Gândul a aflat de o notă trimisă de Dragnea în teritoriu care punctează elementele descentralizării pe care urmează să o facă Guvernul Ponta înainte de regionalizare. HotNews preia de la Gândul materialul. Pentru că publicarea materialului va naște ample discuții și mai ales păreri contra, cu sau fără temei, mă pronunț și eu asupra problemelor. Plus că Mediafax a dat link la Gândul. Ca atare, este o adevărată invitație la dezbatere.
În esență, se transferă la autoritățile publice locale, în special la Consiliile județene, o parte din atribuțiile administrației publice centrale. Multe ministere vor rămâne doar cu atribute de politici generale, strategii pe domenii, proiectele de acte normative urmând a fi făcute după ce vor primi „inițiative” locale care vor parcurge un proces de dezbatere și însușire la Consilii județene. Abia după ce respectivele „inițiative” vor depăși bariera celorlalte Consilii vor ajunge la ministerul de resort și vor putea urma calea normală prevăzută de lege. Este o consecință a descentralizării pe care cei de la Gândul și HotNews nu au evidențiat-o. În fine.
Aproape toate ministerele vor avea ceva de predat în teritoriu. Am lecturat cu atenție și consider că este bine, dacă va fi așa. Înclin să cred că descentralizarea va fi definitivată, în mare parte, abia după adoptarea modificărilor la Constituție și constituirea regiunilor. Atunci vom vedea mai bine ce este bine și ce nu. În orice caz, cei din județe știu mai bine ce vor.
O mare problemă se va naște din momentul adoptării ordonanței de urgență sau a legii care impune descentralizarea. Este vorba despre transferul de competențe. Asta nu se va putea face. Înclin să cred că o bună perioadă de timp vom avea parte de un cumplit amatorism. Bănuiesc că în textul legii vor exista prevederi care să prevină abuzul de idei trăznite din parte funcționarilor și decidenților de la nivel local. Un mare rol îl vor avea prefecții, care vor fi obligați la mai multă muncă pentru a preveni anarhia. Pentru că asta vom avea la unele Consilii Județene. Anarhie. Există totuși și soluții pentru a nu da „cu bâta'n baltă”. Pensionarii care au lucrat la nivel central și care s-au retras în județele natale. Pentru asta însă, vor trebui modificate și alte legi, în special acelea care le interzic să cumuleze pensia cu salariul de la stat. Nu este nevoie de ei mult timp, este însă nevoie de ei pentru perioada de trecere de la execuție simplă la concepție administrativă. Concepție la un nivel secundar, principalul va rămâne în sarcina ministerelor de resort. Pentru că se transferă și elemente ale concepției administrative, planificarea, organizarea, îndrumarea și controlul execuției. Acum vom vedea cine este cu adevărat bun și cine panaramă.
Înclin să cred că vor fi atenți și la funcția de control. Aici ar fi bine ca acesta să fie executat în comun, complex, minister și Consiliul județean. Ar trebui să se lucreze și la legea funcționarilor publici. Cu mare atenție. Sancțiunile pentru abuzul în serviciu sau pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu ar trebui să fie excluderea vinovaților din administrația publică. Este necesar pentru că mai multă putere va duce la mai multe abuzuri. Iar acestea vor fi. Dacă, de exemplu, o autorizație sau un aviz se dădea de la o autoritate centrală, fără a cunoaște petentul, acum petentul va fi cunoscut. Pot exista alte legături sociale ale petentului cu persoana care reprezintă autoritatea. Sper eu, doar sper, că se va umbla și la aiurelile sancționatorii introduse în legi pentru a demonstra „Uniunii Europene” că suntem exigenți. Sper să renunțăm la tâmpenia „să moară și capra vecinului”. Sper, nu cred însă că se va realiza.
Dacă descentralizarea va fi așa, va fi bine. Va fi însă insuficientă. Pentru că din punct de vedere economic și financiar nu se descentralizează prea mult. Va exista prevederea care va duce la decizia ministrului împărțirea banilor, anual, de la bugetul alocat ministerului, fiecărui județ, pentru realizarea obiectivelor. Este rău. Foarte rău. Pentru că lasă loc politicului. Tu ești al meu, primești mai mult. Nu este bine. Va trebui să se lucreze pentru realizarea, la nivelul regiunilor, a unor bugete proprii care să nu mai aibă legătură cu bugetul central. Abia atunci va exista independența administrativă iar descentralizarea își va produce efectele. Recunosc, o astfel de măsură la nivelul județelor este un exces. Dar la nivelul regiunilor nu.
Voi urmări comentariile. Bine, pe bucăți și bucățele vor fi multe, multe păreri. De bun simț sau total aiurea. Va fi interesant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu