sâmbătă, 21 iunie 2014

Demisia lui Băsescu devine o problemă pentru „imaginea de țară”. Este o urgență.

Este mai mult decât evident faptul că Traian Băsescu nu mai are „de întors”. Cei care mai speră la nu știu ce manevră „strălucită” a „animalului politic” Traian Băsescu sunt slabi de înger. Scroafa este moartă'n coteț.

Vor urma, după cum a comunicat grl. (rt) Pavel Abraham (avocatul lui Băsică !), alte filmulețe cu tot felul de convorbiri și întâmplări, cu tot felul de personaje, inclusiv din rândul magistraților, care vor scoate la iveală rețeaua hidoasă de influență și de afaceri ilegale în care erau implicate personaje politice, magistrați, interlopi. Ce mai ! O mafie întreagă. Traian Băsescu va fi la mijloc. Va fi la mijloc pentru că el a știut permanent ce se întâmplă și nu a intervenit ca Președinte al țării. Bănuiesc că a fost și beneficiar, altfel intervenea. Fie pentru el, fie pentru membrii familiei lui. De exemplu, pentru fratele Mircea.

I-au cerut demisia Victor Ponta, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, alți politicieni. Nu îi vor demisia cei care, cumva, au lucrat cu el și probabil că au cunoștință de unele matrapazlâcuri. Cătălin Predoiu, cel care era ministru al Justiției când se produceau faptele infracționale ale lui Mircea Băsescu, nu este de acord cu demisia lui Traian.

Cei care clamează vehement împotriva demisiei au o „portiță”. Bercea Mondial ajutat de Dan Voiculescu prin Antena 3 au început un atac împotriva Justiției. Vezi, Doamne, Traian Băsescu trebuie să rămână la pupitrul țării pentru a contracara acțiunile infame. Atacul este conceput și pus în aplicare pentru ca Dan Voiculescu să scape de închisoare. Nu doar el, ci și alți „infractori” din rândurile PSD, PC, UNPR sau altă formațiune satelit de pe lângă PSD. Hai să fim serioși. Gargară cu pioneze. Justiția trebuie să se apere singură. Altfel, Justiția nu mai este Justiție ci o anexă a Președinției. Iar eu nu cred că este o anexă ci o putere în statul român. Face greșeli, comite erori, face prostii însă este din ce în ce mai eficientă. Traian Băsescu în funcție după ieșirea la iveală a mârșăviei lui frate'su ar fi în defavoarea Justiției. Ar lăsa posibilitatea construirii unei ipoteze sau a mai multor ipoteze nefavorabile Justiției însăși. Traian Băsescu în funcție devine mai slab decât în situația în care demisionează. Mai ales pentru faptul că el însuși are un mare număr de procese care îl așteaptă.

Alții vin cu motivarea că în urma demisiei lui Băsescu, Ponta va pune mâna pe Președinția României prin Călin Popescu Tăriceanu. La ideea asta au marșat și unii liberali. Incorect. Ce poate face un Președinte interimar în cele 3 luni prevăzute de Constituție până la alegerile prezidențiale ? Mai nimic. Nu poate influența viața politică internă. Iar Tăriceanu nici atât. Va fi un interimar care se va lăuda în curând cu faptul că a fost Președinte interimar. PSD nu îl va avea candidat pentru funcția prezidențială, PNL și PDL nu îl vor avea candidat. Tăriceanu va gusta din paharul puterii prezidențiale însă va rămâne doar cu gustatul. Nu va avea dreptul să transmită mesaje Parlamentului și nici nu va putea organiza un referendum (în caz că va dori să încerce ceva).

Presa internațională a preluat deja evenimentul traficului de influență comis de fratele Președintelui României. După știrea de primă mână urmează analiza și interpretările. Prin cine să facă trafic de influență fratele prezidențial ? Prin fratele Președinte. Altfel, nu este posibil. Este evident că fratele Președinte devine o țintă pentru o suspiciune rezonabilă că pe timpul mandatelor sale Traian Băsescu a făcut trafic de influență. Nu doar trafic de influență, ba chiar mai multe alte fapte reprobabile. Alții, la fel ca jurnaliștii noștri, vor ridica problema banilor folosiți de autorii faptei infracționale. Bani al sau bani negri ? Negri, de bună seamă, sustrași controlului de stat prin manipularea lor cu sacoșa nu cu contul de bancă. Pentru că Președintele le știe pe toate, după propriile declarații, înseamnă că a participat, cumva, la fraudarea statului român. În timp ce fiscul român umblă chiaun după banii evazionați, Președintele României acoperă, prin tăcere, evaziunea. Una declară de la pupitrul prezidențial și alta face pe după perdea.

Traian Băsescu trebuie să își dea demisia. Urgent. Imaginea publică internă, cu privire la instituția Președinția României, se strică. Iremediabil. Traian Băsescu va rămâne în memoria publică ca un președinte infractor dacă se vor confirma și procesele lui. Instituția în sine se va percepe ca un „cuibușor de infracțiuni” păzit de prevederea constituțională a imunității Președintelui țării. Imaginea publică externă se strică cu o și mai mare viteză. Nu era ea prea bună, Traian Băsescu a avut grijă să o strice, din orgoliu prostesc, acum se duce de râpă.

Dacă își dă demisia, filmulețele pregătite de Antena 3 nu vor mai avea același impact social. Justiția va putea să acționeze fără nici un fel de reținere. Campania pentru prezidențiale va avea un alt parcurs. PSD nu va mai avea „ținta Băsescu”, așa că va căuta altă țintă. Probabil candidatul dreptei. Este mai corect așa.

Niciun comentariu: