duminică, 2 august 2009

Sondajul CCSB iulie 2009





Este cunoscut. Presa l-a tratat. Unii au luat doar ce le-a convenit. Altii au mers chiar mai departe si au mai prezentat, sec, niste cifre. Eu o sa prezint mai multe si, potrivit obiceiului, voi spune cate ceva. Cum cred eu, cum doresc eu, cum visez eu ... cum vor muschii mei.

De le luam incet, incetisor, diagramele ne arata niste lucruri. Nu neaparat cine este cel mai tare in parcare dintre candidatii sau presupusii candidati la prezidentiale. Sunt unele diagrame care ne pot da de gandit pentru ca reflecta mentalitati periculoase, ne arata a fi tributari unor modele de gandire arhaice incurajate, in cele mai multe cazuri, de educatia religioasa sau de influente nationalist-sovine. Peste acestea, lipsa de cunoastere este infioratoare. Una peste alta se observa cu usurinta ca romanii nu stiu cine trebuie sa fie si ce trebuie sa faca Presedintele tarii. Confuzia este grava, foarte grava si explica abrambureala de azi a sustinerilor la vot.

Concluzia mea este ca plecam la drum de pe o baza gresita. Pana acum, in cei 19 ani de "noua" democratie, Iliescu a dat sa inteleaga ca Presedintele Romaniei nu mai este un Ceausescu insa si-a bagat degetele in borcanul cu miere interpretand rolul de "tata al natiunii", Constantinescu a incercat sa faca pe romani sa inteleaga ca Presedintele Romaniei este un reprezentant cu atributii exclusive de reprezentare fara a reusi. Basescu ne-a intors la "epoca de aur", preluand ceausismele prezidentiale in totalitate. Consecintele sunt catastrofale. Ne-am intors in epoca "feudala" a democratiei. "Parintele patriei", "omul providential", "un presedinte pentru alte coordonate istorice" - chiar ca pentru alte coodonate istorice TRU, ai avut dreptate, dar in istoria de acum 300 de ani -, etc.

Acum hai la munca.
O diagrama semnificativa. Durerile romanilor, luate la general, sunt clare:

Economic - somajul, criza, economia si agricultura. Strans legate, interdependente;

Politic - conducerea proasta si coruptia. Iar o legatura stransa intre cele doua. Zilnic vedem rezultatele convietuirii intre coruptia institutionala si conducerea dupa ureche. Presa abunda in stiri dezamagitoare. Boccistii basescieni ne cer sa strangem punga si sa dam dovada de solidaritate iar ei arunca cu banii aia insuficienti pe apa sambetei pentru tot felul de proiecte "de viitor". Proiecte care de se vor implini cumva nu vor mai avea cui aduce beneficii, romanii saraciti vor fugi in tari mult mai stabile politic, chiar si prin insorita Africa.

Nivelul de trai - banii, salariile, pensiile. Asasinarea micii intreprinderi a pus probleme existentiale unui numar urias de oameni. Somajul a ajuns la aproape 600.000 de romani si "are sperante" de crestere la 800.000 sau chiar 1.000.000. Baza productiei a fost nimicita de guvernarea basesciano-boccisto-geonista. La un numar de aproximativ 16 milioane de persoane apte de munca avem peste 3 milioane care produc sau freaca tiparul in strainatate, vreo 6 milioane de pensionari (cu voie sau fara voie - Basescu cel viteaz si Boc cel guraliv au lucrat cu spor sa scoata pensionarii din campul muncii aruncand la gunoi peste 1 milion de lucrativi), peste 4 milioane sunt asistati sociali - mare parte persoane incurajate sa nu produca, ba mai mult, printre primele masuri luate de guvernarea PD-L&PSD a fost sa mareasca ajutorul social catre neproductivii care, in marea lor majoritate, nu au dat vreodata ceva la stat. La acestea se adauga eroii si urmasii eroilor "Revolutiei de la '89". Un leut amarat colo, de samanta. Iar acum iau. Luna de luna, din saracia si neputinta celor care inca mai vor sa isi castige cinstit existenta. Mai avem aproape 2 milioane de persoane care sunt angajate in structuri ale statului, ca sunt functionari publici, ca sunt medici, ca sunt cadre didactice, ca sunt magistrati, ca sunt sub contract pentru ca aceste institutii sa functioneze. Una peste alta, Guvernul Basescu-Boc-Geoana au reusit "performanta" sa scada capacitatea de alimentare a bugetului tarii prin imputinarea celor care ar fi putut realiza acest lucru. Un productiv tine in spate 10 neproductivi (unii nelasati sa produca !).

