marți, 1 iulie 2014

Victor Ponta - candidatul la Președinția României al PSD.

Vuiește presa. Agitație pe rețelele de socializare. Victor Ponta și-a anunțat candidatura ! Ete fleoșc ! Mare știre !

Nu este nici știre, nu este nici o decizie formală. Este o intenție a baronilor PSD de a-l trimite pe Ponta la Președinție pentru a avea controlul absolut asupra României. Pentru că urmează alegerile din 2016 iar un Președinte al României pesedist, jucăuș ca Traian Băsescu, aduce un plus pentru câștigarea unei noi majorități parlamentare și a unei noi guvernări. Până în 2020 ! Cum viața omului este mai scurtă decât dorința lui de putere și lăcomia pentru avere, unii se văd pe patul de moarte, la vârste înaintate, în poziții de putere politică și cu purcoiul de bani sub saltea.

Este normal că proiecția nu este doar până în 2020. Ea este mai lungă, se ia în calcul un mandat cu repetiție pentru Ponta, o schimbare a Constituției care să aducă instituția senatorilor pe viață (pohta lui Ponta pentru sfârșitul de mandat) și alte minunății constituționale și legislative pentru ca puterea roșie a PSD să dăinuie cât mai mult cu putință. Să ajungă și tinerii de azi din PSD la adânci bătrâneți sastisiți de putere și bunăstare. Cu odraslele educate să primească și să beneficieze de putere în continuare.

Peste o lună, PSD își va desemna candidatul în persoana lui Victor Ponta. Până una-alta, mergem cu această variantă. Nu este exclus ca în timpul rămas să se petreacă cine știe ce altă minunăție și să vedem o altă desemnare. Nu este exclus. Naiba știe ce mai au procurorii pe acolo prin dosare ?

Nu trebuie să excludem „rezerva”. Cum-necum, Ponta se pare că l-a lămurit pe Oprescu să devină rezerva partidului. Oprescu a anunțat deja că va candida dacă poporul PSD îl va dori. Geoană, rămâne și el o rezervă. Baronii i-au arătat cartonașul galben și l-au pus la locul lui. Geoană s-a angajat, muncitorește, să sprijine candidatura lui Ponta. Îi va întoarce „serviciul” din 2009 ?! Una va vorbi la presă și alta va face în particular ? În primul tur va/vor vota cu adversarul politic, poate și în turul II ?

Ponta va avea de dus o luptă serioasă cu candidatul comun al PNL și PDL. Acesta va fi asociat în permanență cu numele lui Traian Băsescu pentru a obține voturi în plus. Indiferent care va fi acela: Iohannis, Antonescu, Predoiu. La Predoiu va avea succes deplin, Predoiu fiind și acum un susținător al lui Traian Băsescu și a politicilor acestuia. Și la Iohannis și Antonescu va avea un oarecare succes din moment ce printre susținătorii lor vor fi cei din PDL care sunt membri ai Fundației Mișcarea Populară. Iar Băsescu nu va scăpa ocazia să se răzbune pe pedeliști și liberali pentru fuziunea anunțată care îl exclude și va ieși în față ca susținător al opozantului lui Ponta. Va fi treabă complicată.

Contracandidatul lui Ponta va trebui să fie capabil să poată răspunde unei lupte dure cu duritate. Uneori dusă până la extrem. Să aibă capacitatea de a comunica, o mare capacitate. Să nu aibă „pete” sub aspect juridic. Să nu fi fost sub influența politică a lui Traian Băsescu și să fie un adversar serios și periculos al PSD. Să poată contracara acțiunile aliaților lui Ponta. În special a celor din PC care sunt sub controlul lui Dan Voiculescu și care au la dispoziție Antena 3, Antena 1 și alte tâmpenii de presă. Să poată contracara, credibil, acțiunile lui Tăriceanu și a grupului lui de oportuniști ajunși, cu toții, în solda PSD ca mercenari politici.

Datele de acum ne arată că singurul candidat al dreptei capabil să aibă o prestație bună este Crin Antonescu. Klaus Iohannis a dovedit naivitate în politica înaltă. Cel puțin până acum. Predoiu este fanfaron. Fanfaronada este perdantă. Nu poți păcăli electoratul promițând, mereu și mereu, pielea ursului din pădure.

PSD a ales data de 1 august pentru a anunța formal candidatul pentru prezidențiale pentru că vrea să știe cine va fi candidatul dreptei. Scot din ecuație pe Cristian Diaconescu, candidatul lui Traian Băsescu, scot din ecuație candidații independenți sau ai formațiunilor politice mici sau neînsemnate care vor să își facă publicitate - posibilii Dan Diaconescu, Mihai Răzvan Ungureanu (dacă îl apucă amocul), Mihai Neamțu, Aurelian Pavelescu și alții. Sunt de luat în calcul doar cei trei de la PNL și PDL.

După unele impresii, cam neclare ele, mă gândesc că PSD va alege între Oprescu și Ponta. Ponta ca primă opțiune. Ca opțiunea maximă. Dacă în luna ce precede anunțul se vor petrece anumite schimbări în starea politică și socială, atunci Oprescu va fi candidatul. Cu susținerea baronilor, Oprescu are șanse bune de a ajunge în turul II. Cu susținerea Guvernului condus de Ponta, Oprescu poate ajunge Președinte. Acest lucru se poate întâmpla dacă PNL și PSD aleg alt candidat decât Crin Antonescu !

Niciun comentariu: