SUPRATAXA PSD-ISTĂ DIN ENERGIE LOVEȘTE PUTERNIC ÎN IMM-URILE ROMÂNEȘTI!
Așa cum am avertizat înca din luna decembrie, după apariția celebrei OUG 114, printre cele mai afectate de măsurile pompieristice sunt chiar Întreprinderile Mici și Mijlocii românești. Tot mai mulți reprezentanți ai IMM-uri mi-au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunțați de cresterea tarifului la energie electrică cu până la 30%.
Așa cum am mai spus, suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să își facă efectul începând cu 01.01.2019. Producătorii de energie sunt obligați să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumparată de la producători, cât și pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuție.
Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacționat și au anunțat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-ista, adică caproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019. DA, aceasta este suma pe care Guvernul PSD vrea să o strângă la buget din industria energetică a țării.
Haideți să vedem cu ce costuri!
Dacă ne aducem aminte, atât în iarna 2017, cât și în iarna 2018, prețurile la energia electrică au crescut foarte mult. Guvernul nu a învățat nimic din lecțiile trecutului și prin această suprataxă de 2% introdusă de la 1 ianuarie 2019, în plină iarnă, a accelerat procesul de creștere a prețului și piața a reacționat imediat. România a devenit cea mai scumpă piață de energie electrică, din regiune, și a devenit în ultimele zile importator net de energie, pretul MWh pe piața PZU atingând maxime istorice de 400, 500 și 600 lei/MWh
Totodată, am avertizat asupra faptului că un alt efect pervers al acestei taxe va fi scoaterea din exploatare a unor capacități de producție care nu vor mai fi rentabile. Am spus chiar că va urma falimentul celui mai mare producător de energie electrică pe carbune: CEO Oltenia, ținând cont că această companie are deja probleme cu achiziția de certificate de CO2, cu retehnologizările obligatorii, iar această suprataxă îi va afecta grav lichiditățile bănești.
Ce vom pune in loc stimați Guvernanți PSD-iști?
Nimic, pentru că nimeni nu va mai investi într-o țară impredictibilă, o țară unde Guvernul schimbă Codul Fiscal de Crăciun cu aplicabilitate de la începutul anului următor.
Cu ce vom înlocui circa 30% din producția de energie electrică pe bază de carbune a României? Cu importuri evident și astfel vom ajunge din țara net exportatoare în țara net importatoare.
Asta ați reușit cu această aberație fiscală stimați Guvernanți, să puneți în genunchi atât IMM-urile românești, cât și producătorii de energie electrică pe bază de cărbune (deocamdată).
A, să nu uit!!! Multinaționalele, mult hulite de voi, sunt convins că se vor descurca, poate chiar se bucură că va mai disparea din concurența de pe piață, în anumite domenii. #IndraznesteSaCreziInPSD
Virgil Popescu,
Deputat PNL,
Vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu