vineri, 18 ianuarie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ AL PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN - 18.01.2019

URMARE A VOTULUI DIN PARLAMENTUL EUROPEAN, PSD ARATĂ CĂ VREA SĂ MENȚINĂ MCV, SĂ CONTINUE FRAUDAREA FONDURILOR UE ȘI SĂ BLOCHEZE ADERAREA ROMÂNIEI LA SCHENGEN

Votul «împotrivă» dat joi în Parlamentul European de europarlamentarii PSD-ALDE, în cazul mecanismului privind funcționarea statului de drept, dovedește fără vreo urmă de îndoială agenda anti-europeană a acestei coaliții, care este preocupată obsesiv de protejarea infractorilor și care neglijează în mod criminal interesele celorlalți cetățeni ai României.

Poziția PSD-ALDE arată perspectivele pe care le are această grupare, respectiv continuarea asaltului toxic împotriva independenței Justiției, pentru compromiterea statului de drept și a luptei împotriva corupției. Justificarea votului demonstrează că PSD-ALDE intenționează să mențină Mecanismul de Cooperare și Verificare, care nu poate fi ridicat decât prin îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, să compromită șansa de aderare la Spațiul Schengen sau la Zona Euro și să izoleze complet România de celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În ansamblu, contrar celor clamate în mod ipocrit de premierul Dăncilă chiar în plenul Parlamentului European, PSD-ALDE le propune românilor o agendă anti-europeană dominată de interesele lui Liviu Dragnea, care, de altfel, este cercetat în legătură cu fraudarea de fonduri UE.

Cifrele votului arată, negru pe alb, izolarea deplină a PSD-ALDE în propriile familii politice europene și explică de ce acești europarlamentari sunt incapabili să reprezinte România în Parlamentul European. Astfel, 85% din grupul S&D, unde PSD este membru, a votat în favoarea mecanismului referitor la statul de drept, în același mod votând 96% din grupul ALDE european.

Trebuie menționat că votul de ieri din Parlamentul European a fost unul de mandat, privitor la negocierea acestui mecanism cu Comisia European și Consiliul UE, insistându-se ca în cazul unei suspendări a fondurilor europene să nu fie afectați beneficiarii finali – adică obligativitatea țării în cauză de a compensa fondurile pentru proiecte din bugetul național – iar criteriile pentru aplicarea acestui mecanism să fie clar definite.

Avertizăm Guvernul Dăncilă să nu facă greșeala ca în pasul următor, respectiv stabilirea poziției Consiliului UE, prin Consiliul de Afaceri Generale, să blocheze sau să tergiverseze procesul european de legiferare. Un astfel de gest va avea consecințe extrem de grave asupra imaginii României și nu va fi lipsit de reacții!

Poziția Partidului Național Liberal de a vota în favoarea mandatului pentru aplicarea mecanismului privind statul de drept se bazează pe obiectivul asumat de a ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare, prin îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, de a respecta și consolida statul de drept, independența Justiției și lupta împotriva corupției, adică de a realiza angajamentele luate de România la momentul aderării la UE.

De altfel, o asumare a guvernării de către Partidul Național Liberal va duce la implementarea cu celeritate a recomandărilor Comisiei de la Veneția, a celor cuprinse în Raportul MCV și în Rezoluția Parlamentului European din 13 noiembrie 2018 în privința Legilor Justiției, Codului Penal și Codului de Procedură Penală, precum și la remedierea dezechilibrelor instituționale generate de PSD-ALDE.

Ludovic Orban,
Președintele PNL

Niciun comentariu: