Victor Ponta spunea, înaintea alegerilor, că de vor pierde, va scăpa cine va putea.
Acum vrea să scape el și cei care l-au acompaniat. Au găsit ei „bube” în organizarea statului, în fidelitatea „baronilor” locali așa că în loc să își primenească partidul, să introducă reguli în propriul partid s-au gândit să schimbe toată societatea.
Modelul este preluat de la comuniștii lui Ceaușescu. PCR se comporta la fel ca PSD. Avea probleme partidul, se schimba legea, se schimbau regulile, se concentra puterea.
Sunt suficiente exemple, eu îl știu foarte bine pe cel al grănicerilor care au suferit o astfel de măsură. Pe motivul că ofițerii și subofițerii de grăniceri își fac relații în cumunitățile locale și de aici se poate ajunge la „favorizarea infractorilor” și comiterea de infracțiuni contra securității statului, pe timpul grl Milea s-a dispus ca ofițerii de grăniceri din structurile de comandă de la pichete și companii să nu ocupe funcția mai mult de un an ! După un an erau rotați la cel puțin 100 km de localitatea și zona în care au activat. Cei care nu au fost de acord au fost trecuți în rezervă. Un alt exemplu este mai stupid. S-a pierdut un încărcător din port pe timpul unei patrule călare. S-a interzis patrularea călare !
Ponta vine și propune reducerea mandatelor tuturor aleșilor, de la nivel central și local, la două mandate. Motivul este puterea locală pe care o capătă aleșii în timp și ca atare, pericolul ca partidul să nu mai aibă puterea de a-i controla. Prin realizarea propunerii lui Ponta, liderii partidului la nivel central capătă puterea absolută. Vrei primar sau consilier local, faci sluj și mai știu eu ce faci și primești candidatura. După al doilea mandat adio, sunt alții la rând.
Să încerc să văd mai departe. Unii vor o carieră politică. Să spunem că partidul, PSD în acest caz, își face o proiecție de resurse umane. Cei mai buni vor merge după două mandate la comună sau oraș să candideze la județ. Au încă două mandate cei care vor reuși. La 8 ani sa mai adaugă 8 ani, fac 16 ani. Următorul pas este cel de parlamentar. Tot două mandate, tot o selecție a celor mai buni. Adăugăm 8 ani la deptație și 8 ani la senatorie. Uite că se făcură alți 16 ani. Cu 32 de ani în spate ca ales al nației se poate spune că omul pesedist (alții nu cred că vor fi de acord) poate ieși la pensie. Asta dacă nu va candida la Președinție.
Cei fără prea multă judecată vor aplauda frenetic ideea lui Ponta. Drăgoteasca de la România Tv salivează satisfăcută și acuză deja opoziția care nu vrea să fie ferm de acord cu ideea „strălucitorului” Ponta. Păi cum să fie, doar să fie bătuți în cap !
Cu limitările lui Ponta să luăm ca exemplu comunele. Oare câți politicieni vor avea acolo ? Un calcul simplu ne arată că va scade calitatea actului politic, comunitatea având la dispoziție puține persoane care să poată face parte din consiliul local. Nu doar la comune, la orașe, mai mari sau mai mici se va ajunge la situația stupidă ca cei capabili să fie invitați să stea pe tușă pentru că nu vor mai avea dreptul să candideze. Cine va hotărî soarta comunității ? Cei pe care nu i-ai alege nici să te pice cu ceară. Se revine cumva la timpurile comunismului din anii '50 ai secolului trecut când la putere au venit comuniștii. La sate cei care nu au fost în stare să adune în viață o căpiță de fân, la orașe doar cei care erau din clasa muncitoare. Când ofițerii armatei au fost trecuți în rezervă pentru că erau absolvenți ai școlilor regale militare și au fost avansați ofițeri muncitori cu 4 clase (abia în 1975-76 s-a finalizat procesul de înlocuire a lor !). Câți membri ai partidului „x” sunt într-o comună ? Doar nu o fi toți cetățenii comunei membri ai partidului. După un rând de mandate „limitate”, partidele vor trebui să își facă alți membri de partid pentru a acoperi funcțiile publice. Stupid.
Primarii sunt și ei o țintă a gândirii comunistoide pontiste. După două mandate, primarul va trebui să meargă mai departe sau să se ocupe de altceva. Ce va realiza el doar în două mandate, mai ales cei care sunt puși pe treabă, cei care se pricep să facă treabă ? Mai nimic, pentru că sistemul nu le va permite decât să „țină de șase”. În primul mandat vor avea inițiative cetățenești iar în al doilea se va gândi la propria familie, la viitorul acesteia după ce el nu va mai fi nici primar și nici altceva. La organizația locală de partid se vor face liste de așteptare pentru candidatura la primărie ? Cum se va dezvolta comunitatea respectivă ? Vor mai exista inițiative locale ? Va mai exista mobilizarea indivizilor pentru a face sau se va pune accentul pe a nu face ? Sau, în cel mai bun caz, pe abținerea de a face pentru a nu supăra partidul.
Ponta vrea două mandate peste tot. Această limitare la numărul de mandate duce la mâna conducerii partidelor toată puterea. Pentru ca această măreață idee să fie în favoarea PSD, partidul care vine și propune așa ceva, ar trebui ca PSD să dețină din ce în ce mai multă putere. Practic, celelalte partide politice ar trebui să fie atât de slabe încât majoritatea funcțiilor eligibile să fie la dispoziția PSD. Dacă însă PSD pierde puterea, partidul care o va deține va acumula și mai multă putere. Pentru că va avea ce da, pentru că oamenii vor ști „unde se face friptura” și vor dori și ei să „mănânce”.
Ideea lui Ponta este stupidă.
Eu cred că ideea lui Ponta poate avea și un efect neașteptat. Mobilizarea populației împotriva unor astfel de măsuri și eliminarea pesediștilor din comunitățile locale.
La fel de stupidă este și ideea lui Dragnea, legată de președinții consiliilor județene. Să le ia puterea pentru ca baronii să dispară. Au ei o problemă în PSD cu baronii, au hotărât să schimbe legile țării. Să nu mai aibă partidul probleme.
Cum explică Dragnea „inovația”. Președinții de consilii județene vor fi cei care vor conduce ședințele. Un fel de Trahanache, ce vor avea doar puterea de a bate cu ciocănelul în masă să ceară „puțină liniște”. Să nu mai fie aleși direct, să fie numiți dintre consilierii județeni. Puterea dată de calitatea de persoană juridică și semnătură să fie trecută la niște administratori județeni care pun în aplicare hotărârile Consiliului județean. Păi, să îmi fie cu iertare, este ca scărpinatul cu piciorul după ureche. După schema lui Dragnea, decizia ar aparține consiliului, aplicarea deciziei ar reveni administratorului, președintele consiliului județean ar cere mai multă liniște. Dacă se are în vedere faptul că cei care ocupă funcții publice se preconizează a pierde conducerea politică în partidul din care provin se complică situația. Practic, disiparea puterii la nivel județean avantajează controlul de partid asupra funcțiilor și demnităților publice. La partid se va hotărî ce și cum, consilierii județeni vor vota cum a cerut partidul (altfel nu vor mai pupa funcții și demnități publice - au dreptul doar la două), președintele consiliului se ocupă de ședință, administratorul județean devine acarul Păun. Tâmpită inovație pesedistă. Cine este nebunul care să accepte să preia oalele sparte pentru deciziile greșite ?
Corect spunea cineva la A3 (eram acolo din întâmplare) că problema nu este în organizarea statului, problema este în curtea partidului, în politica de cadre a partidului. Nu au decât să stabilească limitări ale mandatelor în curtea proprie, prin regulamentele lor interne dacă nu vor ca partidul să mai fie „victima” propriilor baroni.
Sper ca cei din PNL să nu fie de acord cu tâmpeniile promovate de Ponta, Dragnea și alți nemernici care îi acompaniază. Nu trebuie să revenim la comunism. Nu trebuie să revenim la partidul stat. Cu aceste idei puse în aplicare, se duce dracului bruma de democrație pe care o avem.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu