcină de la partid.

Astea au fost subiectele mai importante. După mine.

Niciun comentariu: