duminică, 6 octombrie 2013

Cutremurul

L-am simțit. Puțin. Mai mult mi-am simțit nevasta care s-a foit și a anunțat că este cutremur. Ne-am uitat la ceas. Arăta 4.37. Bună oră. Dar și cutremurul a fost bunicel. De 5,5 pe scara Richter. În tabelul aflat pe wikipedia, este considerat unul moderat care se produce cu o frecvență de 800 pe an, pe întreg globul.

Cutremurele din zona Galați sunt din categoria celor minore, iar cele între 3-3,9 au o frecvență de 49.000 pe an, cea mai mare frecvență a cutremurelor calculate cu anul. Cele mai mici se calculează cu miile pe zi.

Cutremurul sperie. Este normal. Fiecare om își dorește să trăiască. Pe de altă parte, cutremurele ne spun că Pământul este „sănătos” și că „trăiește”. Că „magnetul” care ne permite să trăim protejați de emisiile solare este încă în funcțiune. Dacă nu am avea cutremure și erupții vulcanice ar cam trebui să începem să calculăm timpul pe care îl mai avem de trăit. Toți. Întreaga populație a pământului. De la bacterii la oameni. Pământul ar urma să devină o planetă moartă ca Marte.

Îmi amintesc că, anul trecut, a fost o mare discuție despre un posibil cutremur catastrofal în zona Vrancea. Au tot spus seismologii că nu se va produce un cutremur major la noi, că nu sunt condițiile etc. Jurnaliștii noștri buni de aruncat pe apa gârlei nu și nu. Culegeau imagini de la cutremurele majore din lumea și băgau oamenii în sperieți. Ei na că veni și cutremurul. Moderat. Poate va veni și unul puternic, între 6-6,9. Acela da, va produce stricăciuni acolo unde imobilele sunt vechi sau acolo unde acestea sunt prost construite ori acolo unde gospodarii au fost indolenți. De fapt, cutremurele ne arată cât de indolenți am fost, cât de neglijenți suntem cu propria viață.

Cu privire la natura posibilă a cutremurelor de la Galați s-a lansat și o ipoteză cât de cât științifică. O reactivare a unor plăci tectonice secundare. Nu este exclus ca acestea să fi stimulat cutremurul de la Vrancea. Nu este exclus ca acest cutremur să fi grăbit rearanjarea plăcilor tectonice secundare și să oprească micile cutremure de la Galați. Nu este exclus nici ca acesta să le stimuleze mai mult astfel încât în zona Galați să asistăm la mișcări tectonice mai ample și la o nouă configurare a terenului. Nu este exclus ca acestea să distrugă rezervele de hidrocarburi vânate pentru independența energetică sau să configureze subsolul la adâncimile de 4 km și peste astfel încât să ne oblige la alte prospecțiuni care să ne ajute să vedem dacă mai avem ce exploata.

Cutremurul de azi ar trebui, de fapt, să ne bucure. Pământul trăiește și este în avantajul nostru.


Niciun comentariu: