marți, 29 ianuarie 2019

Ludovic Orban discuții cu reprezentanții sectorului energetic. Declarații de presă

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, 29 IANUARIE 2019

Bună ziua,

Am avut o dezbatere cu patronatele, asociațiile patronale, reprezentanți ai companiilor din energie, privitor la consecințele OUG 114/2018, asupra sectorului energetic, asupra perspectivelor de evoluție ale sectorului energetic și asupra funcționării companiilor din domeniul energiei.

Concluzia pe care am tras-o este foarte clară. Prevederile din OUG 114/2018, referitoare la domeniul energetic,  reprezintă practic bomboana de pe colivă. Nu fac altceva decât să distrugă sectorul energetic, să oprească orice investitori care intenționează să investească în România, să îl oprească să mai investească în România. Toate planurile de investiții care fuseseră făcute de companiile prezente în România, au fost date peste cap.  Marea majoritate a companiilor din domeniul energetic își pun întrebarea dacă își vor putea păstra profitabilitatea și dacă vor avea cu adevărat capacitatea de a putea face față exigențelor acestor reglementări fără nici un fel de fundament economic, care nu au nicio legătură  cu cerințele pieței și care sunt contrare Tratatului UE și directivelor și reglementărilor de la nivel european.

Poziția Partidului Național Liberal a fost foarte clară. Suntem categoric pentru abrogarea OUG 114/2018, în integralitatea ei, cu atât mai mult pentru sectorul energetic. Au fost afectate prin intermediul OUG 114/2018, domenii fundamentale cum este domeniul financiar-bancar, care asigură sănătatea economiei, sectorul energetic, care este suportul pentru economie și pentru dezvoltarea economiei. Ceea ce s-a întâmplat prin OUG 114/2018,este un adevărat atentat la adresa sănătății economiei românești și OUG 114/2018, trebuie abrogată imediat.

Nici dacă în România se aflau la guvernare cei mai mari dușmani ai României, nu cred că ar fi avut inventivitatea de a născoci un asemenea atentat la echilibrul economic și la funcționarea normală a economiei românești.

Aș vrea să spun câteva cuvinte pentru că în ultima vreme PSD a pornit un atac mârșav împotriva Băncii Naționale. Realizează o dezinformare mizerabilă mizând pe faptul că cetățenii români nu cunosc legile economiei de piață, dând vina pe Banca Națională, pentru ceea ce se întâmplă în privința prăbușirii leului.

Mesajul Partidului Național Liberal este foarte clar. Singurii vinovați pentru prăbușirea leului, pentru creșterea ROBOR, pentru toate dezechilibrele economice care sunt create în economia românească, sunt cei care guvernează astăzi România, care o fac fie din prostie, fie din ticăloșie, deși încep să cred din ce în ce mai mult că tot ce fac, o fac din ticăloșie , cu rea intenție, împotriva intereselor fundamentale ale României. Singurii vinovați de prăbușirea leului sunt guvernanții, pentru că ei sunt cei care au degenerat deficitul comercial, ei sunt cei care, iată, imediat suntem pe 1 februarie și nu avem o lege a bugetului stat care să fie aprobată, ei scot peste noapte ordonanță peste ordonanță care creează instabilitate, neliniște, agitație  pe toate piețele din România, în special pe domeniul financiar-bancar, ei sunt cei care alungă investitorii, atât investitorii în acțiuni, investitorii de portofoliu cât și investitorii care investesc în producție, în realizarea de capacități de producție, ei sunt aceia care de fapt duc economia românească la sapă de lemn.

Orice atac din partea PSD împotriva BNR nu arată decât un singur lucru, că PSD vrea să pună mâna și pe Banca Națională, că infractorul Dragnea vrea să îl pună în fruntea Băncii Naționale pe infractorul Vâlcov, pentru că e clar că infractorul Vâlcov visează la lingouri de aur de multă vreme.

Partidul Național Libera respinge categoric toate atacurile mârșave ale partidului de guvernământ  și ale altor actori mânjiți de banii negri ai PSD împotriva Băncii Naționale și le spune clar românilor că singurii vinovați de toate perturbările din economie, singurii vinovați de explozia inflației, singurii vinovați de creșterea prețurilor sunt cei care se află astăzi la guvernare.

Vă mulțumesc!

Lucian Bode 

 Bună ziua,

 Categoric adoptarea OUG 114/2018, celebra taxă pe lăcomie aruncă în haos economia. Toate structurile asociative prezente aici s-au plâns de faptul că această ordonanță a fost adoptată fără o fundamentare riguroasă, fără un studiu de impact, fără consultarea lor, a structurilor asociative relevante și fără respectarea principiilor fiscalității.

 Dacă ne referim strict la componenta de energie, pentru că această ordonanță modifică în 4 articole importante, modifică radical tot ceea ce se va întâmpla după adoptarea acestei ordonanțe în sectorul energetic, noi spunem că securitatea energetică este o componentă majoră de securitatea națională. În aceste condiții, aplicarea ordonanței OUG 114/2018, va duce la creșterea prețurilor, prețuri suportate până la urmă de către populație. Acea așa-zisă protecție socială despre care vorbește Guvernul, fie ea și pe spatele consumatorilor industriali sau a companiilor din domeniu, este o mare minciuna.

Noi am discutat aici și am ajuns la concluzia că de urgență noi trebuie să definim să identificăm exact ce înseamnă consumator vulnerabil în România. Astăzi el este o noțiune așa, abstractă, și este puțin probabil ca veniturile rezultate din taxarea suplimentară din energie să se ducă spre consumatorul vulnerabil.

De asemenea, aplicarea OUG 114/2018, duce deja la importuri istorice de energie electrică. Au reafirmat încă o data asociațiile prezente aici, riscul de concedieri , riscul ca românii să-și piardă locurile de muncă. De asemenea, pierderile de la buget sunt deja definite , inclusiv de către Guvern. Ei vorbesc de aproximativ 2 miliarde de lei, noi spunem că peste 4 miliarde de lei, aproape 1 miliarde de euro vor fi pierderile înregistrate la buget prin neplata taxelor care puteau fi încasate dacă această ordonanță nu era adoptată și nu în cele din urmă faptul că, investițiile sunt puse sub semnul întrebării. Toate structurile asociative de aici, în special cei care investesc la Marea Neagra, au spus că se gândesc mult, se gândesc foarte, foarte serios până când vor lua o decizie în ceea ce privește investițiile în zona offshore. Ce putem să facem? Așa cum spunea domnul președinte, Orban, noi solicităm de urgență aducea în Parlament și abrogarea prin lege, legea de aprobare a ordonanței, să abrogăm această ordonanță și mai urgent, putem să intervenim pe legislația secundară.

 Astăzi este în dezbatere ordinul de punere în aplicare a OUG 114/2018 în zona de energie. Am primit foarte multe sugestii de la specialiștii prezenți aici și vom face toate demersurile, pentru că ANRE-ul este o instituție independent aflată sub control parlamentar și vom face toate demersurile pentru a influența legislația secundară, care astăzi este în dezbatere publică.

Vă mulțumesc!

Virgil Popescu

Guvernarea PSD și ALDE în domeniul energiei nu face decât să ne arunce în brațele rușilor, în brațele Federației Ruse. Vă spun cu toată responsabilitatea, investiții noi în România, fie că vorbim de gaze naturale în Marea Neagră, fie că vorbim de energie electrică, nu se vor mai face.

Nimeni nu va mai investi într-o țară unde un guvern, în ajunul Anului Nou, schimbă complet filosofia fiscală începând cu 1 ianuarie a anului următor. Predictibilitate nu există în România, asta înseamnă că nu vor fi investiții. Nu avem investiții, asta înseamnă că din exportatori neți, cum am fost de energie electrică, ați și văzut am devenit un importator net, asta înseamnă că din țară care are printre cele mai mari rezerve de gaze naturale o să rămânem cu ele în pământ și din ce în ce mai mult, de la 10% importuri de gaze din Rusia o să ajungem în câțiva ani, în 4-5 ani de zile la 30%, după care o să fim importatori neți și dependenți de gazele rusești. Asta își dorește acest Guvern, ușor, ușor să ne scoată din UE, să ne îndepărteze de UE, să ne aducă către Federația Rusă.

Partidul Național Liberal nu va dori acest lucru. Se va bate cu toate forțele și suntem convinși că îi vom bloca până la urmă. OUG 114/2018 trebuie blocată în Parlament, trebuie respinsă pentru că cu asemenea aberații nu se poate merge, nu se poate clădi iun sistem normal în România.

Nu poți în 2018 să te bați, să creezi o piață liberă în gaze naturale, să ai o piață în energie liberă, după care brusc, la sfârșitul anului ,să te sucești, să spui că tu vrei să ai un preț impus ca în vremea comuniștilor, ori așa ceva nu se poate și nu putem să tolerăm încălcarea Constituției, unde spune negru pe alb că România este o economie cu piață liberă și să încălcăm tratatele și directivele europene. Noi, liberalii, nu vom accepta acest lucru.

(Ministerul Finanțelor a încercat să împrumute de la bănci și investitori 400 milioane de lei. Au obținut însă doar o treime din această sumă. Cum se explică?) 

Cum credeți dv. că o bancă împrumută statul în condițiile în care pe acel activ bancar trebuie să mai plătească încă atâta, pentru că ROBOR-ul de piață libera, astăzi, este 3%. Deci, statul vrea să se împrumute de la o bancă care îi pune o taxă, încă 2% pe ceea ce împrumută. Cine vrea să facă așa ceva? Este evident că este un non-sens pe toată această taxă pe activele bancare. Dau un împrumut, măresc activul bancar. Măresc activul bancar datorită faptului că asta e piața în România. ROBOR-ul e definit de cerere și plătesc mai mult către stat. Nicio bancă serioasă și normală la cap nu va dori să facă acest lucru.

(În această situație ce soluție are statul?) 

Să renunțe la așa ceva. Sau se îndreaptă către piețe chinezești, rusești, că tot am spus că ne îndreptăm către Estul Europei. Probabil că asta își doresc. Să zică că nu se pot împrumuta pe o piață normală în România, în UE și se îndreaptă către bani rusești, bani chinezești
 

Niciun comentariu: