marți, 5 februarie 2019

Și cu asta ... ce-ai făcut?

Tudorel Toader este furios. Foarte nemulțumit de rezultatul la care a ajuns Comisia de selecție a procurorului european. Procurorul Laura Codruța Kovesi ocupă prima poziție în urma evaluării CV-urilor prezentate de candidații la post.

Nu doar el este nemulțumit. El este doar vârful de lance al multor nemulțumiți care au acționat cu mult patos pentru distrugerea Justiției în România. În interes personal, desigur. În frunte cu infractorii Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Alături de ei sunt parlamentarii care au deja câte o condamnare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar, „baronii” politici din teritoriu care au tot mânărit fondurile europene, „oamenii de afaceri” legați ombilical de PSD sau ALDE cu sabia ilegalităților deasupra capului ... Toți aceștia au sperat că sistemul de justiție din România odată decapitat, în prima fază la nivelul Parchetului General apoi la nivelul DNA și DIICOT, va fi cuprins de teamă și îi va lăsa în pace. Ei bine, se pare că Justiția din România a primit un ajutor extraordinar din partea Uniunii Europene prin nominalizarea pe lista scurtă a procurorului care a băgat groaza în infractorii cu gulerele albe.


În disperare de cauză, sinistrul ministru al justiției, Tudorel Toader, a amenințat că va pune la dispoziția miniștrilor de justiție din celelalte state membre ale Uniunii Europene Decizia CCR care a permis revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Fleoșc! Afirmația lui Tudorel Toader trebuie interpretată ca o insultă la adresa intelectului respectivilor miniștri. Curtea Constituțională nu a evaluat-o pe Kovesi ci a dispus o soluție la un conflict juridic constituțional, ciuntind, în exces, competența președintelui României de a se exprima cu privire la ocupantul unui post public pentru care, la numire, își pune semnătura. Decizie discutabilă și foarte probabil că în viitor va fi desființată prin modificarea Constituției, nu mai spun de interpretările care se vor da, posibil, în urma sesizării CEDO de către Kovesi  cu privire la procedura prin care a fost revocată.

Reacția lui Tudorel Toader dar mai ales „soluția” lui îl descalifică. Faptul că știe legea nu îl califică pentru demnitatea de ministru al justiției! Ca el sunt foarte mulți în România. Mii, zeci de mii de specialiști în drept care știu să citească legea. Demnitatea de ministru al justiției presupune mult mai mult iar Tudorel Toader este deja „o speranță moartă”. Este incapabil să vadă dincolo de interesul personal imediat. Dorința lui de răzbunare născută în timp, în urma eșecurilor ca avocat al infractorilor notorii, a fost „motorul” tuturor acțiunilor lui ca ministru. De aceea și reacția lui de acum este tipică avocaților ratați. Și cu asta, ce-a făcut? Se va face de râs, mai mult decât s-a făcut de râs până acum.

Există  o speranță, rezonabilă, că Laura Codruța Kovesi va câștiga competiția. Odată cu desemnarea procurorului european, instituția va intra „în pâine”, astfel că infracțiunile cu fondurile europene vor putea fi cercetate de Oficiul Procurorului European cu procurorii săi, alături de procurorii stabiliți la nivel național, ingerințele politice în activitatea justiției după modelul PSD-ALDE nu mai sunt posibile. Indiferent cine va fi desemnat procuror european! Aviz amatorilor!

Niciun comentariu: