joi, 17 iulie 2014

Gata. Pețitorii și-au terminat treaba. Va fi PNL. Cu activul și pasivul tuturor fuzioniștilor.

Mediafax (aici) și Agerpres (aici) anunță că PNL și PDL au terminat negocierile. Klaus Iohannis și Vasile Blaga au ieșit la presă și au anunțat finalizarea lor. Cu acele precizări care erau așteptate de toată lumea. Noul partid se va numi PNL, sediul va fi în Modrogan 1 iar imnul va fi cel al PDL, „Verde înrourat”. Statutul va prevedea, în amănunt, că noul partid este rezultatul unei fuziuni dintre PNL și PDL, fiecare formațiune venind cu activul și pasivul său la „căsătorie”. Pentru că fuziunea va avea „forma” unei căsătorii care urmează a fi consumate undeva în timp. Altfel, Blaga nu ar formula ideea potrivit căreia un partid dă candidatul la Președinție iar din celălalt se va alege premierul.

Evident, dacă unul dintre cele două partide dă candidatul la Președinție, celălalt partid va da candidatul la funcția de prim-ministru”.

Hait !

Fuzionat-fuzionat dar tot separat. Cât timp ?

Pe „peretele istoriei” vor apare imagini noi. PDL va veni cu forma „PD”, cu cei doi președinți cunoscuți, Petre Roman și Traian Băsescu, apoi va apare forma PDL cu Emil Boc și Vasile Blaga. Dacă PDL, la fuziunea cu PFC, are luat angajamentul să asume istoria PFC, vor apare imagini noi, cum ar fi Nati Meir și Mihai Răzvan Ungureanu. Depinde acum cum se va forma acest „perete istoric”.

Într-o știre tip „pe surse”, aflăm că și PMP lucrează tare. Vor să fuzioneze cu PNȚCD. Și acolo va fi treabă serioasă, tot despre „peretele istoriei”. Lângă imaginea lui Iuliu Maniu va apare imaginea Elenei Udrea ! Haios. Însă un pmp-ist a declarat că nu se rămâne pe loc. Următorul pas al lor va fi spre ... PNL !

Să vezi istorie !

În afara celor de mai sus, eu cred că această fuziune este, de fapt, cel mai important eveniment politic de la 1990 încoace, de la momentul renașterii partidelor istorice, PNL, PNȚ și PSDR. PSDR a fost înghițit de PDSR-ul lui Iliescu și Năstase dând „comuniștilor” istorie și față de europeni. PNȚ-ul lui Coposu și Rațiu a intrat pe mâna „afaceriștilor” Miluț și mai apoi Pavelescu care l-au dus la „moarte politică”. Singura lui șansă, pentru membrii de astăzi, este fuziunea cu un partid care, la rândul lui, pentru a mai exista, cel puțin într-o anume istorie, va trebui să fuzioneze cu forța ce se naște în urma fuziunii dintre PNL și PDL, adică cu PNL.

Dintre toate forțele politice de pe așa-zisă parte „dreapta”, PNL este singurul care este viu. Este singurul care va fi viu. De aceea este cea mai importantă forță politică actuală și de aceea este cel care va impune. Fuziunea dintre PNL și PDL forțează formațiunile mai mici să aleagă între dispariție și asocierea prin fuziune. După cum se observă, fuziunea a fost aleasă. Sub denumirea de PNL, făcând astfel legătura între istoria României sub conducerea liberalilor și realitățile zilelor de azi dar mai ales a celor viitoare.

La fel ca mulți alții am o cumplită stare de disconfort cu privire la aceste fuziuni. Ca să nu o iau razna, am ales să merg în istorie să văd cum s-au comportat comunitățile umane în situații deosebite. În fața unei comunități agresive, acaparatoare, nedrepte de cele mai multe ori (nedreptate raportată la fiecare entitate socială în parte), comunitățile mai mici s-au asociat, au format alianțe iar dacă alianțele nu au dat rezultatele cele mai bune, au format state. Teritoriul, limba, obiceiurile, asemănările, miturile au fost folosite intens pentru a motiva uniunea între comunități care s-au dușmănit, s-au războit, s-au disprețuit sute de ani. În mic, în mediul politic democratic de azi, unde înfruntarea nu se mai poate face sub forma războiului de exterminare, de aservire, uniunea formațiunilor politice mai mici care se reclamă de o anume parte a eșichierului politic este vitală pentru continuarea existenței politice a membrilor acestora. Dispare, prin fuziunea lor, dezbinarea care a favorizat colosul politic adversar. Uniunea va avea ca rezultat un alt colos politic care va încerca prin puterile'i mărite, să disloce pe puternicul zilei de la putere, să îl slăbească astfel încât viitorul tuturor să nu mai depindă de voința lor.

Ne-am înjurat ani și ani de zile, azi ne pupăm. Facem „familie”. Vom face și urmași. Important este ce vom lăsa în urmă.

Am văzut că fuziunea naște „dureri” mai ales în rândul susținătorilor „internauți”. Ai tuturor formațiunilor care fuzionează. Este jale mare.

Sunt curios asupra unui aspect. Vom fi capabili să dezvoltăm liberalismul sau vom dezvolta așa-zisa „dreaptă” (foarte neclară, foarte periculoasă prin mesajele extremiste pe care le promovează, anti-liberală pe fond) ?!

6 comentarii:

ADRIAN spunea...

Cand totul e maculat, treaba e gata rezolvata. Asa cum PNTcd e un cadavru viu, PNL va mai fi o vreme dar nu pentru mine. Nu ma preocupa atat alaturarea lui Maniu cu Udrea cat alaturarea Bratienilor cu Boc si Anastase. Stomacul meu nu suporta asa ceva. Nu mai exista partide decente in tara asta si, din pacate, nici un Zelea Codreanu nu s-a mai nascut ca sa profite si sa faca praf aceasta cloaca generalizata. Dar ciclul istoriei stim ca se repeta asa ca astept cuminte sa vad daca ce se intampla in Grecia, Franta sau Marea Britanie se va manifesta si la noi. Sunt absolut toate conditiile din anii '20. E adevarat, nu mai sunt evrei ca paratraznet al furiei dar avem mult mai multi tigani interlopi care sa accentueze fata urata, violenta, lipsita de morala si de orice reper a societatii.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Nu ești singurul. PNL „dodolonț”, cum au spus cei de la Realitatea Tv, va fi oferta politică opusă PSD. Palpabilă. Cei care vor so fie buni cetățeni vor alege între PNL și PSD.

Asta este viața.

ADRIAN spunea...

Cei care vor sa fie buni cetateni n-au obligatia sa inghita asa ceva. Au libertatea sa aleaga sa fie cu adevarat buni cetateni si sa sanctioneze prostitutia politica. In orice mod. Refuzand astfel de "oferte" otravite. Poporul asta nu poate fi condamnat vesnic sa aleaga raul cel mai mic dintre relele care i se servesc drept "oferte politice".

Anonim spunea...

Pana la urma "binele absolut" nu exista in politica.Si alegatorii din statele civilizate sunt obligate sa aleaga tot intre raul cel mare si raul cel mic.Nu veti gasi nicio tara democratica in care toata populatia sa isi indrageasca clasa ei politica.
Cat despre fuziune,ea este binevenita.Romania avea nevoie urgenta de o mare forta de dreapta capabila sa se lupte cu stanga pesedista corupta si incompetenta. Sper ca si celelalte forte de dreapta ramase deocamdata in afara procesului de fuziune sa se indrepte catre noul PNL.PMP,NR si PNTCD trebuie sa inteleaga ca ramanerea lor in afara acestui partid va favoriza numai si numai stanga.Sper sa le vina mintea la cap si sa realizeze ca romanii educati vor o dreapta unita si puternica,o dreapta care sa guverneze aceasta tara intr-un mod coerent si responsabil.

Cristi

ADRIAN spunea...

am intrat sa vad eventualul raspuns si am constatat ca am scris ce nu se potriveste sensului. Am vrut sa invoc "promiscuitatea politica" si mi-a scapat "prostitutia politica". Chestiune de nuanta ...
La fel cum a spune ca dreapta puternica luptand cu stanga corupta nu e neaparat o imagine completa pentru "romanii educati". Romanii educati ar vre probabil o dreapta puternica dar nu si o dreapta puternica si imorala/corupta/incompetenta. Ma gandesc la Traian Igas, Roberta Anastase si Emil Bok ca fiind figuri centrale ale "dreptei puternice". Cu nasul in suflet si vomitand broasca lui Ioan Oltean ... Multumesc, "oferta" asta ma dezgusta.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Așa, parcă mai vii de acasă. De promiscuitate nu scapi niciodată. Pentru că promiscuitatea este una din stările sociale cele mai evidente, altfel nu am avea „morala”.

Sunt de acord cu tine că unele persoane din PDL sunt într-o categorie care nu îmi place. Ar trebui să nu văd „bârna” din ochiul nostru dacă m-ași lega doar de „paiul” lor. Pentru că sunt și în PNL persoane față de care am o profundă „scârbă”.

Până la urmă, noi nu știm cine sunt membrii simpli, cei mulți și dedicați care asigură păstrarea PNL pe scena politică, care îi dau voturile, care îl vor duce la putere. Mă refer aici și la cei din PDL care vor deveni, de mâine, membri ai PNL. Sunt unii față de care am o dragoste profundă - mama este membru fondator al PD (!) -, am veri membri ai PDL. Nu îmi pot nega neamurile pentru că susțin un alt partid politic.