marți, 11 august 2009

Raposatul Silviu Brucan a gresit.

Silviu Brucan a greşit. Nu a numarat bine anii în care românii vor învăţa şi vor aplica democraţia. Pot spune ca a fost "profet mincinos". Nu a avut faţă de "Nostradamus". Nici eu nu am şi nici nu îmi propun aşa ceva.

Silviu Brucan a greşit pentru ca a avut prea mare încredere în români. Comunicativi, receptivi, şmecheri, inventivi, disponibili, harnici, încrâncenaţi în munca, prietenoşi s.a. A uitat. A uitat prostia. Proverbială. Românul face multe de se miră lumea, crează, construieşte, inventează, ajută, contribuie dar este totuşi prost. Este un mare prost. Un prost european. Ca să nu spun prostul Europei.

Românul este individualist. Luat unul câte unul, românul poate fi un exemplu uman. Când însă îi aduni pe mai mulţi sub acelaşi acoperiş vezi că ceva nu este în regulă. Românii nu ştiu cum să fie democraţi. Românii nu ştiu cum să lucreze împreună, cum să gândească la un scop comun, cum să lucreze la un scop comun. De le dai sarcini fiecaruia sunt fericiţi. De îi obligi să işi dea sarcini sunt trişti. Românii se vor conduşi. Nu vor să înţeleagă că democraţia presupune contribuţie, responsabilitate socială, umanism. Ultimele alegeri parlamentare, fie naţionale fie europene ne demonstrează acest lucru cu prisosinţă. Românii s-au orientat către cei care le promit că îi va conduce. Că le va da. Că, la nevoie, le va impune. Aceia au câştigat: PD-L prin Băsescu, Vadim, Becali, PSD prin Geoană. Românii s-au orientat către cei care au avut tupeul de a afirma cu glas tare ca "EU" am făcut, "EU" am fost de acord, "EU" voi face ... Românilor le place cultul personalităţii şi au renunţat la cultura individului. Românilor le place "Mesia".

Guvernarea liberală a dus la naşterea unor individualităţi. Au creat şi au produs intreprinzătorii. În toate domeniile. Românii s-au speriat. Cand au putut, la alegeri, au dărâmat sistemul. Ne-am întors la autoritarism. Ne-am întors la lupta împotriva parlamentarismului, garantul democraţiei, prin umplerea Parlamentului cu duşmanii acestuia: pedeleii şi pesedeii. Rezultatul se vede în această jumătate de an. Guvernul Boc a eliminat Parlamentul din zona legislativă. Guvernul Boc lucreaza la limita Constituţiei, de foarte multe ori peste această limită. La şantaj. PSD este partidul şantajat. Iar noi, ceilalţi, suntem victimele şantajului guvernamental.

Boc a anunţat ca Guvernul îşi va angaja răspunderea pe niste legi. Legi cu impact social deosebit. Democraţia presupune că toate legile care privesc viaţa societăţii, viaţa cetăţii, se discuta în Parlament. Acolo unde sunt reprezentanţii tuturor sau majorităţii românilor. Dar nu este aşa. O minoritate politică, PD-L vrea să impună majorităţii tăcute propriile viziuni. PD-L nu este interesat sa ştie măcar daca majoritatea care formează România are un punct sau mai multe puncte de vedere. Deşi legea obligă Guvernul şi pe cei care au dreptul la iniţiativa legisltivă să consulte societatea la adoptarea unor acte normative, Guvernul Basescu-Boc-Geoană nu doreşte aşa ceva. În nici una din formele acesteia. Parlamentul României a devenit o anexă a Guvernului Basescu-Boc-Geoană. Parlamentul României face oficii formale. Parlamentul României ridică mâna sau bagă în nişte urne bile, albe şi negre. Atât. Hotărârile se iau la Cotroceni de către "ilustrul", "eminentul", "neasemuitul", "conducătorul pentru alte coordonate istorice" Traian Basescu. De fapt, prin neimplicare în viaţa societăţii, Parlamentul României încalcă mandatul primit de la alegători. Este trist, dar acesta este adevărul. Suntem în plină dictatură basesciană.

Silviu Brucan a greşit. Eu unul am crezut că are dreptate, supărat cumva pe el că a dat un termen prea lung. M-am suparat degeaba. Trebuia să ma supăr ca a dat un termen atât de scurt. Oare până când vom mai face această cursă stupidă între evoluţie şi involutie politică ?

6 comentarii:

hendrix spunea...

Ideologul fesenist stia el bine ce spunea cand se referea la romanii trecuti peste noapte din comunism in ,,democratia originala''iliesciana: STUPID PEOPLE! Avea mare dreptate cand spunea asta, marea majoritate a popoulatiei era obedienta regimului comunist, mentalitatile privind ,,OMUL NOU'' fiind extrem de bine intiparite in multi concetateni. Cei care au pus la cale lovitura de stat iliesciana, printre care si brucan!, stiau acest lucru si au profitat de el: stiau sa manipuleze populatia, stiau sa faca diversiuni, stiau sa conduca prin teroare si dezinformare! Ce ne-a lasat ,,mostenire'' ceasca? Iti spun eu: o gloata de indivizi care poate fi aveau multe dintre metehnele OMULUI NOU ceausist( oportunist, incompetent, rapace, las, razbunator). O astfel de populatie a putut fi lesne mintita cu ,,teroristii'' care n-au existat niciodata, cu ,,pericolul maghiar'' vezi evenimentele de la Tg. Mures din martie 1990, cu ,,legionarii''din iunie 1990 etc etc. Fesenistii s-au bazat in preluarea puterii si la alegerile din Duminica Orbului tocmai pe aceasta masa amorfa de ,,oameni noi'' creati de regimul ceausist. Ei sunt cei care l-au votat pe ilici in proportie de 85%, care l-au revotat in 1992. O mare parte dintre ei sunt acum in cei 30-35% din nucleul dur basescian! Intelegi acum de ce iti spuneam ca un liberal ca Antonescu nu va fi ales in Romania anului 2009? Doar in cazul unui colaps economic, asa cum s-a intamplat in 1996, cand a fost ales Constantinescu.
Ai dreptate in ceea ce priveste lipsa de democratie a pedeleprelor privind asumaea raspunderii guvernamentale. Aceasta ocolire a dezbaterii parlamentare este proprie gandirii unui om care n-are nimic in comun cu democratia, care vede in Parlament doar o noua Mare Adunare Nationala, adica o forma fara fond. Ei bine, acest om care a dictat aceasta masura este ba-secu, adevaratul premier al tarii. Ai vreo indoiala in privinta asta?

Crăciun Florin spunea...

Nu te contrazic. Ai dreptul la opinie si poti fi judecat numai de Marea Adunare Nationala Pedeleprista. Nesansa Ta !

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Silviu Brucan era optimist, asa o sa zica istoricii peste ani. A trebuit sa asteptam 20 de ani ca sa ajungem intr-o stare de manelizare cu derapaje autoritariste fie acestea marca celor de dinaintea lui 2004 sau a celui de dupa. Oligarhizare de partid pe fundatia camarilei carliste. Simplu si descurajant!!!

Crăciun Florin spunea...

@Codrin,

Nu pot decat sa te sustin. Este asa cum spui tu: "Simplu si descurajant".

gugu spunea...

Moise, care avea, orice s-ar zice, alta "anvergura" decat Silviu Brucan, i-a purtat pe evrei prin desert nu 20 ci 40 de ani... De ce? Ca sa moara doua generatii. Iar cei care intra pe Pamantul Fagaduintei sa fie oameni liberi, nascuti in libertate, nu cu suflete de scalvi, ca cei nascuti in Egipt.

Deci rabdare... inca 20 de ani!

Crăciun Florin spunea...

Buna @gugu. Este posibil sa ai dreptate desi nu imi place. Nu mai am timpul pentru a mai astepta atat. Pacat. Voi, cei mai tineri, aveti posibilitatea de a vedea "luminita de la capatul tunelului".