miercuri, 23 iulie 2014

UE vs Rusia. Sancțiuni, complicități, insecuritate.

Am impresia că asistăm la un teatru stupid. Rusia a trecut, de ceva timp, la aplicarea unui program ambițios de peste o mie de miliarde de euro ( folosesc echivalentul în bani europeni) de modernizare a structurilor sale militare și înarmare, mie de miliarde ce urmează a fi suplimentată serios după ce zilele trecute, într-o ședință a structurii de stat pentru apărare și securitate, Vladimir Putin a dispus ca infrastructura militară din Crimeea și Sevastopol să fie refăcută „de la zero”. Germania a fost chemată să sprijine efortul Rusiei și a făcut-o conștiincios. A proiectat și a construit în regiunea Volgăi un complex militar destinat instruirii efectivelor terestre și aeriene. Nu au semnat încă actele de finalizare a investiției însă Rusia a pregătit deja peste 50.000 de militari în acea bază, până acum. Franța a fost invitată să contribuie și ea la înarmarea Rusiei cu tehnică ultra-modernă. Nu a stat pe gânduri și a construit pentru Rusia două nave „Mistral”, ultramoderne, nave purtătoare de elicoptere (30 de bucăți), în același timp și nave de asalt pentru că pot transporta și tancuri dar și efective ale infanteriei cu tehnica blindată aferentă. În plus, nava „Mistral” este și punct de comandă al forței de intervenție pe care o transportă. Militarii vor înțelege mai bine despre ce este vorba. Un general rus a declarat că în conflictul din Georgia, dacă avea o astfel de navă își termina treaba în 40 de minute nu în 26 de ore !

Germania și Franța sunt state NATO. O alianță care s-a constituit pentru a asigura pacea în Europa (pe componenta europeană), pentru a descuraja Rusia să atace statele europene. Apar, normal, întrebările: împotriva cui se înarmează atât de repede și intens Rusia ? Evident, după cum decurg lucrurile, după locațiile lucrărilor de infrastructură militară, după tehnologia la care Rusia apelează, aceasta se pregătește de război contra statelor din imediata sa apropiere. Rusia se pregătește pentru un eventual conflict cu state membre NATO, nu cu toate, nu cu toate pentru că după cât se pare o parte dintre ele nu au de gând să intre în conflict cu Rusia. Iar aici nu am în vedere doar Germania și Franța.

Pentru România nu avem semnale că ar intra în atenția Rusiei în perioada imediată. Nu este exclus să fie pe „lista neagră” a rușilor în a doua sau a treia etapă a expansiunii lor către vest. Este însă sigur că tot acest efort de înarmare al rușilor nu este îndreptat împotriva statelor vecine din fostul spațiu sovietic. Georgia, Ucraina, Moldova nu au capacitatea de a se opune Rusiei de azi. Este evident că Rusia investește pentru un conflict de durată viitor în Europa pentru că toate aceste modernizări se fac în spațiul european al Rusiei, nu în altă parte.

În timp ce Rusia se înarmează și se modernizează din punct de vedere militar, statele din UE se zbat să se dezarmeze. Ba, mai mult, unele dintre ele sprijină economic și militar înarmarea Rusiei, chiar știind că această înarmare are în vedere alte state membre ale UE și NATO. Membre ale UE și NATO, aceste state lucrează tocmai împotriva acestor uniuni. Umbrela NATO se destramă. Au apărut găuri odată cu intrarea în alianță a prietenilor istorici ai Rusiei. Prieteni care azi se opun sancțiunilor economice ale UE îndreptate împotriva statului agresor rus, prieteni care se opun unor măsuri de supraveghere NATO la frontiera de est a alianței, prieteni care refuză să sprijine pe aliații lor (militari și economici) aflați în atenția propagandei ruse, propagandă ce precede acțiuni de forță, întâi politică și apoi militară.

Cu umbrela NATO serios găurită deasupra capului, cu o piață comună serios viciată de concurența neloială a statelor care profită de prețurile preferențiale ale produselor rusești, cu o „politică comună” făcută franjuri de „puterile economice” ale Europei unite care își abandonează partenerii din UE în favoarea Rusiei nu putem spune că viitorul este mai sigur în UE și NATO. Am revenit, cumva, la nesiguranța interbelică. Atunci, Germania se înarma, acum se înarmează Rusia. Atunci, cancelariile europene se amăgeau cu înalte idealuri de pace, acum alte cancelarii europene se fac că nu văd atitudinile agresive ale Rusiei în relațiile cu vecinii și, mai mult, caută să descurajeze luarea măsurilor de protecție a celor care se simt amenințați.

Până acum s-au spus vorbe. Apar tot felul de declarații. Sunt curios ce va cuprinde „lista” cu măsurile sancționatorii față de „entitățile” ruse din domeniul înaltei tehnologii, din domeniul militar și din domeniul energetic. Nu m-ar mira să fie ceva subțire, ca o ploaie ușoară de vară.

Niciun comentariu: