miercuri, 16 ianuarie 2019

Brexit și recursul compensatoriu


11:00 | 16 Ianuarie 2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 16 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Bună ziua!

Mă voi referi, astăzi, într-o scurtă declarație, la două chestiuni. Prima este evoluția pe Brexit. Aseară, Parlamentul britanic a refuzat Acordul care a fost prezentat de Guvernul britanic, un Acord care a fost negociat. Este important de observat este că acest acord nu a fost impus de cineva altcuiva, ci este un Acord care a fost negociat de echipa stabilită de cei 27, UE 27 – care rămân, și Guvernul Marii Britanii. Acesta este un pas procedural și rezultatul este regretabil. Eu consider, în continuare, că acest Acord este unul bun, garantează, dacă în final va fi aprobat, o retragere ordonată a Marii Britanii și permite construirea unei relații viitoare în condiții bune.

Acum, sigur, întrebarea se pune: Ce urmează? Și această întrebare și-au pus-o mulți români, mi-au pus-o. Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante și pentru Uniunea Europeană, dar și pentru noi, în țară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să-și clarifice poziția. Trebuie să știm ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce, într-un final, la aprobarea acestui Acord și asta ar fi soluția cea mai bună. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui Acord sau dacă sunt poziții diferite în UE27. Și aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE27, deci noi care rămânem în Uniune, suntem uniți. Nu există abordări divergente.

Pe de altă parte, acest Acord care a fost îndelung negociat și aprobat de UE27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE27 a aprobat acest Acord, Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet, UE27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare și e important de știut. Pe de altă parte, foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții.

O a doua chestiune pe care vreau să o menționez este chestiunea recursului compensatoriu. Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni și alte medii despre delincvenți care au fost eliberați mai repede decât au avut sentința în baza a ceva ce se numește recursul compensatoriu, adică au fost eliberați mai repede fiindcă condițiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă. Așadar, trebuie să tragem câteva concluzii și asta rapid și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziții și la guvernanți, și din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție, care toate seamănă între ele. Se caută un vinovat pentru această lege.

Eu vă spun clar: nu asta este soluția. Căutarea vinovaților în alte guvernări și în alte majorități nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă. Și de aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă și prezentarea de soluții! Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați în loc să caute soluții. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluții pentru această chestiune.

Vă mulţumesc!

Niciun comentariu: