joi, 26 iunie 2014

Justiția face curățenie. Baronii politici dau sânge la greu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea condamnării fostului ministru al PDL în Guvernul Boc, Monica Iacob Ridzi, la cinci ani închisoare cu executare și 3 ani interzicerea unor drepturi (aici). Cazul este cunoscut. Pentru că PDL nu i-a mai dat un loc de deputat a plecat la PPDD.

Decizia a fost atacată cu recurs, la timpul emiterii. Motivarea este însă foarte amplă, are 870 de pagini, cuprinde actele și faptele infracționale ale tuturor celor implicați. Pentru PDL este un vot de blam sever. Nu se poate deroga de răspundere pe motivul că monica Iacob Ridzi nu mai este membru PDL. Atunci când aceasta a comis faptele era ministru al PDL în Guvernul Boc. Cei care au participat la infracțiunile de la minister erau membri PDL ! Pentru că PDL a reușit, într-un timp foarte scurt, să politizeze la maxim tot aparatul administrativ.

Nici PNL nu scapă ușor. Romeo Stavarache, liderul județean de la Bacău al PNL și primar al Bacăului a fost reținut de DNA pentru infracțiuni de corupție (aici).

Bacăul va fi „orfan” la Congresul PNL.

Sunt răutăcios acum. Dar sunt pe drept. Faptele celor doi s-au produs, după cum spun procurorii, începând cu anul 2008 continuând pe timpul guvernării Boc. Nu sunt singurele. Au procurorii și alți lideri politici în atenție. Eu rețin ca pe un fenomen amploarea actelor de corupție de pe timpul mandatelor lui Traian Băsescu ! În special în perioada când a avut controlul deplin al puterii. De atunci s-a prăbușit România, de când Traian Băsescu a început „lupta împotriva corupției”. O luptă care a întărit corupția. A distrus statul, l-a făcut temător în fața „puternicilor zilei” iar corupția a înflorit. Mircea Băsescu a ieșit în evidență cu actul de corupție tot în această perioadă.

Nu îl acuz pe Traian Băsescu de actele de corupție ale liderilor politici. Vinovățiile sunt individuale. Îl acuz că a distrus statul. A vrut el să își pună amprenta personală pe organizarea și funcționarea statului și a ieșit un dezastru. Doar niște alienați mai pot susține că Băsescu Traian va rămâne în istorie pentru ideile mărețe.

Justiția să continue cu ce a început. Au început să apară în boxa acuzaților și liderii actuali ai PSD, pentru fapte comise după anul 2012 !

PNL trebuie să fie foarte atent. Promovarea și susținerea unor lideri locali va trebui să fie foarte precis reglementată. Orice suspiciune de corupție va trebui să aibă ca urmare suspendarea celor implicați din funcția politică deținută până la clarificarea situației juridice de către instanțele competente. Nu putem merge așa în continuare.

Niciun comentariu: