vineri, 1 februarie 2019

Poziția PNL cu privire la proiectul de buget

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PURTĂTORULUI DE CUVÂNT AL PNL, IONEL DANCĂ – 01 FEBRUARIE 2019

Vreau să exprim astăzi poziția Partidului Național Liberal cu privire la proiectul de buget prezentat de Ministerul Finanțelor Publice.

Avem un buget mincinos, construit de niște infractori prinși la furat. Un buget care arată falimentul guvernării PSD-ALDE, care condamnă România la subdezvoltare și lovește în cei mai săraci.

Analizând principalii indicatori ai bugetului și cifrele prezentate de Ministerul Finanțelor Publice ticluite la masă cu Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, doi condamnați penali, vedem o rețetă de jefuire a bugetelor locale și o soluție de furt din banii oamenilor, din buzunarele românilor care vor trebui să plătească toate măsurile populiste adoptate în acești ani, prin scumpiri și dobânzi mai mari. Puterea de cumpărare a românilor și-a pierdut valoarea în acești ani.

Avem de-a face cu un buget construit pe niște indicatori falși  începând cu creșterea economică de 5,5%, care după toate estimările nu va fi mai mare de 4% în  2018, deși au prognozat 6,1%. Avem o rată a inflației mincinoasă și de această dată așa cum a fost și anul trecut când au prognozat o inflație de 3,7% și am încheiat cu 4,6%, iar pentru anul 2019 au în vedere o inflație de 2,8%, ca să nu mai vorbim de curs, care anul trecut a fost anticipat la 4,59 lei, a încheiat anul cu 4,65, iar pentru acest an ei au prevăzut un curs de 4.67 lei pentru un euro.

Sunt indicatori falși care arată disperarea celor din guvernarea PSD-ALDE, disperarea unor analfabeți economici care nu știu cum să își repare greșelile provocate în economie și cred că din pix se pot rezolva dezechilibrele economice.

Acest buget arată o condamnare a României la subdezvoltare pentru că vedem abandonarea principalelor proiecte de dezvoltare ale țării - construcția spitalelor regionale , autostrada Unirii Târgu Mureș-Iași, Sibiu-Pitești, Comarnic-Brașov, centura capitalei, au zero finanțare în bugetul de stat și, ca cinismul lor să fie dovedit la maxim, încearcă acum să își acopere ineficiența din actul de guvernare și să crească taxele și impozitele cu mâna primarilor.

Este cel mai mare jaf al unui guvern din bugetele comunităților locale la care asistăm în acest an și o să vă prezint în premieră analiza realizată de Partidul Național Liberal, care demontează minciuna cuplului Dragnea-Vâlcov cu cel mai mare buget din istorie pentru bugetele locale. În acest grafic se vede foarte clar alocarea în PIB a bugetelor locale și românii trebuie să știe că este cea mai mică alocare în PIB pentru bugetele locale de când PSD este la guvernare, din 2012 până astăzi. 7,5% este alocarea în PIB pentru bugetele locale în acest an, mai mică decât anul trecut când a fost  a  fost 7,6% și când le-au fost furate peste 7 miliarde de lei prin scamatoria fiscală cu transferul contribuțiilor și reducerea impozitului, reducere falsă de taxare a impozitului pe venit, mai mică decât 8,7% în 2017 și tot așa până în 2012 când,  chiar și atunci, autoritățile locale au primit 9,1% din PIB. O să vă punem la dispoziție acest date.

Prin urmare, Partidul Național Liberal va depune o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat care să repare aceste grave lacune de cunoștințe economice și să ducă la abandonarea cinismului acestei guvernări în ceea ce privește dezvoltarea României și nivelul de trai al românilor.

Partidul Național Liberal va susține amendamente care să asigure cu prioritate finanțarea proiectelor de construcție a spitalelor regionale Iași, Cluj, Craiova, finanțarea lucrărilor necesare, a studiilor și a demarărilor necesare pentru proiectele de autostradă, autostrada Unirii Târgu-Mureș-Iași, Sibiu-Pitești, Comarnic-Brașov și centura capitalei, creșterea alocării în PIB pentru educație până la 5% din PIB, pentru finanțarea burselor profesionale pentru învățământul dual, after school în școli și masă diversificată pentru elevi.

Pentru administrația locală, Partidul Național Liberal va înainta un amendament pentru finanțarea cheltuielilor cu asistența socială în proporție de 90% de la bugetul de stat și înființarea unui fond special pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene pentru unitățile administrativ teritoriale.

De asemenea, vom solicita aplicarea formulei de indexare a pensiilor pentru anul 2019, așa cum este prevăzută în legea care se află în vigoare, cu respectiv 100% din rata inflației și jumătate din rata de creștere a salariului mediu brut pe țară, respectiv cu 9% pentru 2019 și cu nu cu 15% cum au propus cei de la PSD și ALDE începând cu septembrie. Prin neaplicarea acestei formule, pensiile românilor sunt tăiate în acest an de către guvernarea PSD-ALDE, cu aproximativ o treime din drepturile care le erau cuvenite.

De asemenea, Partidul Național Liberal va susține creșterea contribuției la Pilonul II de pensii la 5% din salariul brut în 2019 și 6% în 2020.

(Vă așteptați ca în Parlament să fie o dezbatere amplă, pentru că se grăbesc cei din PSD și ALDE, dat fiindcă ,iată, s-a întârziat cu vreo două luni)

Nu ne așteptăm la o dezbatere amplă pentru că cei din PSD și ALDE ne-au obișnuit, din păcate, cu acest tratament disprețuitor față de Parlament, față de observațiile, comentariile opoziției și vor încerca să treacă pe repede înainte acest buget. Partidul Național Liberal nu va face din acest punct de vedere o parada de amendamente și se va concentra pe amendamente esențiale care pot duce la modificarea, îmbunătățirea consistentă a proiectului de buget.

(Ați stat de vorbă și cu celelalte partide din opoziție? Vă sprijină ei ideile astea de propunere, modificarea a legii bugetului?) 

Vom avea discuții și cu ceilalți. Cu siguranță oricine dorește să sprijine aceste amendamente propuse de Partidul Național Liberal în Parlament este bine venit.

(Aproximativ ca număr cam câte amendamente aveți?)

Nu am făcut o evaluarea din acest punct de vedere. De altfel, proiectul bugetului de stat este în acest moment în analiza comisiilor de specialitate ale Partidului Național Liberal și în zilele următoare se vor centraliza propunerile de amendamente de la aceste comisii.

(Luați în calcul sesizarea CCR dacă nu vă vor f accepta amendamentele, măcar o parte dintre acestea?)

Vom analiza o astfel de posibilitate. Deocamdată nu există o discuție în acest sens.

(A fost micșorat și bugetul alocat către Ministerul Public, implicit DNA și DIICOT. Considerați că este un semnal de alarmă pentru popor astfel încât să nu beneficieze de toate facilitățile pentru a-și duce la capăt meseria și munca de cercetare în dosare?)

Am văzut această reducere de bugete pentru aceste instituții. Așteptăm un punct de vedere exprimat public din partea acestor ordonatori de credite, după care vom decide în ce măsură se pot susține astfel de amendamente.

(Există vreo procedură parlamentară care să permite scurtarea termenelor pentru amendamente?)

Cred că vor păstra procedura de 3 zile, dar din câte îmi amintesc au introdus anumite modificări în regulamentul celor două Camere, astfel încât amendamentele să fie discutate și votate împreună, nu separat .

Niciun comentariu: