joi, 20 august 2009

Elena Udrea ne trateaza cu "prostanol".

Duduia din imagine face o valva de nedescris pe tema prezentarii ei la Comisia de ancheta parlamentara. Scriu acum, de dimineata, pentru a vedea daca, intre timp, printre pletele ei blonde, se vor strecura in tartacuta ei ceva cunostinte juridice care sa o fereasca de necaz.

Presa, blogurile au tratat subiectul. Oamenii sunt totusi dezorientati. Incearca sa deduca din tot felul de texte daca Udrea pitzipoanca cotrocenista este sau nu obligata de lege sa se prezinte in fata Comsiei.

Poate fi ea pedepsita penal pentru refuz ? Da. Legea este clara desi trebuie citite mai multe articole si legate unele de altele.

Baza o constituie regulamentul Camerei Deputatilor.

Madam Udrea spune ca o comisie de ancheta nu are valoarea unei comisii permanente asa ca pericolul sanctiunii penale nu exista. Si daca sanctiune nu e, de ce sa se omoare ea cu firea pentru o amarata de comisie de ancheta ?! Nu ?

Ei bine. Jurista Udrea se pare ca citeste legea ca orice boschetar aurolac.

Regulamentul Camerei Deputatilor, care are caracter de lege, a fost construit in asa fel incat toate comisiile parlamentare, indiferent de titulatura, sa fie egale in drepturi.

Hai sa vedem cum.

Art. 75. - La cererea a minimum 50 de deputaţi din cel puţin două grupuri parlamentare Camera Deputaţilor va putea hotărî înfiinţarea unei comisii de anchetă, prevederile art. 39-58 şi ale art. 72 alin. (2)-(5) fiind aplicabile.
La Art. 72, exista alin. (3) care spune asa:

(3) Comisiile speciale constituite potrivit alin. (1) au acelaşi statut ca şi comisiile permanente.
Concluzia: comisia de ancheta este egala, ca putere, cu comisia permanenta la care si alte legi face referire. Atunci cand in alta lege se face referire la "comisii permanente" se va citi "comisia de ancheta" sau "comisia speciala" a Parlamentului.

Este usor acum sa se citeasca, in cheia corecta, art. 8 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala:

Art. 8.
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 12 ani urmatoarele fapte savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor:

a) impiedicarea, prin amenintare, violenta ori prin folosirea de mijloace frauduloase, a exercitarii cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor vreunui cetatean;

b) prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

(2) Constituie, de asemenea, infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani urmatoarele fapte savarsite de catre un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termen de 30 de zile de la solicitare, informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, potrivit art. 110 alin. (1) din Constitutie;

b) emiterea de ordine normative sau instructiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, varsta, sex sau orientare sexuala, apartenenta politica, avere sau origine sociala, de natura sa aduca atingere drepturilor omului.

(3) Tentativa faptelor prevazute la alin. (1) se pedepseste.

Aseara, la emisiunea lui Firea, Elena Udrea a comis o groaza de tampenii. Era pe langa lege mai ceva decat niste infractori de meserie. Cine stie, si-o fi propus sa ii intreaca si pe astia.

Dupa mintea mea de om rautacios cu faptuitorii care incalca flagrant legile tarii, Elena Udrea este deja vinovata pentru mai multe fapte petrecute pana in prezent.

In primul rand, prin interdictiile date in minister ca subordonatii sa nu se prezinte in fata Comisiei de ancheta se incadreaza la alin. (2) lit. a) din art. 8. Pe langa ea pica si fazanii pedelisti din subordine care s-au increzut in "puterea" ministresei si nu s-au prezentat. Este un refuz evident. Ramane ca dupa asta sa se vada daca datele prezentate sau refuzul de a le prezenta, chiar si omisiunea de a prezenta niste date, fac obiectul sanctiunii de la alin. (1) lit. b) din art. 8.

Sa vedem cum se va desfasura ziua. Daca nu se prezinta, Comisia poate cere printr-un raport suplimentar Biroului Permanent al Camerei, sesizarea Plenului Camerei Deputatilor cu privire la faptele de natura infractionala ale ministrului Elena Udrea prin raportare la art. 8 din legea raspunderii ministeriale in vederea emiterii cererii Camerei deputatilor pentru inceperea urmaririi penale a respectivei ministrese. In timp, Comisia isi va continua cercetarea pentru a identifica toata manaria pusa la cale de Udrea si acolitii portocalii din minister pentru sifonarea banilor publici in folosul clientelei PD-L. Doar urmeaza campania si alegerile prezidentiale, nu ?!

Un comentariu:

Freddye spunea...

Iti spun eu ce va fi,colega..TRUFULITZA[se pot face permutari de litere] va da de drakku".Nu exista fin fara nas ..never..!!