marți, 22 ianuarie 2019

Declarația de presă de la Aachen a președintelui Iohannis


13:30 | 22 Ianuarie 2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 22 ianuarie a.c., la Aachen (Germania), declarații de presă la finalul ceremoniei de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!

Am participat la semnarea Tratatului de prietenie, Tratat de integrare franco-german, și întreaga manifestare, după părerea mea, a fost una foarte bună. Este un lucru arhicunoscut și general acceptat că, dacă parteneriatul franco-german funcționează bine, atunci și Uniunea Europeană funcționează mai bine. În acest sens, acest tratat de astăzi vine în completarea tratatului care fusese încheiat în 1963 de către Cancelarul Federal Adenauer și Președintele de atunci al Republicii Franceze De Gaulle. Este o evoluție pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relația dintre Franța și Germania, și sunt foarte bucuros și foarte mulțumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment, care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită.

Jurnalist: Domnule Președinte, în discursurile pe care le-au avut atât Emmanuel Macron, cât și Angela Merkel, vorbeau de o Europa a suveranității, de o Europa a unei armate comune. Există riscul ca acest tratat să readucă pe tapet discuția privind Europa cu mai multe viteze? Știu că dumneavoastră ați spus inclusiv în discursul de astăzi că România va susține consolidarea proiectului european.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: După părerea mea, nu avem o situație în care revine în prim-plan o discuție a cercurilor concentrice sau a Europei a celor două viteze, nu. Este vorba de un tratat bilateral, deci manifestarea de astăzi nu a fost una esențial de Uniune Europeană, dar a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de colaborare întărită este, și am spus-o și înainte, foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european. Deci, nu cred că de aici se va reveni la acea discuție pe mai multe viteze.

Jurnalist: Premierul Viorica Dăncilă v-a trimis pentru a treia oară aceleași propuneri de miniștri la Dezvoltare și Transporturi, de data aceasta și cu anumite documente. Întrunesc acum aceste propuneri condițiile pentru a fi numite?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste documente sunt în analiza departamentului de specialitate la Administrația Prezidențială și, imediat ce voi reveni în țară, voi discuta și vom vedea ce ne-a trimis acolo doamna Prim-ministru și, într-un timp rezonabil, voi formula un răspuns la aceste propuneri.

Jurnalist: Domnule Președinte, posibilitatea ca Executivul să adopte o ordonanță de urgență privind contestația în anulare a fost criticată de către Vicepreședintele Comisiei Europene, care spuneau că românii merită un stat de drept. Cum priviți dumneavoastră aceste critici?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu știm exact ce-și imaginează ministrul justiției să scrie în acea ordonanță, dar, după părerea mea, dacă dorește să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi sunt ancorate în Constituție și unul dintre aceste principii, pe care se bazează de fapt toată construcția statului și unul dintre aceste principii pe care se bazează, de fapt, toată construcția statului și toată construcția statului de drept este că o lege acționează numai pentru viitor. Deci, legea nu poate să acționeze retroactiv. Vă imaginați dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni și ar schimba întreg trecutul statului și atunci ar dispărea orice urmă de stabilitate, de predictibilitate. Pe scurt, PSD încearcă ceea ce încerca de când a venit la putere, să caute soluții pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu șeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. Deci, PSD nu poate să vină cu astfel de soluții, care sunt pur și simplu neavenite, neconstituționale, și faptul că se vehiculează în public astfel de idei arată că, de fapt, PSD-ului nu-i pasă de România, PSD-ului îi pasă de propriii politicieni cu problemele penale și caută soluţii pentru aceștia. Este regretabilă această evoluție, și am încă speranța că inclusiv ministrul justiției va mai citi un pic de Constituție și legislație, și vor renunța la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil.

Jurnalist: Liderii europeni v-au transmis îngrijorări vizavi de o astfel de ordonanță?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o îngrijorare generală, din păcate, a liderilor europeni pentru soarta statului de drept în România. Eu îmi doresc stat de drept, românii își doresc stat de drept, majoritatea politicienilor își doresc stat de drept, dar PSD dorește ceva special pentru propriii politicieni cu probleme penale. Aceasta este o mare problemă pe care o avem și sper să se rezolve.

Jurnalist: În privința Adinei Florea la șefia DNA, ați finalizat analiza?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi nu avem elemente noi.

Jurnalist: Leul a atins un minim istoric în raport cu Euro. Sunt motive de îngrijorare vizavi de economia României, mai ales dacă aceasta tendință va continua?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sigur că sunt motive de îngrijorare, am spus-o și nu-mi face plăcere, dar trebuie să o repet. PSD nu se pricepe la economie și PSD guvernează prost. Rezultatul se vede și în cursul de schimb și în multe alte date care arată că lucrurile nu merg așa cum trebuie și așa cum își doresc românii.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați spus în discursul dumneavoastră despre spiritul de la Elysee și spiritul de la Aachen. Vom putea vorbi după 9 mai 2019 despre un spirit de la Sibiu, un spirit european pornind de la Sibiu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu sper și cu toții din Consiliul European sperăm să reușim la Sibiu să venim poate nu cu un tratat, dar poate cu o declarație care descrie în termeni pozitivi evoluția Uniunii Europene pentru următorii ani. Mulţumesc!

Niciun comentariu: