vineri, 20 iunie 2014

DNA va intra în Cartea Recordurilor. Mircea Băsescu este inculpat. Mâine condamnat ?

Imaginea spune totul (sursa RealitateaTv). Mircea Băsescu înconjurat de oamenii legii merge către cei care îl așteaptă „cu drag”. Interlopii.

Comunicatul DNA însă este motivul acestei postări (aici). Comunicatul a fost dat ieri, la ora 20.08. Ieri, după audierea lui Mircea Băsescu, procurorii au ars etapele. S-a dispus, deodată, începerea acțiunii penale și reținerea pentru 24 ore.

Lumea a intrat în fibrilație pentru reținerea de 24 de ore și nu pentru începerea acțiunii penale. S-a bătut apa'n piuă cu reținerea și s-au tot vehiculat variante dacă Mircea Băsescu ajunge sau nu în fața judecătorilor, cum o să facă și o să dreagă Kovesi să îl salveze, cu Băsescu pe sub masă va aranja salvarea fratelui etc.

Începerea acțiunii penale împotriva lui Mircea Băsescu înseamnă terminarea cercetărilor în cauză, urmărirea penală dând rezultatele căutate de procurori, există fapta de trafic de influență, există făptuitori, există „plata”, există probele care permit trimiterea în judecată a vinovaților care nu mai sunt învinuiți ci inculpați. Următoarea lor calitate este cea de condamnați. Pentru asta însă, este necesar ca instanța de judecată competentă să se pronunțe o condamnare.

Obișnuit cu lentoarea urmăririlor penale ale procurorilor celeritatea cu care procurorii DNA au ajuns la inculpare mă ia prin surprindere. Celeritatea cu care s-a acționat îmi spune că procurorii au avut dosare de urmărire penală pentru diferite cauze în care Mircea Băsescu apărea ca „autor al faptelor sau al unor fapte”. Acum, pur și simplu, s-a profitat de ocazie și au dat drumul acțiunii penale. Mai că îmi vine să cred că declarația de ieri a lui Traian Băsescu a avut ca scop ascuns emiterea unei permisiuni către procurori să finalizeze urmărirea penală a fratelui său și să înceapă acțiunea penală. Nu pot proba afirmația mea însă este o părere, părere determinată de coincidențele zilei de ieri. Mircea Băsescu dă comunicat dimineață că fratele lui, Președintele României, nu este implicat, iese apoi Traian Băsescu și susține că nu este implicat și formulează o poziție clară că susține Justiția în dauna apărării fratelui său ca apoi, pe nepusă masă, procurorii să îl cheme pe Mircea Băsescu să îl audieze 15 minute (a dracului audiere !) - după cum a declarat avocatul lui -, ca imediat să fie învinuit, să i se comunice că a început acțiunea penală și că va fi deferit instanței de judecată.

Pe undeva, procedura penală permite începerea acțiunii penale imediat ce faptele se confirmă și se cunoaște autorul. Numai că traficul de influență pentru care este acuzat Mircea Băsescu nu face parte din infracțiunile care se pot constata pe loc. Ce naiba ! Este o infracțiune care cere o cercetare atentă a faptelor, căutarea complicilor, chiar posibilitatea finalizării infracțiunii prin consumarea unor acte și fapte de către alte persoane care ar deveni complici. La Mircea Băsescu nu s-a întâmplat așa ceva. Din acest motiv consider că Traian Băsescu știa de faptele fratelui său, nu este exclus să fi intervenit pentru ca infracțiunea de trafic de influență să nu se producă - Bercea Mondial a fost condamnat la niște ani de pușcărie. Judecând mai cu atenție, nu este exclus ca Mircea Băsescu în filmulețele în care apare să fie, într-o parte din ele înainte de a afla frate'su de măgărie iar în altele după ce Traian Băsescu a dispus măsuri de blocare a afacerii. Ce nu au știut ei, sunt filmulețele făcute de finul cel drag al lui Mircea Băsescu. Filmulețe care puse la dispoziția presei au închis cazul. Ba mai mult, amenințarea comunicată procurorului de avocatul mondialilor că filmulețele vor fi date presei a fost ca o descătușare pentru acesta: „să le dea”. Darea lor la presă a descuiat sertarul în care se umplea de praf dosarul cu infractorii interlopi conduși de Mircea Băsescu.

Unii îl spală pe Traian Băsescu. Mai au puțin și vor să ceară să fie declarat erou național. Mai ușor indivizilor. Dacă ce am scris eu este corect sau pe aproape, Traian Băsescu este un fel de complice. A încercat să își scape fratele de justiție profitând de puterile date de funcția prezidențiale însă a eșuat. Faptul că a ieșit teatral în fața presei alegând Justiția în dauna fratelui este doar o scenă de populism grețos. Trage și el un folos politic din toată treaba dacă nu își poate salva fratele din pușcărie.

Pe de altă parte, nu știm finalitatea procesului. Nu avem cum. Avocatul lui Mircea Băsescu a spus că va contesta în instanță materialul probator pe motiv procedural: nu a fost adunat potrivit legii. Asta mă face să mă întreb dacă nu cumva graba procurorilor de a duce în instanță un dosar doar cu filmulețe nu este o strategie ca în instanță, instantaneu, Mircea Băsescu să devină din infractor om „de onoare”. Vom trăi și vom vedea.

Celeritatea procurorilor este dubioasă. Cel puțin în acest moment.

Niciun comentariu: