luni, 25 februarie 2019

Declarațiile lui Ludovic Orban din 25 februarie 2019

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL – 25 FEBRUARIE 2019



Bună ziua,

Alături de mine, la declarațiile de presă de după reuniunea Biroului Executiv, sunt domnul doctor, Victor Costache și domnul secretar general al partidului, șeful campaniei pentru alegerile europarlamentare, domnul Robert Sighiartău.

Vă voi prezenta motivul pentru care domnul doctor, Victor Costache, este alături de mine. A luat decizia să accepte oferta pe care i-am făcut-o, aceea de a fi consilierul personal al președintelui PNL pe probleme de sănătate.

Domnul Victor Costache este un om cu o carieră prodigioasă în domeniul medical, în specializarea chirurgiei cardiovasculară. Este conferențiar în cadrul Universității “Lucian Blaga”, din Sibiu, este în cadrul Societății Internaționale de Chirurgie Cardiovasculară, directorul executiv al centrului pe Europa Centrală și de Est, a fost președintele Comisiei de pe lângă Ministerul Sănătății privind chirurgia cardiovasculară, astăzi fiind membru în continuare, dar nu mai este președinte.

De asemenea, domnul Victor Costache, a profesat 14 ani în Franța, la nivel înalt. A luat decizia să se întoarcă în România în 2013 și din 2013 este prezent în România, fiind un exemplu de excelență în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

Mă bucur că s-a alăturat echipei noastre, că a acceptat să fie consilierul meu pe probleme de sănătate.

Victor Costache

Bună ziua! Este un privilegiu să fac parte din echipa domnului Președinte Orban și mă bucur că Partidul Național Liberal prioritizează sănătatea ca axă principală în strategia următoare.

În România încă suntem pe primul loc în Europa datorită numărului important de decese care sunt prevenibile, o statistică a Băncii Mondiale arată că 49,2% din decesele românilor sunt prevenibile în condițiile tehnologiei si cunoașterii medicale din 2019 și cu siguranță, putem avansa foarte mult unind toți actorii, atât din Universități și Spitale pentru a crea o Românie mai bună și o stare de sănătate mai bună a populației din România. Sunt 7 miliarde de euro anual care se alocă domeniului sanitar și cu siguranță, aceste fonduri se pot gândi si prioritiza mai bine pentru a crește calitatea serviciului medical a populației din România.

Robert Sighiartău

Bună ziua! Vreau să vă spun, mai întâi de toate, că PSD și Dragnea nu au nici un Dumnezeu. Oamenii aceștia mint cu o nerușinare atât de mare încât nu poate sa fie descrisă. Mă uitam la declarațiile pe care le-a făcut Dragnea astăzi, pe lângă faptul că a votat de 3 ori împotriva majorării alocațiilor pentru copii, acum vin și încearcă să-i ia ostatici pe copii, să-i ia victime în războiul lui de dezinformare cu privire la legea bugetului de stat. Este inadmisibil să spui că nu poți să faci majorarea alocațiilor pentru copii, dar tu de la 1 ianuarie ai crescut indemnizațiile pentru parlamentari. Este inadmisibil să vii să spui că nu poți majora alocațiile copiilor datorită unor motive care nu au absolut niciun argument. Au crescut salariile, bugetul funcționează, bani sunt, însă ei nu doresc majorarea alocațiilor pentru copii sau încearcă să-i victimizeze pe copii în acest război dezinformare extrem, extrem  de dăunător pentru România. Omul acesta n-are nicio limită, majorarea alocațiilor pentru copii trebuie făcută de la data de 1 martie. Inclusiv premierul Dăncilă a spus și a declarat public că alocațiile pentru copii se vor majora de la 1 martie, așa că nu au nicio scuză să facă această majorare de la 1 martie și îi rog și fac un apel în mod public la toți reprezentanții PSD-ului care au mințit zilele astea cu o nerușinare de nedescris, inclusiv in teritoriu spunându-le oamenilor că nu pot majora alocațiile pentru copii. Oamenii știu foarte clar că ei au votat împotriva majorărilor alocațiilor pentru copii și că nici acum nu își doresc să facă acest lucru, așa că îi rog respectuos, public, în fața camerelor de televiziune, ca de la 1 martie să introducă în  conturile părinților alocațiile pentru copii majorate, așa cum au fost promovate de Partidul Național Liberal.

(Știți că în OUG era un text care prevedea că alocațiile vor fi majorate în luna următoare de la adoptarea bugetului)

Vă spun eu cum a fost, că oamenii aceștia mint și nu numai că mint, dar fac tot felul de scamatorii ca apoi să manipuleze. În proiectul de dezbatere pe OUG pe majorarea alocațiilor pentru copii, pe care l-am citit, se prevedea foarte clar că alocațiile vor crește începând cu 1 martie, așa a intrat proiectul în ședința de Guvern. În momentul în care a a apărut în Monitorul Oficial, OUG era modificată total și acolo era condiționată de adoptarea bugetului de stat pe 2019. Deci oamenii aceștia vin cu tot felul de motive, modifică OUG în timpul ședințelor sau după, astfel încât să găsească motive de dezinformare publică cu privire la Legea bugetului de stat. Doamna prim-ministru a zis că alocațiile vor crește de la 1 martie, românii au văzut acest lucru. Dacă nu fac acest lucru este problema lor și vă asigur că împreună cu Partidul Național Liberal vom lua măsuri, astfel încât presiunea populară care a fost inclusiv la votarea amendamentului, să fie în continuare pentru majorarea alocațiilor pentru copii din 01 martie.

(Sesizare la Curte?)

Nu sesizări la Curte. Nu vreau să vă spun câte mesaje am primit din partea românilor și din partea familiilor pentru această majorare a alocațiilor pentru copii. Ei știu foarte clar că PSD a votat împotrivă, știu foarte clar că Dragnea nu a vrut această majorare și sunt la curent și mă întreabă zilnic dacă această majorare a alocațiilor se va întâmpla din luna martie și eu le-am spus că da, sunt sigur că se va întâmpla acest lucru dacă nu, așa cum am luptat pentru majorarea alocațiilor, vom lupta în continuare, dacă trebuie și în stradă, pentru  această majorarea a alocațiilor pentru copii să se întâmple.

(Susțineți ceea ce a făcut Președintele României și anume să sesizeze la CCR acest proiect)

V-am spus foarte clar și am spus și la început, legea bugetului de stat este un dezastru și nu are legătură cu acest amendament al Partidului Național Liberal, promovat de noi, singurul lucru bun din acel buget cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu atacarea bugetului la CCR, ați văzut și articolele care au fost atacate. Este un buget al subdezvoltării, este aceeași filosofie de buget care a fost adoptată și în acești doi ani prin care s-au scumpit produsele, prin care a crescut inflația și prin care s-au tăiat bani de la investiții și nu s-a făcut absolut nimic în țara asta pe parte de dezvoltare deci bugetul este un dezastru. Susținem acest lucru în continuare.

Sesizarea Comisiei de la Veneţia prin intermediul APCE în privinţa OUG pe Legile justiţiei

Am hotărât astăzi conținutul scrisorii pe care o vom transmite APCE, în vederea sesizării Comisiei de la Veneția, privitoare la OUG care au fost emise de Guvernul Dăncilă. Apelăm la aceeași procedură ca și la procedura prin care am reușit să sesizarea Comisiei de la Veneția, privitor la modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală și cu privire la modificările la Legile Justiției.

Solicităm APCE să sesizeze Comisia de la Veneția, având în spate o argumentație extrem de serioasă, o argumentație prin care demonstrăm ceea ce este evident pentru toată lumea, că prin modificările făcute de Guvern prin OUG, este călcată în picioare independența justiției și, practic, magistrații devin victimele unui instrument de represiune politică inventat de Dragnea și de Tudorel Toader, care este Secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

Readuc aminte că Partidul Național Liberal a înaintat un proiect de lege așa cum am promis și anume un proiect de lege privitor la desființarea acestei Secții speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, care arată ca o ghilotină pregătită împotriva magistraților independenți care au curajul să cerceteze infracțiunile comise de potentații zilei.

Campanie împotriva OUG 114

A doua decizie a Biroului Executiv este aceea de a continua campania împotriva OUG 114. Cunoașteți că încă de la adoptare Partidul Național Liberal s-a poziționat categoric împotriva acestei OUG, care riscă să distrugă economia românească. Am și făcut previziuni care, iată, se adeveresc.

Declarația economistului șef de la Banca Națională, arată ceea ce am spus eu săptămâna trecută și anume că, administratorii privați ai fondurilor de pensii, în condițiile în care rămân în vigoare prevederile OUG 114 privind Pilonul 2 de pensii, intenționează să se retragă din România, lăsând cele aproape 11 miliarde de euro care sunt în conturile private ale  contribuabililor, la cheremul lui Dragnea și ale lui Vâlcov, pentru că nicio companie nu-și poate permite să facă investițiile care sunt solicitate de OUG 114, creșterea capitalului social, în condițiile diminuării veniturilor, adică limitării comisionului de administrare, chestiuni care duc la termene de recuperare a investițiilor necesare de 45-50 de ani. Nimeni nu investește ca să își recupereze banii în 45-50 de ani.

De asemenea,ANRE, în ciuda declarațiilor politicienilor din majoritatea guvernamentală PSD-ALDE, iată că au majorat tariful de distribuție, adică a pus în spinarea consumatorilor, exact cum am anticipat noi, introducerea acestei suprataxe de 2% pe cifra de afaceri, pentru toți actorii economici din energie, producători, transportatori,distribuitori, furnizori s.a.m.d. Deci, practic, prin majorarea tarifului de distribuție se ia de pe umerii companiilor care operează în domeniul distribuțiilor această taxă și e pusă în spinarea consumatorilor.  Adică exact ceea ce am spus, că OUG 114 este de fapt o bombă cu ceas care va exploda în fața fiecărui cetățean român, prin majorarea dobânzilor bancare, înăsprirea condițiilor de creditare, creșterea tarifelor pentru energie electrică și pentru gaz, creșterea tarifelor pentru serviciile de comunicații, distrugerea prin naționalizare a Pilonului 2 de pensii, creșterea la plafonul maxim a taxelor și impozitelor locale, creșterea cheltuielilor pentru autoritățile locale și pentru instituțiile statului care gestionează obiective de investiții, ca urmare a creșterii devizelor pentru companiile din construcții, ca urmare a reglementărilor din OUG 114, care vizează companiile din construcții, în special creșterea salariului minim din burtă la 3000 de lei pentru sectorul respectiv din construcții.

Efectele OUG 114 sunt distructive, vor afecta grav economia românească și există riscul să arunce România în criză, în recesiune.

Deja, semnalele pe care le-am tras încă de la adoptarea OUG 114, iată că sunt confirmate și ele vor fi confirmate în continuare pentru că orice om care are o minimă cultură economică poate să înțeleagă consecințele catastrofale ale acestei reglementări împotriva economiei românești.

Desemnarea unui candidat pentru președinția Autorității Electorale Permanente

De asemenea, am luat astăzi decizia în Biroul Executiv să mandatăm liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților și din Senat să negocieze împreună cu partenerii din opoziție desemnarea unui candidat care să fie susținut de întreaga opoziție la președinția Autorității Electorale Permanente.

De asemenea, i-am mandatat pe liderii celor două grupuri din Cameră și din Senat să caute susținere, după identificarea unui candidat credibil, care să constituie o garanție privind respectarea legii și corectitudinea derulării procesului electoral în România, să caute sprijin și la alte formațiuni politice, altele decât PSD, respectiv la ALDE, UDMR, grupul minorităților sau la parlamentarii PSD individuali care nu vor sprijinii propunerea lui Dragnea.

Am atacat din primul moment propunerea formulată de Dragnea în numele lui Drăghici. Iată că au fost obligați să retragă această propunere. Nu ne bucurăm, în schimb, foarte tare, știți vorba românească – “scapi de dracu, dai de tasu”.

Candidatura secretarului general al AEP, care este un ultra taliban PSD-ist, un om a cărui activitate în Autoritatea Electorală Permanentă l-a consacrat ca o slugă credincioasă a lui Liviu Dragnea și de un om care nu ține cont deloc de prevederile legale, îl fac un candidat și mai prost decât Drăghici.

Ca atare, suntem categoric împotriva oricărui candidat propus de Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru fraudă electorală în Referendum. Dragnea este ultimul om care să  poată propune un om pentru președinția Autorității Electorale Permanente, care să ofere cetățenilor români garanția minimă a unei corectitudini a procesului electoral în următorii doi ani în care vom avea patru rânduri de alegeri.

( Cu ce propunere va merge PNL la această întâlnire cu celelalte partide din opoziție?)

Noi avem o propunere, aș prefera să nu fac publică această propunere pentru că, evident, pentru a reuși coagularea opoziției în susținerea unui singur candidat este posibil nevoie să să negociem. Important este să susținem, de comun acord, un candidat comun.

( V-aș întreba, referitor la buget, cum vedeți declarația liderului PSD: “Cei de la PNL și președintele sunt ipocriți pentru că nu vor să mărească alocațiile de la 1 martie”.)

V-a dat un răspuns colegul meu, secretarul general. Deci, Dragnea a fost condamnat în primă instanță pentru că a furat de la copiii din Teleorman iar acum de la toți copiii din România. PNL a inițiat, în urmă cu mai multe luni, un proiect de lege privind creșterea alocațiilor pentru copii. După ce senatorii PSD-ALDE au votat împotriva proiectului în Senat, am derulat o campanie de informare a cetățenilor din fiecare județ privitoare la senatorii PSD-ALDE care au votat împotriva majorării alocațiilor.

Asta i-a determinat, în ciuda indicațiilor primite de la partid, de la Dragnea și de la Tăriceanu, i-a determinat ca la votarea amendamentului PNL susținut de Robert Sighiartău la buget, mulți dintre ei să nu mai aibă curajul să voteze împotriva amendamentului pentru a nu-și suporta sancțiunea electoratului.

Amendamentul a trecut la inițiativa PNL și cu împotrivirea PSD-ALDE. Este clar, procesul verbal arată fără putință de îndoială că PSD-ALDE au fost împotriva majorării alocațiilor pentru copii.

Orice fel de afirmație că PNL și președintele Iohannis nu ar vrea majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 martie este o minciună gogonată. Nimeni din România nu-i mai crede pe acești derbedei care și-au bătut joc de cetățeni și care încearcă acuma, printr-o operațiune de dezinformare făcută pe canalele lor specifice, să mintă cetățeanul român spunând că din cauza PNL și a președintelui Iohannis nu s-ar putea plăti alocațiile pentru copii mărite de la 1 martie.

Readuc aminte fapte, în 2015 PNL a impus dublarea alocațiilor pentru copii, tot cu împotrivirea PSD, la vremea respectivă premier era președintele PSD din vremea respectivă, domnul Ponta, care și-a scos cartela la votul final ca să nu voteze împotrivă. Au fost obligați să aprobe dublarea alocațiilor pentru copii. Alocațiile pentru copii s-au plătit și pe luna iunie și pe luna iulie, fără ca OUG privind rectificarea bugetului să fie aprobată.

Luați date, OUG pentru rectificarea bugetului  a fost publicată în Monitorul Oficial în 3 august. Deci, au fost plătite alocațiile majorate fără nici un fel de problemă legată de prevederile bugetare.

A doua temă. Să spui tu că trebuie să fie adoptată legea bugetului ca să poți să majorezi alocațiile pentru copii este o  minciună gogonată care este contrazisă flagrant de ceea ce a făcut guvernul acesta, și anume a majorat indemnizațiile pentru parlamentari fără ca legea bugetului de stat să fie în vigoare, fără să zică nimic despre intrarea în vigoare a legii bugetului de stat.

Trei, de ce în textul OUG și în declarația premierului s-a spus negru pe alb că alocațiile vor fi majorate de la 1 martie fără nicio condiție, iar ulterior a apărut acea condiție care este complet stupidă și aberantă, dacă nu intră în vigoare legea bugetului de stat șase luni de zile de acum înainte, se întâmplă Dumnezeu știe ce, nu majorezi alocațiile pentru copii în condițiile în care, este clar că voința politică pentru majorarea alocațiilor pentru copii a existat.

Soluțiile sunt foarte simple, așa cum au dat OUG și au modificat-o față de textul inițial supus dezbaterii publice, pot să emită OUG din care să scoată referirea la intrarea în vigoare a majorării alocațiilor pentru copii după adoptarea bugetului pentru că nu este necesară și este apărută din senin această prevedere, asta arată, de fapt, lipsa de voință politică a PSD-ALDE pentru majorarea alocațiilor pentru copii.

A doua variantă pe care o au la dispoziție este foarte simplă. Proiectul PNL este în dezbaterea Camerei Deputaților. Se poate da vot favorabil în Comisie, se poate dezbate miercuri, pe articole și miercuri se poate da votul final. Ca tare, poate să fie promulgată de președintele României, după adoptare, această lege până la data de 1 martie. Dar nici nu-i necesar să intre până la data de 1 martie pentru că, de regulă, alocațiile pentru copii, pe lună, nu se plătesc în anticipare ci se plătesc la finalul lunii sau la începutul lunii viitoare.

Ca atare, această operațiune mizerabilă, de dezinformare, caracteristică partidelor de tip bolșevic, în care încearcă să spună despre alb că este negru, în care încearcă să spună că cei care au impus în Parlament majorarea alocațiilor, de fapt, nu vor majorarea alocațiilor și că ei vor majorarea alocațiilor, în condițiile în care ei au votat împotriva majorării alocațiilor, este de neacceptat, este o minciună sfruntată și cred că cetățenii români vor înțelege foarte clar, că dacă alocațiile pentru copii nu se vor majora de la 1 martie, nu există decât un singur responsabil, și anume, actualul Guvern al României.

( Am văzut că pe ordinea de zi aveați un punct referitor la procedura de numire a procurorului șef european. Ce ați discutat despre asta în contextul în care mâine ca fi audiată Laura Codruța Kovesi?)

Intensificarea demersurilor, la nivelul Parlamentului European atât de către europarlamentarii PNL cât și de ceilalți lideri ai partidului care au influență la nivelul instituțiilor europene pentru a maximiza șansa candidatului român de a se clasa pe primul loc.  Vor fi audieri în Comisia CONT, în Comisia LIBE, se va da un vot, probabil mâine în Comisia CONT, Comisia pentru Control Bugetar, urmând ca cel mai probabil, poimâine Comisia LIBE să își stabilească poziția. Noi avem încredere că este posibil  să aducem candidatul roman pe poziția întâi, așa cum a fost în urma evaluării care a fost făcută de un juriu desemnat de Comisia Europeană, care sunt magistrați de renume de la nivel European. Suntem, categoric, împotrivă și condamnăm poziția Guvernului României care sabotează candidatul român care are șansa să obțină o funcție de conducere extrem de importantă la nivel european. Din acest motiv, am mandatat liderii de grup ai Partidului Național Liberal să declanșeze audierea Ministrului de Externe, audierea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ciamba, a șefului Reprezentanței României de pe lângă Uniunea Europeană  pentru a obține mandatul scris care a fost primit de șefa misiunii românești din partea Guvernului, fie din partea Ministrului Afacerilor Externe, fie din partea Ministrului Afacerilor Europene. Este important pentru opinia publică, să știe toți cetățenii români care a fost mandatul dat de Guvernul României privitor la conduita unui reprezentant al României când a fost vorba de susținerea sau de ne-susținerea unui candidat român pentru o funcție de conducere la nivel european și vom obține acest mandat pentru al da publicității, astfel încât românii să afle adevărul despre comportamentul antinațional al actualului Guvern care sabotează candidatul român .

(Despre alegerile Europarlamentare ati mai discutat în această ședință? Se conturează tot mai des ideea că Rareș Bogdan ar urma să deschidă lista pentru Europarlamentare din partea Partidului Național Liberal)

Stiți că mi-ați pus întrebări legate despre acest lucru. Răspunsul meu este același. Vom programa audierea candidațiolor, vom lua decizia privitoare la lista Partidului Național Liberal pentru Parlamentul European, după decizia Biroului Politic Național, vom face publică componența listei Partidului Național Liberal, indiferent cine va fii pe listă, Partidul Național Liberal este singura formațiune care are astăzi se bucură de încredere și respect la nivelul Instituțiilor Europene, la nivelul grupului politic din care face parte, Partidul Popular European care este cel mai puternic grup politic la nivelul Parlamentului European și cu cât Partidul Național Liberal va fii mai puternic reprezentat la nivel European, cu atât România va fi mai puternică și mai bine reprezentată la nivel European.

(Ar putea aduce Raseș Bogdan electoratul pe care îl așteptați?)

Nu vă pot da un răspuns la această întrebare, eu am încredere în toți candidații Partidului Național Liberal care vor fi deciși de către forurile statutare ale partidului.

(M-aș întoarce puțin la OUG 7, CSM a votat  să solicite Guvernul abrogarea acesteia. Cu toate acestea sunt mai multe instanțe care și-au anunțat suspendarea activității în perioada următoare)

Orice formă de protest din partea magistraților, din partea societății, față de această OUG ticăloasă care pune punct independenței justiției din România, care creează un pluton de execuție a magistraților independenți sau magistraților curajoși, deci orice formă de protest este legitimă și este susținută de Partidul Național Liberal.

(Spunea domnul Sighiartău de proteste în cazul în care alocațiile nu vor fi mărite de la 1 martie. Sunteți dispuși să ieșiți în stradă?)

Cu siguranță, de altfel, știți foarte bine că membrii și simpatizanții Partidului Național Liberal îsi manifestă prin toate formele legale, constituționale opoziția  față de demersurile nocive ale partidelor de guvernământ care pot să creeze consecințe negative asupra cetățenilor români. La Senat, grupul parlamentar al Partidului Național Liberal, prin vocea liderului de grup și a vicepreședintelui Senatului, respectiv, Florin Cîțu și Alina Gorghiu, din nou, au solicitat Biroului Permanent finalizarea procedurii solicitate de DNA privitoare la cererea de urmărire penală împotriva lui Tăriceanu și astăzi în Biroul Permanent al Senatului solicitarea noastră a fost respinsă cu 4 voturi pentru și 5 voturi impotrivă, toate voturile impotrivă fiind voturile PSD. Știm că Tăriceanu este implicat în mai multe cercetări penale, este chiar trimis în judecată și noi considerăm că deja este prizonier, nici nu trebuie să fie condamnat de vreo instanță pentru că Tăriceanu este deja prizonier, sigur, nu este prizonier intr-o instituție de detenție, ci este prizonierul PSD, iar cheia de la locul de detenție în care se găsește Tăriceanu este ținută de Dragnea, altfel, nu putem să ne explicăm de ce Tăriceanu se complace în a accepta atitudinea PSD care tergiversează de luni bune finalizarea procedurii ca urmare a cererii de urmărire penală. Dacă nu are niciun motiv să se teamă, dacă se consideră nevinovat, Tăriceanu trebuie să fie primul care să ceară psd-iștilor să-i dea cheia de la colivie și să-l lase să arate că nu este vinovat în cererea de urmărire penală, altfel, Tăriceanu nu face altceva decât să se ascundă în spatele zidurilor construite de PSD în jurul lui și toată lumea va considera că se simte cu musca pe căciulă, că-i convine foarte mult acest blocaj pe care il face PSD impotriva cererii de urmărire penală. Vom solicita și în plen finalizarea acestei proceduri pentru că acolo știți foarte bine că există riscul ca faptele pentru care s-a cerut urmărirea penală să se prescrie și credem că acesta este motivul real pentru care Tăriceanu este înțeles cu Dragnea să blocheze finalizarea procedurii și votul în plenul Parlamentului.

(Fostul președinte vă acuză pe dvs. și pe cei de la USR că nu aveți niciun punct de vedere referitor la UDMR și la noua lor solicitare de autonomie și că au votat ca steagul maghiar să fie simbol)

Aș vrea să fac o precizare, domnul fost Președinte, evident, că dezinformează prin omisiune așa cum este el obișnuit. Deciziile care au fost luate, nu au fost luate în ziua în care partidele politice au trimis reprezentanți la Congres, ci au fost luate a doua zi. Poziția Partidului Național Liberal este foarte clară în această privință și noi am manifestat-o sistematic votând împotriva desființării pragului de utilizare a limbii materne care există actualmente în lege. Am votat împotriva instituirii ca și criteriu de constituire a unităților administrativ-teritoriale, a criteriului etnic, am votat împotriva stabilirii proiectului UDMR de stabilire ca sărbătoare națională a zilei de 15 martie, am votat împotriva legii de înființare a Liceului Catolic Maghiar și acum Partidul Național Liberal a atras atenția ferm UDMR că trebuie să respecte Constituția României și legislația în vigoare. Membrii UDMR care reprezintă cetățenii români de etnie maghiară sunt primii care trebuie să respecte Constituția și legile țării și ca atare, să nu folosească alte simboluri decât simbolurile națiunii române, ale statului român. Consider, acestă decizie care a fost luată, repet, după  ce au plecat toți invitații, inclusive invitații externi la Congresul UDMR, ca o decizie care excede cadrului constituțional și pe care nu o pot să o interpretez decât  ca o decizie prin care lansează o nouă provocare fără niciun fel de fundament. În România, minoritățile naționale au drepturi care nu există în foarte multe alte țări europene. România este un model de respectare a drepturilor minorităților naționale și orice încercare de victimizare a unei minorități naționale că nu ii sunt respectate drepturile este o încercare lipsită de fundamente în realitate și care nu face altceva decât să creeze o imagine la opusul realității care există în România.

(Referitor la OUG 114 cei din ALDE în ultima perioadă se arată deschiși la anumite modificări care să vină în acord cu unele solicitări din partea celor din domeniul energiei. Ați susține adoptarea OUG prin Parlament într-o formă modificată sau e nevoie de abrogarea ei în întregime?)

Numărul de articole cu consecințe catastrofale pentru economie este uriaș și pentru societate. Aproape nici nu poți să faci o ierarhie a efectelor nocive ale OUG. Suntem categoric împotriva prevederilor OUG privitor la instituirea suprataxei de 2% pentru societățile din energie. Suntem categoric împotriva prevederilor din OUG privind instituirea suprataxei pentru companiile din comunicații, suntem împotriva suprataxei pentru sistemul financiar-bancar, taxa legată de robor pe active, care va distruge complet profitabilitatea sistemului bancar. Suntem categoric împotriva prevederilor din OUG referitoare la administrațiile locale. Vă mai repet o dată ca să înțelegeți. O să o simțiți când o  să vă plătiți taxele și impozitele locale. OUG spune, în 29 decembrie, că autoritățile locale care nu indexează taxele și impozitele locale cu rata inflației, aparatul primăriei va fi obligat să perceapă taxele și impozitele la nivelul maxim, adică fără existența unei hotărâri ale Consiliilor locale, se duc impozitele și taxele, în special pe proprietate, că e vorba de impozitul pe casă, pe teren, pe mașină, se vor duce la nivelul maxim din plafon, adică la 0,08 care este minimum, se vor duce la de 0,2%. Deja există prieteni și colegi de-ai mei, care mi-au semnalat faptul că au trebuit să plătească cu până la 30% mai mult, taxele și impozitele locale, ca urmare a OUG 114.

De asemenea, există un articol de o perversitate maximă. După ce că stăm cum stăm catastrofal, nu noi, ci Guvernul stă catastrofal la absorbția fondurilor europene, inventează o nouă procedură prin OUG 114, în care mută controlul ex-ante de la ANAP, autoritatea care este acreditată în același sens, către autoritățile de management care n-au nici un angajat specializat și nu au acreditare de la Comisia Europeană să efectueze control ex-ante pentru documentațiile de licitații, pentru proiecte finanțate din fonduri europene ale autorităților locale. Care va fi consecința? Avizarea documentațiilor de licitație se va face la calendele grecești și există riscul extrem de mare ca din cauza faptului că, Comisia Europeană nu a acreditat autoritățile de management să efectueze controlul ex-ante, în momentul în care se vor duce spre prelucrare deconturile efectuate de autoritățile locale pe proiecte finanțate din fonduri europene, Comisia Europeană să nu le accepte, să trebuiască să fie plătite din bugetul de stat sau din bugetul local, ceea ce ar fi o catastrofă. Nu ar face altceva decât să diminueze drastic capacitatea de absorbție a autorităților locale, care vă spun sincer sunt ultima salvare pentru România de a avea o absorbție cât de cât decentă, pentru că Guvernul pe tot ce înseamnă proiect mare de infrastructură nu a început niciun proiect nou, decontând la ora actuală numai defazări sau pe proiecte care au fost lucrate și decontate fie prin credite BEI, fie prin credite BERD, fie de la bugetul de stat și pe care se obțin decontări.

ALDE trebuia să iasă de la guvernare în momentul adoptării OUG 114. Ar fi trebuit ca nici un ministru din Guvernul ALDE să nu mai stea în Guvernul acesta după adoptarea OUG 114. Readuc aminte că ministrul pentru Energie este ALDE. Îmi pare rău, a fost colegul meu de partid, dar dl. profesor Anton, în momentul în care s-a adoptat OUG trebuia să își dea demisia din funcția de ministru al Energiei, pentru că nu poți să reglementezi tu ca Guvern împotriva ministrului de linie, ori eu știu că a fost de acord din moment ce nu și-a dat demisia de la Ministerul Energiei.

Acum s-au trezit și ei. Probabil o fi sunat președintele, prietenul domnului Tăriceanu și o fi arătat impactul dezastruos al reglementărilor. S-o fi trezit din beție Tăriceanu și cu ai lui ca să încerce să mobilizeze. Oricine este alături de noi împotriva OUG 114 este binevenit, iar obiectivul nostru este abrogarea în integralitate a acestei OUG ticăloase.

(Referitor la un alt subiect. Este un proiect la Camera Deputaților, urmează să ajungă la dezbatere în plen prin care grupurile de jandarmi mobile să devină membri la nivelul Comisiilor autorităților teritoriale de ordine publică. Practic li se dau atribuții în plus jandarmilor)  

Adică să îi premiem pe jandarmi pentru comportamentul lor pe data de 10 august? Asta își propune proiectul? Suntem  categoric împotrivă și oricine susține un astfel de proiect se face că nu înțelege în ce a fost transformată jandarmeria de actuala putere politică. Suntem categoric împotrivă

Vă doresc o zi frumoasă!

Niciun comentariu: