joi, 31 ianuarie 2019

Declarații Ludovic Orban și David McAllister

DECLARAȚIILE DE PRESĂ SUSȚINUTE DE VICEPREȘEDINTELE PPE, DAVID MCALLISTER, ALĂTURI DE PREȘEDINTELE PNL, LUDOVIC ORBAN - 31 IAN. 2019



Ludovic Orban

Sărut mâna, bună ziua!
 Am plăcerea sa vi-l prezint pe domnul David McAllister care este vicepreședinte al Partidului Popular European, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, fostul premier al landului  Saxonia Inferioară  și un partener al PNL la nivelul Uniunii Europene și în colaborarea noastră de la nivelul Parlamentului European.

Am avut o întâlnire cu domnul David McAllister care a fost destinată unei discuții legată de modalitatea în care putem sprijinii ca România să exercite o președinție a Uniunii Europene de succes. De asemenea, am dezbătut problematica de la nivel european și am discutat despre pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European astfel încât, echipa Partidului Popular European să câștige din nou alegerile, să aibă din nou capacitatea de a continua politicile de dezvoltare care au fost realizate în ultimul mandat, susținând candidatura lui Manfred Weber care este candidatul Partidului Popular European la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Îl invit pe domnul David McAllister sa vi se adreseze și de asemenea, aveți posibilitatea să-i puneți 3-4 întrebări după care, după ce îl conduc pe domnul David McAllister, vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări legate de politica internă.

David McAllister

Bună ziua! Mulțumesc! Îi mulțumesc domnului Orban pentru cuvintele frumoase, este o plăcere să fiu astăzi în București.

Particip la conferința Miniștrilor de Externe în calitatea mea de președinte al Comisiei de Politică Externă din cadrul Parlamentului European.  Voi fi la București până mâine după amiază.  Prima mea vizită a fost la sediul Partidului Național Liberal și am avut  o excelentă discuție cu președintele Ludovic Orban.

Pentru că sunt vicepreședinte al Partidului Popular European și consider PNL ca un important membru al acestei familii și un colaborator apropiat.

Președintele Ludovic Orban va participa mâine  la Conferința miniștrilor de Externe din cadrul  Partidului Popular European și eu ca președinte al Comisiei și ca vicepreședinte al Partidului Popular European si vom participa împreună la micul dejun pe care il avem cu această ocazie.

Și eu și colegii mei vom avea ocazia să ascultăm cum vede președintele Orban situația curentă din România.

Partidul meu de acasă este Partidul Creștin Democrat din Germania care este la guvernare și, după cum bine știți, am ales un nou lider al partidului în decembrie, pe doamna Annegret Kramp-Karrenbauer, ea conduce acum partidul nostru iar Angela Merkel rămâne cancelar  iar la Conferința noastră din Hamburg, Ludovic Orban a fost invitatul de onoare.

A doua zi dimineață când președinta noastră a fost aleasă, după o cursă foarte interesantă cu alți doi candidați, dânsul ne-a abordat și a avut ocazia să fie primul președinte al unui partid din familia noastră care să aibă o întâlnire bilaterală cu președinta noastră.

Acest lucru arată cât de buna si de apropiată este colaborarea dintre Partidul Creștin Democrat din Germania, Partidul popular European și prietenii noștri de la Partidul Național Liberal din România.

Acum așteptăm alegerile europarlamentare dintre 23 și 26 mai, cetățenii din România și cei din Germania vor vota pe 26 mai.

La aceste alegeri, Partidul Creștin Democrat vrea să devină cea mai importantă forță din Germania iar PNL vrea să devină cea mai importantă forță politică din România.

Ambele partide vor să contribuie cu un număr mare de europarlamentari pentru ca Partidul Popular European să fie inca o data cea mai mare forță din cadrul Parlamentului European.

Partidul Popular European este cea mai mare forță din cadrul Uniunii Europene și suntem gata sa ne asumam responsabilitatea pentru viitorul Uniunii Europene si pentru cetatenii europeni.

Este important ca PNL să fie parte a cestei familii pentru că Ludovic Orban și colegii săi stiu ca au parteneri de incredere pe acest continent.

Vreau să mulțumesc PNL pentru că a sprijinit de la început candidatura colegului nostru, Manfred Weber, pentru președinția Comisiei Europene.

Știți cu toții că Uniunea Europeană este în fața unor provocări foarte mari și este important ca UE sa continue intr-un mod pozitiv. Trebuie să facem Uniunea Europeană mai bună, mai competitivă,  mai eficienta, mai transparenta, mai apropiată de cetățenii săi. De aceea, viziunea noastră este că Europa trebuie să fie mai mare în ceea ce privește chestiunile mai mari și mai mică în ceea ce privește chestiunile mai mici.

Asta înseamnă că trebuie să ne focusăm pe dezvoltarea pieței unice ca principal motor de dezvoltare a Uniunii Europene. Avem nevoie de o politică economică orientată spre creștere. Trebuie să încheiem noi acorduri comerciale cu alte țări din afara Uniunii Europene.

Trebuie să avem o cooperare mai bună în privința migrației și o protecție mai bună a granițelor noastre. Avem nevoie de o cooperare mai mare în ceea ce privește lupta împotriva terorismului. Și un lucru de care sunt foarte legat, ca președinte al Comisiei de Politică Externă, avem nevoie de o colaborare mai mare în ceea ce privește afacerile externe si apararea.

Mă bucur că România colaborează foarte bine cu noi în ceea ce privește întărirea structurilor de securitate și de apărare. Până la urmă este vorba despre implementarea reformelor potrivite în Uniunea Europeană și trebuie să transformam Uniunea Europeană intr-un jucător global.
Suntem un contributor global pentru că în cele din urmă Uniunea Europeană este cel mai mare donator de ajutoare la nivel global. Dar trebuie sa devenim un jucator global si noi, ca europeni, trebuie sa intelegem ca numai impreuna putem fii la acelasi nivel cu alte forte mondiale, cum ar fi SUA, China sau Federatia Rusa.

 Împreună suntem mai puternici și mai buni. România este un membru binevenit al Uniunii Europene. Aveți oameni fantastici.

Cu toate acestea suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă în țara voastră și Guvernul este de vină pentru acest lucru. Avem îngrijorări în ceea ce privește statul de drept și lupta impotriva coruptiei în țara dumneavoastră și cerem guvernului să facă ceva în acest sens.

PNL este un partid cu o lungă tradiție în politica românească, au o orientare pro-europeană clară și sunt o voce care poate aduce putere statului de drept și drepturilor cetățenilor din această țară. De aceea vă urăm toate cele bune, mult succes la alegeri! Fie ca PNL să trimită câți mai mulți parlamentari posibil la Parlamentul European. Să continuăm colaborarea noastră strânsă. Suntem fericiți să vă avem în familia noastră a Partidului Popular European. Acesta a fost mesajul meu și din acest motiv l-am vizitat astăzi pe Ludovic Orban . Și acum sunt fericit să vă răspund la întrebări. Dar în ceea ce privește politica românească el este cel mai potrivit să vă răspundă la întrebări. Dar dacă vreți să știți ceva despre politica externă, despre Brexit, despre situația din Uniunea Europeană sunteți liberi să-mi puneți cele mai dure întrebări pe care vi le puteți imagina.

Urmărim cu atenție și ce se întâmplă în țara vecină, Moldova. PPE îi va sprijini 100% pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase care conduc o luptă curajoasă împotriva unor forțe politice care nu duc Moldova pe calea cea bună și au sprijinul nostru total.

(Cum se poziționează PPE în problematica privind aderarea României la Schengen?)

Avem 22 de țări din 28 care sunt acum în cooperarea Schegen și sunt un mare susținător
și sunt un mare susținător al unei integrări europene fără control la granițe. Eu sunt din Nordul Germaniei și pot să merg oricând în Olanda și eram o dată la locul în care fusesem pe vremuri  vama și i-am arătat fetiței mele că acolo înainte era controlul de pașapoarte și m-a întrebat surprinsă: tati, dar ce este controlul de pașapoarte?

Așa că înțeleg foarte bine ambițiile unor țări precum Bulgaria, România sau Croația, de a adera la spațiul Schengen. Am discutat acest lucru de foarte multe ori cu Boyko Borisov din Bulgaria sau cu Andrej Plenković din Croația și pot să spun că România, Bulgaria, Croația și alte țări sunt invitate să adere la cooperare Schengen, dar bineînțeles că trebuie să îndeplinească toate criteriile necesare.

Așa că  dacă România are toate criteriile îndeplinite, atunci România ar trebui să adere la Schengen și nu pot decât să urez succes tuturor politicienilor implicați în acest lucru din opoziție sau de la putere. Mai este muncă de făcut, dar ca membru PPE pot să vă spun că dacă România este pregătită  trebuie să fie în spațiul Schengen, pentru că orice membru UE trebuie să fie și în spațiul Schengen.

(Guvernul român a anunțat ieri că își asumă adoptarea euro până în 2024. Care este poziția PPE cu privire la acest șcenariu? Este unul realist?)

Este același lucru ca și la cooperare Schengen. Principalii doi pași pentru integrarea absolută în UE în ultimii 20 de ani au fost aceste două criterii -  aderarea la moneda euro și integrarea în Schengen. România nu a făcut ambii pași deocamdată.  Știu cât de ambițioase  sunt aceste planuri, aceleași lucruri se aplică și Croației și Bulgariei și spun acest lucru ca și în cazul integrării în spațiul Schengen. Atunci când veți fi pregătiți veți adera la zona euro și sunt foarte multe lucruri de făcut, totul depinde de Guvern pentru a îndeplini toate aceste criterii. Fiind membru al zonei euro își dă foarte multe avantaje economice si drepturi, dar cu toate astea trebuie să îndeplinești și foarte mult obligații, pentru că moneda noastră trebuie să fie solida și trebuie să fie o dezvoltare sustenabilă.

O zi frumoasă!

Niciun comentariu: