marți, 1 octombrie 2013

Comunicarea în USL este o problemă, spune Ilie Sârbu

Agerpres. Senatorul PSD Ilie Sârbu o spune cu franchețe. Comunicarea în USL nu este cea dorită. De acord cu el.

Nu este pentru că în USL se exprimă două forțe politice puternice. Cu obiective comune, potrivit protocolului și cu obiective individuale, potrivit doctrinelor pe care le promovează. Nu este pentru că în diferitele funcții de decizie sunt personalități din cele două partide. Nu este pentru că fiecare partid încearcă să obțină mai mult pe domeniul administrativ pe care îl păstorește, mai mult în sens ideologic. Nu este pentru că partidul aliat are, la rândul lui, o anume viziune față de domeniul păstorit de celălalt. Nu este pentru că PSD a promovat și obținut deja niște acte normative fără a consulta aliatul PNL și pentru că PNL, la rândul lui, prin responsabilii de domenii sau prin parlamentari, are inițiative legislative. Nu este pentru că unii dintre liderii PSD sau ai PNL se simt „șifonați” că celălalt partid are inițiative și refuză să se consulte direct cu partenerul, trecând întâi pe la propriul partid ca, mai apoi, discuțiile să devină mai greoaie. Într-un fel, nu este pentru că PNL refuză, ostentativ, să lase PSD prim-planul guvernării. PNL se afirmă ca forță politică care se cere egal la guvernare cu PSD împotriva evidenței mărimii formațiunii politice.

Înclin să cred că independența manifestată de PNL atât în Parlament cât și în Guvern deranjează PSD. Iese din tiparele mioritice. Când a guvernat cu PDL, PSD s-a lăsat copleșit de „puterea” băsistă. A spus da fără nici o jenă tuturor tâmpeniilor cerute de la Cotroceni. A susținut, fără jenă, toate dobitociile emise de Boc și consilierii lui. Acum, când guvernează cu PNL, îi este peste mână să accepte că un partener de guvernare se ține independent. Se ține independent în limitele protocolului încheiat pentru a guverna. Fiecare partid este responsabil de administrația pe care o conduce, o conduce respectând limitele protocolului însă potrivit ideologiei proprii, acceptă aceeași poziție din partea celuilalt partid nu însă fără a se exprima cu privire o politică sau alta, ajungerea la consens fiind obligația principală a tuturor. Și toate astea pentru că PNL afirmă, cu orice ocazie că este solidar cu PSD pentru guvernare și îndeplinirea obiectivelor angajate cu ocazia alegerilor parlamentare.

Sunt de acord cu Ilie Sârbu că USL suferă din cauza slabei comunicări în USL. dacă el vede însă această comunicare în sensul subordonării PNL voinței PSD ... să avem iertare. Nu sunt de acord cu conținutul ideii.

Ilie Sârbu înșiră obiectivele pe care „cetățenii le vor rezolvate”. Da, sunt obiective însă depinde cum le rezolvăm. Dacă le rezolvăm după voința PSD sau dacă, nu cumva, le rezolvăm în limitele proiectului de program comun pentru guvernare ! Înclin să cred că PSD își dorește să sară peste programul comun, peste liniile directoare care au fost stabilite de comun acord atunci când se pregăteau să cucerească puterea politică de la Băsescu și acoliții acestuia. Înclin să cred că cei din PSD au cam vrut să sară peste protocol și programul comun de guvernare și să adopte măsuri create în interiorul PSD. Normal, PNL spune „Stop !”. Nu așa ne-a fost vorba. Revenirea la consensul din protocolul Uniunii este obligatorie.

Ce spune Ilie Sârbu este corect. Ce a cauzat acest deficit de comunicare, nu mai spune. Văd că și Liviu Dragnea apelează la aceeași retorică. La Dragnea se adaugă și proiectul descentralizării, pe care Dragnea îl vede ca operă personală și nu ca operă comună a USL. Cunosc sentimentul. L-au avut și alții. Lui Dragnea îi este teamă că PNL va cere anumite modificări, că nu va înghiți ca pelicanul tot ce mișcă pe sub pânza de apă. Este evident că Dragnea nu dorește, nu doar el, să asocieze PNL la realizarea descentralizării. El vrea, și nu doar el, ca PNL să voteze cuminte după „degetul” lui Dragnea. Dacă se poate, Dragnea și alții din PSD vor să declame mai târziu că PSD este autorul descentralizării. Acum însă, PSD este doar autorul supercentralizării administrative. Până acum s-au împotrivit la toate actele ce prevedeau descentralizarea pe motiv că România nu este încă pregătită să se civilizeze. Acum se chinuie să arate că România este civilizată. Hm !

În PSD sunt multe supărări. Geoană amenință pe Antonescu cu pierderea suportului PSD la alegerile prezidențiale, Băsescu le recomandă (ca să fie recunoscuți ca partid mare) să aibă propriul candidat la președinție, Sârbu vede ruptura, Dragnea are supărările lui și prevede și el ruptura. Cam mulți se chinuie să rupă USL. În special cei din PSD.

Cred că PSD are mari probleme. Nu știe să administreze succesul. Pentru USL este un mare risc. Din cauza umorilor pesediștilor limitați nu este exclusă activarea zicalei: se îneacă ca țiganul la mal.

Niciun comentariu: