joi, 24 octombrie 2013

Dacă nu era, nu se mai zvonea. Cota unică și „fracturarea” USL

Ședința USL. Pe final, în fugă, Victor Ponta pomenește de o posibilitate de aducere la buget a unor fonduri mai mari în anul fiscal 2014. O posibilitate și nu o propunere. Cineva din PSD sau de pe lângă PSD a făcut el niște socoteli și a ajuns la concluzia că pentru a avea investiții mai mari la anul este posibil să se mărească cota unică la 22% iar la contra-pondere să se scadă TVA la 22%.

„Bomba” scapă în presă. Normal. De aceea există „sursele”. „Gândul” ia inițiativa și, sub semnătura Corinei Vârlan, începe o „goană” nebună pentru a demonstra existența lui „dacă și cu parcă”. Pentru a-și dovedi „echidistanța”, jurnalista de la Gândul justifică această alinere „planetară” a cotei unice și a TVA de necesitatea majorării salariilor. Ca în filmele SF de proastă factură. Introducerea unei modificări fiscale pentru „mărirea salariilor”. Bănuiesc că individa nu s-a gândit că devine o caricatură jurnalistică. Dacă judeca mai mult nu comitea atâtea tâmpenii. Le rămâne, celor de la „Gândul”, meritul de a actualiza „știrea”, chiar dacă în textul „lămuritor” al jurnalistei se folosește de speculația că aceasta ar fi „hotărârea” Guvernului Ponta. Altfel, nu ar fi avut nici un rost efortul depus de jurnalistă și alți specialiști de la „Gândul” de a calcula efectele bugetare al „acestei măsuri”.

Apar reacțiile. PNL emite un comunicat sub semnătura lui Daniel Chițoiu care asigură populația că PNL nu este și nu va fi de acord cu majorarea cotei unice și că PNL va fi fidel programului de guvernare convenit cu PSD care nu prevede majorări de taxe și impozite sau impozitări mai mari. Că tot vorbi Chițoiu de program și de respectarea lui se cuvine a pomeni aici și introducerea, când condițiile economice o vor permite, a unei cote diferențiate în jos, 16% urmând să rămâne plafonul cel mai ridicat. De la Slatina unde a ajuns pentru acțiuni politice, Crin Antonescu vorbește despre „ideea” lui Ponta și confirmă garanția că PNL nu va accepta majorarea cotei unice atâta timp cât vor fi la guvernare în actuala formulă. A USL. „Evenimentul Zilei” confirmă situația.

Apare, normal, reacția PSD. Liviu Dragnea simte „glonțul” trecând pe la ureche și declară că el nu știe despre o astfel de propunere (corect, ea nu există), că a auzit la plecare cum niște „unii” ar fi vorbit de așa ceva (nu a recunoscut vocea lui Ponta ?!). Iau tot de la EvZ informația. Ca să nu rămână PSD-ul fără reacție alege Liviu Dragnea ca țintă pe Chițoiu care „se face vinovat” că nu a rezolvat aducerea la buget a mai multor bani. Pe undeva are dreptate. Pe de altă parte, datornicii la buget, numai pe zona TVA sunt unii care ... dau voturi unora și altora. În plus, Dragnea uită tocmai actul normativ emis de curând și atacat feroce la CCR care are ca obiectiv tocmai reducerea evaziunii fiscale. Legea insolvenței. Concluzia ? Dragnea a vorbit ca să nu tacă.

Eu iau știrea ca o nouă acțiune pentru fracturarea USL. Cu o non-știre, au mulți jurnaliști ocazia să își justifice veniturile pentru aceste zile.

Niciun comentariu: