vineri, 15 februarie 2019

Declarații de presă, Ludovic Orban, 15 feb. 2019. Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat

DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN - 15 FEBRUARIE 2019

Bună ziua,

Partidul Național Liberal, a votat împotriva Legii bugetului de stat și împotriva Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, din niște motive extrem de puternice și de solide. Bugetul de stat prezentat de PSD-ALDE, condamnă România la stagnare și transformă anul 2019 într-un an pierdut pentru români.

Partidul Național Liberal consideră că acest buget este construit pe bani falși. PSD-ALDE încearcă să prezinte bugetul ca pe un portofel nou, mare, doldora de bani, din care are de împărțit pentru fiecare român. Dacă deschidem însă acest portofel prezentat de PSD-ALDE, vedem că cel puțin 25% din acești bani, sunt bani falși. Sunt bancnote de 200 de lei pe care nu apare poza lui Lucian Blaga, ci apare poza lui Dragnea, sunt bancnote de 100 de lei pe care nu are poza lui Ion Luca Caragiale, ci apare poza lui Vâlcov, sunt bancnote de 50 lei pe care nu apare poza lui Vlaicu, ci apare a poza lui Orlando, adică bani care nu valorează nici două cepe degerate, bani inventați, bani făcuți din pix, bani care nu vor exista pentru a îmbunătății viața românilor.

Bugetul PSD-ALDE este un buget care lasă România fără apărare în fața unor amenințări din ce în ce mai mari la adresa siguranței naționale și pune în pericol viața și siguranța fiecărui român. Bugetul PSD-ALDE este un buget care prin al doilea an consecutiv sunt jefuite comunitățile locale, se încalcă autonomia locală, proiectele de investiții ale autorităților locale sunt lăsate fără finanțare și se încearcă ca primarii din România să ajungă să cerșească bani pentru proiectele comunităților locale de la Dragnea.

Bugetul PSD-ALDE pe 2019 este un buget care nu clădește nimic. Niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă Tg-Mureș-Iași-Ungheni, tronsoanele de autostradă Sibiu-Pitești, tronsonul de autostradă de centură a Bucureștiului, tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov.

De asemenea, nu construiește și nu modernizează niciun tronson de cale ferată și lasă România și infrastructura de transport a României într-un stadiu de subdezvoltare care va împiedica dezvoltarea economică a României.

Din păcate, acest buget este și un buget al răzbunării, a răzbunării lui Liviu Dragnea împotriva tuturor instituțiilor din România care nu sunt controlate de el personal, atât instituții de la nivel național cât și autorități locale care sunt conduse de primari sau de președinți de consilii județene aparținând PNL.

Nu în ultimul rând, acest buget nu oferă nicio speranță pentru aproape nicio categorie socială din România, că va îmbunătății veniturile și nivelul de viață al românilor.

Singura categorie care face excepție sunt copiii României, dar asta nu datorită majorității guvernamentale ci datorită PNL care a reușit să impună amendamentul de creștere a alocațiilor pentru copii.

În rest, firmele vor fi sugrumate prin acest buget și prin alte reglementări fiscale absurde. Angajații din mediul privat nu au nicio speranță de îmbunătățire a veniturilor și a nivelului de viață. Guvernul PSD-ALDE taie prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, literalmente, pensiile românilor împiedicând creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 9%, așa cum a formulat PNL amendament și amânând creșterea pensiilor pentru data de 1 septembrie, cu o creștere de 15%, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va pierde în acest an din creșterea la care avea dreptul  dacă se aplica legea și amendamentul PNL, minim 420 de lei în cursul anului 2019.

În fine, acest buget nu oferă nicio garanție pentru o creștere a absorbției fondurilor europene, care pot reprezenta un motor de dezvoltare economică pentru România, dimpotrivă, readuc aminte că prin OUG 114, controlul ex-ante pe documentațiile de licitație care sunt finanțate din fonduri europene pentru autoritățile locale s-a mutat de la Autoritatea Națională a  Achizițiilor Publice la Autoritățile de management care nu sunt acreditate să realizeze control ex-ante, care nu au personalul specializat, nu au compartimente în funcțiune și care vor fi în incapacitate de a aviza documentațiile de licitații pentru toate proiectele autorităților locale care sunt finanțate din fonduri europene.

Am încercat să îndepărtăm această groaznică frână în calea absorbțiilor fondurilor europene de către autoritățile locale, iar majoritatea a refuzat categoric, iar prin asta și-a asumat o răspundere uriașă pentru toate blocajele care vor apărea în absorbția fondurilor europene realizate de autoritățile locale și pentru posibile nedecontări ale cheltuielilor în cadrul proiectelor europene în cazul în care se mențin prevederile din OUG 114.

De asemenea, nu înțelegem de ce amendamente extrem de benefice pentru români, amendamente care sunt în conformitate cu legea au fost respinse fără niciun fel de explicație de majoritatea PSD-ALDE. Tot prin ordonanța 114, autoritățile locale au fost obligate, prin încălcarea constituției și a legislației în vigoare, să ducă impozitele și taxele locale până la nivelul maxim. Crescând, practic, fiscalitatea pentru fiecare cetățean care își plătește taxele și impozitele locale. Am încercat să ămpiedicăm această creștere impusă de Guvern, majoritatea PSD-ALDE a spus nu. Nu înțelegem de ce toți cei care au hotărâri judecătorești, investite cu titlu judecătoriu, în care au caștigat sume bănește pe care statul trebuie să le dea înapoi acestor categorii și aici este vorba e profesorii care și-au căștigat drepturile salariale, este vorba de cei care au dreptul să își primească înapoi taxa de primă înmatriculare sau sumele de bani plătite pentru timbrele de mediu și alte categorii, nu înțelegem de ce nu s-au alocat banii necesari pentru realizarea acestor plăți care sunt în conformitate cu legea, care au în spate fie decizii la nivel european, fie hotărâri judecătorești definitive investite cu titlu executoriu.

Prin acest buget România nu va merge înainte, prin acet buget România va merge înapoi. Acest buget nu conferă nicio garanție de dezvoltare pentru România și nu oferă nicio perspectivă de îmbunătățire a vieții pentru fiecare dintre cetățenii români.


(O respingere a acestui buget de către domnul Președinte Iohannis și întoarcerea în Parlament, înseamnă și anularea acestor majorări ale alocațiilor pe care le-ați propus)

În cazul în care, Președintele va retrimite legile la Parlament pentru reexaminare, nu vor fi dezbătute decît acele articole pentru care Președintele solicită reexaminarea. Această informație care este dată de cei din zona guvernamentală, arată că habar nu au de constituție și de legislația în vigoare. Le mulțumim parlamentarilor, din indiferent ce formațiune politică, care au votat amendamentul PNL și îi asigur că au făcut un lucru extrem de bun pentru copiii României.

(Vă gândiți să atacați la Curte, fie proiectul legii de buget, fie acel amendament....)

Comisia juridică a Partidului Național Liberal va face o analiză privind existența unor posibile motive de neconstituționalitate, nu pot să vă dau astăzi răspunsul, dacă vom lua o decizie, o vom anunța.

(Credeți că acel termen de 1 martie va fi respectat de Guvern, doamna Dăncilă susținea că trebuie să se vină cu o OUG pe această temă, dar nu a spus nimic clar.)

La ce anume, la alocația pentru copii? Păi ce ordonanță să dea pe tema asta? Pai atunci de ce au mai trimit bugetul la Parlament? Deci am văzut-o pe doamna Vasilica Viorica cum trăncănește pe tema bugetului și nu înțeleg de ce își dă cu părerea pe tema bugetului pentru că mai marii PSD, nici măcar nu au chemat-o la elaborearea bugetului și n-a avut niciun cuvânt de spus. Singura ei prezență, a fost o prezență scenică în care a citit ceea ce i s-a pus în față de către Dragnea, Vâlcov și probabil de către Orlando Teodorovici. Nu ați văzut că nu a avut curajul să iasă singură la declarați, a trebuit să îl aibă pe lângă, pe Orlando Teodorovici. Ca atare, orice considerație a lui Vasilica Viorica Dăncilă pe tema bugetului de stat este neavenită și lipsită de orice fel de substanță.

Niciun comentariu: