vineri, 1 februarie 2019

Întâlnirea miniștrilor de externe aparținând PPE. Declarații Ludovic Orban, 01 februarie 2019

DECLARAȚII DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN - 01 FEB 2019Am participat la întrunirea miniștrilor de externe aparținând formațiunilor politice din Partidul Popular European. Există această cutumă ca miniștrii de externe care aparțin Partidului Popular European să aibă o întrunire înainte de reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe pentru coordonarea pozițiilor, pentru o analiză mai aprofundată a temelor care sunt pe agendă, astfel încât, miniștrii de externe, nu numai din Consiliul de Afaceri Externe ci și din alte formațiuni ale Consiliului Uniunii, să aibă o poziție coordonată în urma unei analize extrem de serioase.

De asemenea, a participat la întrunire Johannes Hahn care este comisar pentru extindere și pentru bună vecinătate și președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, David McAllister.

Evident s-au stabilit pozițiile comune privitoare la punctele incluse pe agenda Consiliului Uniunii Europene pe Afaceri Externe.

(La prima vedere, dacă aveți o viziune legată de proiectul de buget pus în dezbatere publică?)

Un buget science-fiction pentru că se bazează pe niște ficțiuni în ceea ce privește bazele acestui buget, respectiv o rată a inflației de 2,8. Să ne aducem aminte că rata anuală a inflației care era aproape zero în momentul în care PSD-ALDE s-au instalat la guvernare a ajuns la un nivel extrem de ridicat, 5,4 rata anualizată și la ora actuală este 4,6 rata anualizată în condițiile în care leul s-a prăbușit, în condițiile în care vor avea loc scumpiri în lanț datorate creșterii costurilor cu energie electrică, cu gazul natural. Evident că vom avea un puseu inflaționist și evident că rata inflației propusă în acest buget, respectiv 2,8% este science-fiction, este o minciună. Cursul de schimb euro-leu, deși era 4,76, în proiectul de buget este stabilit un euro 4,67 care este chiar mai mult decât science-fiction, este o minciună gogonată pentru că tendința va fi de slăbire în continuare a leului pentru că fenomenele negative care se petrec în economie, cu siguranță vor afecta și puterea leului și implicit vor duce la continuarea scăderii leului în raport cu euro. De asemenea, tot ca o premisă falsă este și creșterea economică de 5,5%. Cum poți să îți asumi o asemenea creștere economică de 5,5% în condițiile în care toate prognozele făcute de instituții internaționale de prestigiu indică o creștere economică de maxim 4% deși, cel mai probabil, această creștere economică nu va depăși 3,5%. Ori este clar că toate cifrele sunt puse din burtă în aceste condiții, toate cifrele incluse în buget reprezintă niște minciuni, așa cum au reprezentat și în bugetele pe anii anteriori, în special sumele alocate pentru investiții și sumele alocate pentru educație reprezintă niște minciuni.

De asemenea, în ceea ce privește programul de înzestrare al Armatei, Guvernul nu și-a îndeplinit obligațiile, Guvernul nu a avut capacitatea să cheltuiască 2% din PIB pentru Apărare, pentru susținerea programului de înzestrare, toate procedurile de achiziții sunt blocate.

Să vii și să spui, de exemplu, că vei crește investițiile în condițiile în care din 2012 până astăzi nivelul investițiilor a fost într-o continuă scădere și în mare parte creșterea economică are de suferit din cauza investițiilor, mi se pare o nouă minciună gogonată care nu stă în picioare și care nu poate fi susținută.

În ceea ce privește bugetele locale, aici lucrurile sunt clare. Anul trecut Guvernul a jefuit comunitățile locale confiscând, practic, din bugetele locale la bugetul de stat o sumă de peste 7,5 miliarde lăsând în aer programe de investiții, lăsând în aer proiecte la care era necesară cofinanțare, lăsând în aer o mulțime de servicii publice asigurate către cetățeni, care nu și-au îmbunătățit calitatea iar anul acesta, deși Guvernul minte că alocă cele mai mari sume pentru autoritățile locale, în realitate taie peste 4,5 miliarde din banii comunităților locale, evident făcându-se că le dă bani autorităților locale.

( Vizați amendarea drastică a proiectului de buget?)

Cu siguranță. Am avut o discuție, specialiștii PNL se vor întruni în această dimineață. Probabil în cursul zilei de astăzi vom prezent o primă poziție publică legată de proiectul de buget și de asemenea, vom lucra împreună cu celelalte Comisii ale partidului, Comisia de educație, Comisia de sănătate, Comisia de cultură, de cercetare, vom lucra pentru a pregăti amendamente de substanță care, într-adevăr să poată realiza o îmbunătățire a acestui buget și mai ales, o folosire a bugetului ca un instrument de creștere economică sănătoasă și de dezvoltare.

(Vă apropiați de noua sesiune, vreau să vă întreb ce moțiuni simple pregătiți?)

Deja avem pregătite, am anunțat moțiune împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, care va fi depusă la Camera Deputaților. Am pregătit moțiune împotriva ministrului Finanțelor, Orlando Teodorovici, de asemenea suntem pregătiți cu o analiză extrem de critică pe zona Apărării, vom depune, cu siguranță, o moțiune împotriva ministrului Apărării pentru că situația în ceea ce privește programele de înzestrare, ceea ce se întâmplă la Ministerul Apărării, modul în care ministrul Apărării nesocotește condiții fundamentale care țin de buna funcționare a Armatei, ne determină să cerem demiterea ministrului Apărării.
***

Siegfried Muresan, eurodeputat #PNL și purtător de cuvânt al #PPE:

Astăzi, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și cu mine am participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai Partidului Popular European de la #București. Am discutat, înainte de toate, despre situația politică din România și despre Republica Moldova.

Singurul partid care poate obține ceva pentru #România în #Europa este Partidul Naţional Liberal.

Niciun comentariu: