joi, 31 iulie 2014

Prezidențialele nu sunt doar simple alegeri !

Nebunia cuprinde România. Din noianul de vorbe aruncate de unii și de alții cam așa s-ar putea spune. În plus, nici nu știm cine este personajul politic care va intra în turul II.

PSD alături de UNPR și PC au anunțat că îl desemnează candidat pe Victor Ponta. Adunare festivă la Craiova, cu inundații catastrofale în zona comunităților oltene unde pierderile de vieți sunt cu aproximație - aproximativ două persoane ! Zicere de la ministrul polonic al internelor Gabriel Oprea.

Victor Ponta a anunțat că vrea să fie un altfel de președinte, slogan lansat de Crin Antonescu pe când trăia nesincera alianță USL. Un altfel de președinte însă ce să vezi ! Victor Ponta ne anunță, senin și zâmbăreț, că îl va copia la indigo pe Traian Băsescu. Nu vrea să fie un președinte al României ci al românilor iar de aici începe circul. Pentru că România are nevoie de un Președinte de țară nu „un președinte al săracilor”, are nevoie de un președinte care să conducă politica externă a României sub presiunea conflictului est-vest, al conflictului generat de Rusia lui Putin pentru „recucerirea” sferelor de influență ale defunctei URSS. Iar România este una dintre țările care au fost sub această sferă de influență până în 1989.

Victor Ponta nu poate garanta românilor că va fi un președinte care să le apere interesele pe plan internațional. Preocupat de mulțimea săracă și lăcomită la beneficii guvernamentale, Victor Ponta nu are cum gândi la o Românie a viitorului, nu poate gândi la performanța integrării europene, nu poate avea imaginea unei economii românești care să concureze industriile din UE, nu are viziunea progresului generat de concurență și dezvoltare științifică. Nu poate pentru că nici PSD nu mai vrea să fie ceea ce declară că este.

Surprinzător pentru oricine știe cât de cât ce înseamnă o doctrină, PSD își propune să promoveze pe Victor Ponta ca un lider nu al social-democrației ci ca pe un „liberal moderat”, ca pe un „liberal stângist”. În discursul lui Ponta apar angajamente de privatizare și promovare a politicilor liberale în economie, promisiuni de scădere a taxelor și de mărire a plajei de colectare a acestora, de realizare a unui echilibru în distribuția „bogăției bugetare”, de performanță în administrația publică etc. Apar ele însă posibilitatea ca acestea să fie realizate este nu doar incertă, este imposibilă. Victor Ponta, Președinte al României, va fi la mâna PSD și a aliaților acestuia. Victor Ponta nu poate imita până la capăt pe Traian Băsescu care domina PDL-ul aflat la putere, pentru că el este dominat de „baronii” PSD de la alegerea sa în fruntea PSD. A fost, este și va fi o marionetă. Ca organizare, PSD este o oligarhie. Cu Victor Ponta la Cotroceni, PSD va duce la nivelul statului organizarea oligarhică.

Din partea lui Ponta și a PSD putem conchide fără a apela la prea multe nuanțe că România are șansa de a deveni o copie a statului oligarhic Rus condus de Putin și magnații care îl finanțează. Mai mult, alegerea lui Ponta va apropia România de Rusia, pentru că sunt prea multe semnale din partea social-democrației europene de susținere a Rusiei în dauna altor state europene ca să nu ne punem un mare semn de întrebare cu privire la viitor. Avem antecedente în slugărnicia cu care Victor Ponta și PSD au răspuns criticilor formulate de PES și liderii acestuia pe timpul referendumului din 2012 pentru demiterea lui Băsescu. Sigur, România sub câlcâiul oligarhilor PSD nu va denunța tratatele încheiate până acum însă va adopta o poziție mai moale față de comportamentul internațional al Rusiei decât are România acum.

În curând vom afla care este contracandidatul lui Ponta din partea PNL+PDL, așa numita ACL (Alianța Creștin Liberală). Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu.

Este evident că oricare dintre cei doi se va situa la polul opus față de Victor Ponta. Ambii au avut declarații lămuritoare, după mine, privind poziția României pe plan extern dar și sub aspectul continuării democratizării țării. Față de Ponta care vrea „să schimbe tot” ! Și aici iar trebuie să fim atenți la nuanțe. Una este să „schimbi tot”, ceea ce poate însemna enorm, România putând deveni un stat diferit de cel de acum și alta este să sprijini corectarea unor rezultate nesatisfăcătoare ca urmare a unor decizii politice greșite sau pripite. Ei bine, candidatul ACL, oricare ar fi el, vine să continue ce este bine făcut și să sprijine acele modificări cerute de viață. Este o mare diferență. A, să nu uit, și Băsescu când a ajuns la Cotroceni a dorit să schimbe tot !

Ceilalți candidați anunțați până acum sunt doar de umplutură. În frunte cu Călin Popescu Tăriceanu sau Ioan Ghișe - din partea „liberală” -, Cristian Diaconescu din partea PMP. Numitorul comun al celor trei este efortul pe care îl vor face, în comun, pentru reușita candidaturii lui Victor Ponta din primul tur. Diseminarea voturilor electoratului de dreapta sau anti-PSD, anti-Ponta va sprijini candidatul PSD. Diseminarea rezultatelor dreptei este rezultatul unei politici bine articulate desfășurată de PSD. Ani și ani de zile, PSD a stimulat dezbinarea dreptei. A avut material suficient la îndemână. Persoane cu orgolii.

Dezbină și stăpânește, „divide et impera” în latină, are rezultate vizibile. Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Ghișe, Traian Băsescu, Elena Udrea, Cristian Diaconescu, Viorel Cataramă și mulți, mulți alții de pe lângă aceștia au devenit susținători pe față sau prin dos ai PSD. Ai unui PSD aflat, culmea, foarte aproape de un prag de jos pe care îl poate atinge cu efecte de durată în timp. Pierderea de către PSD a alegerilor prezidențiale duce la frământări majore în interiorul organizației, pentru că forma de conducere a PSD are un punct foarte slab: dominarea oligarhilor. Câștigarea alegerilor de către PSD îl va resuscita. Pe de altă parte, opoziția actuală pleacă din spate, câștigarea alegerilor o va întări, va confirma unirea dreptei însă pierderea alegerilor nu va fi un capăt de drum. Nu au puterea. Și-o doresc însă nu o exercită. Au un nivel de putere doar pe plan local, o putere volatilă, aleșii locali fiind foarte greu de păstrat dacă nu faci dovada capacității de a prelua puterea. Aici vor fi pierderi însă nu vor fi catastrofale.

Aceste alegeri nu sunt simple. Aceste alegeri pot avea consecințe pentru viitor. Prin aceste alegeri ne definim opțiunea. Preluăm modelul statului oligarhic, de tip rusesc prin victoria PSD sau continuăm cu statul democratic ?! Vedem cum sistemul oligarhic al PSD își arată fața hâdă, prin luările de poziție a diferiților lideri cu notorietate. Mazăre și Constantinescu la Constanța obțineau de la miniștrii PSD ce își doreau, s-au dat legi pentru satisfacerea dorințelor lor, Duicu la Mehedinți dicta funcții publice pentru apropiații lui, Vanghele la Sectorul 5 București, Oprișan la Vrancea, Dragnea la Teleorman etc. La fel ca pe timpul lui Adrian Năstase, bugetul țării este folosit pentru a satisface orgoliile și pretențiile oligarhilor locali, la cei ai PSD adăugându-se cei ai UDMR. Certurile între oligarhii roșii au drept consecință blocarea acțiunilor guvernamentale. Nu populația este beneficiara guvernării ! Populația este chemată să plătească bunăstarea oligarhilor. Taxe și impozite mai mari, mai multe pentru ca oligarhii PSD și ai aliaților politici să aibă de unde se îmbogăți.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru alegatorii lui WPonta...In realitate Victor Vorel Ponta va respecta "Pactul de la Bruxelles"semnat in fata lui Barroso, care prevede numirea de catre basescu a lui Ponta Premier in schimbul garantarii ca basescu isi va termina mandatul de Presedinte si a Libertatii acestuia ...si chiar viceversa...mai stii?!!!Ar trebui sa ne fie Clar ca nu UE a tradat rezultatul Referendumului si Voturile a 7 milioane de romani pentru Demiterea lui basescu ci Victor Vorel Ponta ne-a vandut pentru interes personal-functia de Premier!!!! asta nu vor sa vada si sa inteleaga "exaltatii"dupa Vorel!!!!

Crăciun Florin spunea...

Corect.