Social/administrativ - sistemul de sanatate, sistemul de educatie, comportamentul romanilor. Imbucurator faptul ca romanii au atins aceste probleme. Comportamentul romanilor este inaintea problemelor justitiei, infractionalitatii, infrastructurii ... considerate mai putin importante, azi, decat cele trei din fata. Guvernul panarama Basescu-Boc-Geoana in aceste zone ar trebui sa isi indrepte atentia strategica. Dar nu au timp. Sifonarea bugetului statului pentru asigurarea campaniei basesciene si geoniene, activitate de care profita, de ex. o Udrea pentru propria campanie (probabil ca matracuta isi doreste sa devina Presedintele Romaniei - daca nu suntem atenti sunt destui ca EBA care ar putea sa ii dea sprijinul), este singura preocupare majora a PD-L si a PSD.

La nivel personal observam ca suntem pe aproape de cele la nivel general. Dupa ordinea problemelor grave privind nivelul de trai se pare ca majoritatea repondentilor au fost liberi intreprinzatori si pensionari, mai putin salariatii. Oricum, veniturile (din alte surse decat pensiile si salariile - de fapt majoritatea) si pensiile sunt pe primul loc. Sursa grijilor se poate vedea in comentariile puse la diagrama de mai sus.

Sa trecem la alte masuratori. Au si ele semnificatia lor daca vrem sa le judecam. Notorietatea si increderea in politicieni.

La notorietate se observa ca au un avantaj cei care au dat presei motiv, uneori contra cost, sa ii scoata in fata. La acelasi nivel se afla Nastase, Basescu, Vadim si Boc. Aici Boc are beneficiul functiei publice plina de gafe. Notoriu nu inseamna si bun, increderea fiind o parte insemnata din continutul "politicianului bun", fara a fi determinanta. Astfel, Sorin Oprescu aflat in esalonul doi al notorietatii trece in frunte la incredere, cu 11% in fata lui Basescu, insuficient insa pentru mai tarziu, acolo unde conteaza votul. La fel Crin Antonescu, aflat imediat in coasta lui Basescu, cu -2%, cu +3% fata de Geoana insa insuficient pentru vot.

Nu mai spun de Vadim si Stolojan. Notorii. Stolojan sta relativ bine si la incredere. Dar la vot pauza. Adevarat este ca Stolojan nu si-a manifestat intentia de a candida dar poate fi luat in seama, pe undeva, daca se adevereste ca Basescu nu va mai candida (M-au invins mogulii ?).

Diagrama asta arata ca dracu. Sincer, mie nu imi place. Traiesc intr-o societate cu mentalitati aiurea.

Auzi tampenie. Este de preferat "un sarac" - 74% -, unei femei - 67% !? Mai frate, multi tampiti mai traiesc, vorbesc si se exprima in tara asta. Parca nu ar fi suficienta o tampenie, diagrama ne invita sa "savuram" tampenii pe banda rulanta: etnia este hotaratoare iar romanii, indiferent cat de dobitoci ar fi, indiferent de cat de dusi cu pluta ar fi, ar avea castig de cauza in fata unor cetateni mult, mult mai capabili ins ade alta etnie: aroman, tigan, evreu sau maghiar. Pai, poti compara pe Vadim Tudor cu Kelemen Hunor ? Nu. Kelemen este la ani lumina in fata lui Vadim. Sau poti compara cu multi alti romani pe Madalin Voicu ? Aiurea. Madalin este o bijuterie umana iar unii dintre romani - ca este Basescu, ca este Geoana sau alta figura sinistra pedelisto-pesedista -, sunt mult in urma lui. Eu cred ca Madalin ar fi un Presedinte al Roamniei mult mai bun decat Basescu.

Incercand sa inteleg ce dracu au avut in minte repondentii constat ca intamplarea a facut ca indivizii sa fie mai degraba nationalisti sovini decat oameni civilizati. Nu imi explic rezultatul nici pace. Nu pot crede ca suntem o societate de tampiti.

Diagrama asta m-a enervat. La culme. De cand am luat sondajul si am citit-o simt ca am un ghem la inima. Pe langa asta, vine urmatoarea diagrama, in postarea mea, care imi completeaza furia. Pe langa tampiti suntem si prosti. Ca sa fie tacamul complet.
In aceasta diagrama descoperim legarea noastra, ombilicala, de ceausism. Nu glumesc. Diagrama este, ca rezultat, opusa prevederilor si spiritului Constitutiei si a modelului prezumat de Presedinte al unei tari in care Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului. Romanii nu au treaba cu democratia si cu dezvoltarea societatii in secolul XXI. Romanii au ramas in secolul XX, la ceausism, insa isi doresc un ceausism "de omenie". Halal natie.

Desi imi vine sa dau cu bata in ecranul laptopului, hai sa vedeti ce am vazut eu.

Calitati/trasaturi morale - corect/cinstit/sincer = 41%; serios/responsabil/de cuvant = 22%;

Ca la balamuc. Calitatile de mai sus sunt, de preferinta, generale pentru oricare persoana. Nu pot fi "exceptionale" pentru a face diferenta intre un Presedinte sau altul. Mai mult, un Presdinte cu astfel de calitati ar fi un presedinte degeaba, la fel de valoros ca "o frectie la un picior de lemn" !

Culmea nesimtirii este faptul ca acele calitati morale pe care ar trebui sa le aiba un Presedinte de tara sunt neglijate cu seninatate:

- caracter/verticalitate/principii/demnitate/coloana vertebrala = 4%

- neutru/impartial/independent = 3%

- de incredere/loial = 3%

- patriot = 3%

- sa reprezinte tara = 1%

- transparent = 1%

Pai sa nu iti vina sa dai cu caciula dupa caini ? Sa ne mai mire ca un aventurier precum Basescu sau Geoana au mai multa priza la romani decat oamenii seriosi, hotarati sa aduca schimbarea in bine. Pana acum avem doar 3 (trei) candidati la Presedintie care pot onora calitatile morale atat de uitate dar fara a face rabat de la primele, cu caracter general: Crin Antonescu, Kelemen Hunor si Radu Duda. Basescu si Geoana au si ei din aceste calitati insa exceleaza in cate una pana la sovinism sau demagogie, calcand in strachini in celelalte.

Cu cele morale ne-am lamurit. Hai la cele energetice. Si aici suntem ca la balamuc.

- sa faca ceva/sa ajute lumea = 23%

- direct/hotarat/ferm/autoritar = 9%

-implicat/devotat/cu initiativa = 7%

- lider/manager/organiztor/conducator = 5%

- curajos/luptator/puternic/bataios = 4%

Astea sunt cele majore, iar prima este peste toate. Ma trec frisoanele. Romanii isi doresc un "Mesia". Iar functia prezidentiala este cu totul si cu totul alta. De aici apetenta infricosatoare pentru Basescu si comportamentul lui, pentru Vadim si comportamentul lui, pentru Becali si comportamentul lui si, in ultimul timp, pentru Geoana care isi "corecteaza" comportamentul. Basescu a punctat mereu pentru prima dintre "calitati". Mereu a dat impresia ca "el face"/"el ajuta". Unei babe luate la intamplare i-a refacut o casa cu restul banilor primiti sa isi faca campania din 2007 impotriva Parlamentului. Demagog, inseala si in prezent incercand sa induca ideea ca el lupta cu criza insa pasii facuti pana acum au fost de sprijinire a crizei sa macine Romania. El si Guvernul de marionete au produs pagube mai mari decat criza in sine. Este ca si cum in carca fiecarui roman obligat sa duca o greutate i s-ar adauga inca o greutate, dubla insa fata de cea initiala.

Restul diagramelor le pun pentru a confirma pe cele de mai sus. Sa incepem cu cele doua variante presupuse de CCSB. Prima este fara Sorin Oprescu iar a doua il include. Diferente mari nu sunt azi, la cateva zile dupa efectuarea sondajului. Sa fac o apreciere usoara. Pot spune ca impresioneaza dar nu modifica.

Fiind pe buzele tuturor, votul obligatoriu a fost si el "incercat". Se pare ca 52% dintre romani ar fi de acord cu votul obligatoriu. Aici am eu niste "contre", pe care le voi expune mai jos. Inainte insa, avem si o diagrama cu "posibilitatea" unui vot obligatoriu. Este la deruta treaba asta pentru ca indicatorul a fost introdus prea devreme. Cei care au raspuns si-au dat cu parerea, fiind constienti ca nu sunt obligati. De aceea, pentru mine nu are relevanta. Potrivit Constitutiei, libertatea de a alege si a fi ales este un drept. Intra la categoria drepturi, asa cum este dreptul la viata, dreptul la sanatate, dreptul la invatatura, dreptul la informare, dreptul la munca etc. Din moment ce este un drept nu poate fi o obligatie legala. Duc rationamentul la absurd, pentru ca situatia este absurda. Ar insemna sa fim obliati sa traim, sa fim sanatosi, sa ne informam, sa invatam etc. Daca se opteaza pentru obligatia de a vota, atunci este obligatorie modificarea Constitutiei. Daca se opteaza pentru respectiva modificare, atunci putem merge mai departe pentru a aduga obligatia de a munci, obligatia de a invata, obligatia de a ne informa cumparand cel putin 3 ziare de circulatie nationala si 1-2 de circulatie locala, de a ne abona la ridio si TV si de a merge saptamanal in fata Guvernului, a Presedintiei si a Parlamentului iar acolo unde nu sunt in fata Primariei, a Prefecturii si a Consiliului local pentru a afla ce a visat noaptea conducatorul iubit. Ar insemna intoarcerea la autoritarism. Basescian, desigur.

CCSB a incercat si turul II. Iar nu are prea multa relevanta. Intre turul I si II se pot intampla enorm de multe lucruri. Asa, la plezneala, se poate citi si aceasta diagrama in care Basescu bate tot. Rupe. Insa imaginea are atat de multe puncte negre incat nu este utila decat portocaliilor talibani care pot spamui forumurile cu gloriosul lor marinar aflat de ceva vreme pe topogan catre cosul de gunoi al istoriei.
Potrivit acestei diagrame, cei mai redutabili adversari ai lui Basescu sunt Geoana si Oprescu. Pe Geoana eu il elimin. Liberalii nu vor merge la vot daca raman Geoana si Basescu. Nu toti liberalii, mare parte dintre ei. In caz de Basescu cu Oprescu, eu merg la vot pentru Oprescu. Probabil ca nu voi fi singurul. Oricum, inclin sa cred ca Antonescu si Oprescu sunt cei care pot, daca ajung in turul II, sa opreasca degradarea portocalie a Romaniei. Pentru cei doi se vor mobiliza mai toti romanii. Ideea de a termina cu catastrofa nationala basesciana va determina, cred eu, si o parte dintre greii PD sa dea votul pentru cei doi in dauna lui Basescu.

Niciun comentariu: