vineri, 28 august 2009

Dupa zile minunate apar dilemele.

Am revenit la tastatura dupa un periplu minunat prin Tara Bucovinei, la Campulung Moldovenesc, unde am sarbatorit, alaturi de alti 158 de fosti colegi de liceu plus inca pe atat invitati, cei 40 de ani de la terminarea liceului si cateva zile alaturi de mama la Onesti.

La Campulung Moldovenesc a fost zavera mare. Surprindere si uimire, placere si satisfactie. Liceul insusi, chiar el a fost una din cele mai mari surprize. Parca nu era asa mare cum mi-a ramas in amintire, nu doar mie ci si celorlalti nasturei veniti la aniversare. Doamne, mare mai era platoul pe care faceam inviorarea de dimineata, serveam gustarea si ne adunam la "raportul companiei". Acum, ei bine, acum era mic, "burtos" si crapat. Cladirile erau la fel de mari si de vechi ca acum 40 de ani. Au mai modernizat ei pe ici pe colo, au mai schimbat cate ceva dar amprenta a ramas. Este un liceu vechi insa performant. Comandantul ne-a facut o informare placuta. Performanta liceului a ramas.

Din muzeul liceului am luat pe patronul nostru, mic la stat, mare la sfat si viteaz cum nu s-a mai vazut. Asta stiam atunci si mult timp dupa. Mai apoi am aflat ca era si aspru, tare aspru, Maritul Stefan fiind cel care a tras in teapa dusmanii si lotrii inaintea lui Vlad Dracul.


Acesta este chipul care il reprezinta cel mai bine. Un om aspru, hotarat, aprig. Bun gospodar si cu dragoste de norod. Priceput la razboiae si la administratie. Poate ca Maritul Stefan ar trebui inviat sa vada cum portocalii zilelor noastre duc de rapa tara mai ceva decat un razboi. Poate ca ar mai scurta din capetele bezmeticilor care ne conduc astazi pentru rea credinta fata de norod si neputinta fata de ei insisi. Iar capul cel mai scarbavnic ce ar cade cu zgomot ar fi al celui care prin ticalosie a facut posibila o astfel de guvernare. Nu mai spun de "jupaneasa" Elena Udrea ce apriga masura de corectie ar primi pentru lucrarile viclene ce le facu in viata de pana acum. Si totusi poarta un nume vechi in Tara Moldovei, un nume vechi si cinstit in timpurile de demult. Dar ce poti cere la muierea proasta ?

Mare placere am avut vazand, discutand si punand tara la cale cu dirigintele meu. Domnul profesor Radasanu Dan. O minune de om. Peste care au trecut 40 de ani dar care s-a pastrat tanar, vioi, glumet, cu trasaturi care nu pot fi confundate. Sincer, am avut emotia sa fiu scos la tabla, la fel ca ceilalti colegi de clasa participanti si sa dua socoteala de cele ce am facut intre anul terminarii si anul intalnirii. A "rasunat" si un superb, dupa atatia ani, "stai jos, ai patru" ! Exceptionale momente.

Dupa ce iau parte de astfel de momente minunate sa dai peste invartelile comerciale ale mezinului Mircea Basescu, fiinta lacoma si degraba apucatoare de bani pe considerente de "frate prezidential", sa vezi pe Elena Udrea evoluand ca o matroana de bordel si sa vezi cum sunt maltratate institutii fundamentale ale statului de tot felul de neevoluati politici ca Basescu, Udrea, Boc, Pogea, Videanu, Gherman, Hoara, Anastase ... parca te apuca toate cele. Asa cum scriu despre frumusetea bucovineana a campului si verdele molidului in aerul racoros a diminetii si putin umed de la poalele Raraului asa se cade sa ma aplec, mai tarziu, si asupra muncilor noastre de zi cu zi fara folos imediat insa obligatorii pentru viitorul existentei noastre. Si am ce spune, alaturi de multi altii, despre tampeniile guvernarii incapute pe mana amatorilor pedelisti si a perversilor pesedisti.

9 comentarii:

freddye spunea...

FLORINE ,amestecasi utilul cu placutul si-a iesit o minunatie de reportaj..Iti dai seama ce-ar fi facut stromeleagul invartoshat al lui STEFAN printre portocaliile doamne si toate trei :domnita MIR ,NUTZI de la PLESCOI si miss ROBERTA care umbla cu omerta " Tepile lui BASE ar trebui acum folosite pe regim de "autocuratare "dar mi-e teama ca deja au ajuns emblema masclovneriei si se tin lectii despre rostul lor la umbra sutanelor cu miros de pi la patrat ..!!Mai bine era deparete de lumea dezlantuita ,printre buciume decat printre fufele astea carora le place sa cante la saxofon cu gusa..!!

Crăciun Florin spunea...

@freddye esti grozav. Noroc ca mi-ai amintit ca Stefan era "mare gospodar" pe sub fustele moldovencelor, fie de la Curte, fie de la curtile boieresti. Asa este. Numa ca este o treb'soara cu dichis. Moldovencele alea i-au dat feciori, unii mandri de au ajuns si domni. Oare ce ar da cele trei (diz)gratii pomenite de tine ? Tot loaze ca si ele ! Pai, asta ne "trebe" noua ?

Vad ca ti-a ramas gandul la cetina de brad si la verdele padurii. La diminetile racoroase si umede si la lacrima de roua de pe frunze. Si eu le memorez,sa ma simt bine.

Acum trebuie sa ne ocupat de partea intunecata a vietii. Stii ca nu poate fi mereu zi, iti trebuie si noapte, nu poate fi totul alb iti trebuie si negru, bunul se completeaza cu raul, iar noi, ca sa ne recunoastem bunatatea trebuie sa avem, neaparat, si hahalere ca Basescu si ai lui. Asta ne este crucea.

freddye spunea...

unde le-a fost mintea unora in 2004 frate cand s-au combinat cu lichelele astea,cine pe cine-a pacalit..In 2008 aceeasi greseala a repetat-o si PSD ,numai ca astia se parca au invatat din erorile altora si nu se mai lasa asa pacaliti..eu prevad o altfel de alianta ptr tara asta Florine..ca blogger cu papiion cred ca stii unde ma bate gandul..daca tot vorbeste lumea,sa fie asa cum se zice..

Crăciun Florin spunea...

Nu ma pronunt inca. Sunt mai multe variante. Si, si. Deocamdata sunt vorbe aruncate pe piata pentru testare de tot felul de provocatori: Gusa, Andronic etc.

Acum, recunoaste si tu, am luat teapa in 2004. Dar nici nu Nastase nu era de bine. Si asta o apucase pe ulei. Mai mult, dupa alegerile prezidentiale din 2004 un secretar de stat de la MAI a incercat sa scoata ministerul in strada nemultumit de rezultatul votului !

PSD are avantajul experientei PNL cu PD-L si, se pare, este hotarat sa provoace alegeri anticipate daca Basescu si disperatii portocalii incearca sa rupa Guvernul. Se pare. Totusi nu am incredere in PSD ca va duce pana la final asa ceva.

freddye spunea...

Orice alianta cu pd-l e paguboasa pentru oricine e intreg la minte si aici e valabil si pentru PSD..Ii aplaud totusi ca-i invata pe portocalii lectia umilintei ,zi de zi ,ceas de ceas,in aplauzele "asistentei" ,care ,nici ea nu sta cu mainile in san..Restul pot fi permutari pe esichier

Crăciun Florin spunea...

Ia gandeste putin la o varianta a PD-L fara Basescu ! Se pare ca in PD-L este mare zarva iar unii dintre "baronii" vechi s-au cam saturat de Basescu si fufele lui. Unii afirma ca pute a tradare de te trazneste, semn ca PD-L este in stare avansata de putrefactie. Maine-poimaine plezneste. Posibil inainte de prezidentiale.

Eu iau stirea sub titlu de inventar dar ... prea s-au aliniat "astrele".

freddye spunea...

Ce-o fi ,sa fie pentru toata lumea ,frate cauzas..Fara BASE,PD-L se va sparge in tandari ,prea insignifiante ca sa la adune PNL-ul de pe jos..Si mai sant si tradatorii STOICA &co.Astia ce-or sa faca,or sa mai tradeze o data ??Si ce facem cu portocaliii ? Grea dilema ,colega..!!Pana atunci,aliante de conjunctura ,in vederea unui scop nobil :EXTINCTIA POLITICA a lui BASE si a PD-L -ului..Chestie cu care eu sant de acord ,indiferent de latura baricadei...Hai ca te las ,ma duc la nepoata..

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Eu acquiesez la tot ce ma aduce aproape de Bucovina mea draga...Sa asculti din cand in cand melodia Cantec pentru Bucovina: http://www.youtube.com/watch?v=xgkXUb6xE8E

Crăciun Florin spunea...

Codrin,

La petrecerea noastra a fost si minunata Sofia Vicoveanca. Si un grup de copile, de la niste gagalice de vre-o 5-6 ani pana la cele de 10-12 ani sub denumirea de "Floarea de colt", grup artistic popular. A fost un vis. Astept ca aceia dintre colegi care au asigurat organizarea sa ne trimita DVD-urile cu inregistrarea petrecerii si a tuturor momentelor intalnirii sa culeg imagini si video si sa pun un comentariu, ceva mai amplu, pe blog. Un coleg de clasa a trimis pozele facute de el. Foarte bune. Dar astept poze si de la ceilalti care au avut nevestele "fotografi" langa ei.

Pentru cine nu stie zona, va ramane surprins de frumusetea exceptionala a locului. Eu, ca moldovean, sunt subiectiv dar colegii nostri din Ardeal erau la fel de incantati. Si au si ei niste zone de vis acasa, de unde sunt de bastina.

Multumesc de melodie. O ascult. Chiar daca pe partea muzicala sunt mai aproape de "magarul mitropoliei".