luni, 8 decembrie 2014

Strategia PSD și a altora. O nouă viziune asupra votului din 16 nov. și încercarea de confiscare a ... învingătorului.


Observ că votul din 16 nov. începe să capete o altă „valoare”. Una „pozitivă” pentru învins ?!

Câștigarea alegerilor de către PNL cu Klaus Iohannis a pus punct multor proiecte politice vânturate pe timpul campaniei. În special pe partea PSD. Tot din acest moment s-au născut alte proiecte politice, vom avea o inflație de partide pe dreapta și pe stânga. Băsescu, Macovei, Ghiță, Geoană și Vanghele alții.

La război, ca la război. S-a reintrat în tranșee. Uneori este nevoie de masca contra gazelor pentru a supraviețui. Pe pozițiile PNL dau cu gaze și PSD-iștii dar și unii liberali. Este o putoare de nedescris. Mai vin și alții care simt nevoia să parfumeze atmosfera.

Am urmărit declarațiile pesediștilor. A unora, cât am avut timp la dispoziție și după cum i-am prins pe sticlă. Am scăpat unele declarații însă le-am citit. În mare parte.

O primă observație. PSD-iștii și aliații (inclusiv unii liberali !) nu folosesc denumirea de PNL ci pe aceea de ACL. Este evident că scopul acestei manevre este să inducă populației ideea că PNL nu există. Că, de fapt, a dispărut confiscat de PDL. Adaugă cu insistență numele lui Blaga ca „șef” al ACL. Ponta, în special, pune accent, când vorbește, pe această „transformare” a PNL. Este acompaniat de unii liberali. Din păcate.

Scopul este acela de a induce ideea că PNL-ul este la ... Tăriceanu. Că PNL-ul este în continuare aliatul PSD în guvernarea Ponta. La un tăricenist am găsit ideea că cei din noul PNL ar fi posibil să îl excludă din partid pe Crin Antonescu care a afirmat că ideea ca Președintele Klaus Iohannis să „pună” un prim-ministru îi amintește de modul de lucru al lui Băsescu. De fapt, Crin Antonescu s-a referit la „ideea” lansată de PSD și Victor Ponta. Ponta a afirmat că este posibil să își depună mandatul în fața lui Iohannis iar acesta să desemneze un alt premier din actuala coaliție. Ideea nu îi aparține lui Iohannis ! Ca în manualele de manipulare, propagandiștii de mai toate culorile politice au luat ideea pontistă și a dus-o în curtea lui Iohannis pentru discreditarea acestuia și a PNL - acuzat că vrea să debarce guvernul Ponta și să ia toată puterea.

A doua observație se referă la „noile” calcule ale PSD cu privire la votul din 16 nov. Iohannis are în jur de 4 mil. de votanți, votanții dreptei din PNL (noul !). Restul sunt ai lui Iohannis datorită greșelilor strategice și tactice ale PSD și ale lui Victor Ponta. Pentru că alegerile s-au terminat și nu se mai poate face nimic pentru modificarea rezultatului, PSD își propune să îi atragă pe acei votanți, câți ori mai fi ei, în 2016. Unii sigur nu se vor mai prezenta la vot. Pentru asta, PSD a trecut la „rebrănduire”.

Un sociolog, profesor, arăta că Ponta nu a gestionat corect înfrângerea, imediat după consumarea alegerilor ci abia după o perioadă de timp. A recunoscut înfrângerea, a recunoscut greșelile, a promis că se va îndrepta, și-a luat noi angajamente care să îl împace cu cei care l-au sancționat.

A treia observație.

Ponta promite că puterea baronilor din teritoriu asupra PSD va dispare, că vor dispare baronii, pur și simplu. Că oamenii acuză uneori, pe bună dreptate că PSD sprijină corupții. Promite că PSD nu îi va mai sprijini. Că oamenii asociază PSD cu comunismul. Promite că vor face tot ce este necesar pentru ca oamenii să nu mai facă această confuzie (probabil că vor trece la pensie o parte dintre seniorii partidului). Dar ce nu promite Ponta ?!

A patra observație. Ei bine, Ponta vine, subtil, și ne vântură prin fața ochilor și pentru plăcerea auzului „noile linii directoare” ale comportamentului PSD. A preluat din programul lui Iohannis mai toate obiectivele politice enunțate de acesta (aici). Nu a fost greu, ele erau în majoritatea lor în programul politic al USL negociat de PNL condus la vremea aceea de Crin Antonescu și PSD condus de Ponta. După ce aproape 2 ani de zile Ponta s-a șters la cur cu programul USL acum vine și ne spune că de fapt, el și PSD, au respectat acest program la virgulă, în special pe componenta socială și că a venit timpul să îl pună în practică pe componenta economică. Spune el : „Încercăm să creştem competitivitatea prin alte metode, nu prin taxe”.

Avem o vorbă, la români. Lupul își schimbă părul, da năravul ba. PSD în frunte cu Victor Ponta tocmai ce năpârlește. Are tot interesul. Vin alegerile locale peste numai un an și jumătate. Continuând cu haiducia guvernamentală de până acum, ar fi intrat în conflict cu Klaus Iohannis. Preluând programul lui Iohannis, va arăta o față de miel, nu de lup flămând. Între timp, are de gestionat și pierderile de tip DNA. Are de făcut înlocuiri. De la nivelul liderilor județeni, cei care vor candida pentru președinția consiliilor județene până la consilierii locali, după ce trecem prin primării. Cu sprijinul DNA va rămâne fără baroni astfel că va putea să se laude că PSD este nou și imaculat. Ce mai ! O nouă „Albă ca Zăpada” roșie de fericire.

În timp ce PSD năpârlește la comandă pentru a se transforma într-un fel de social-liberali, forțați cumva și de ultimele sondaje care arată că românii sunt mult mai optimiști cu privire la viitorul țării legând aceasta de alegerea lui Klaus Iohannis ca Președinte (aici), în PNL dar mai ales pe lângă PNL se duc lupte crâncene pentru slăbirea legăturilor dintre partid și Președinte. Ca la balamuc !


Simt nevoia să revin asupra unei idei privind „războiul” politic ce urmează să treacă de faza tatonărilor războinice și să intre în faza acțiunilor de luptă.

Urmează două lupte majore. Timpul la dispoziție este foarte puțin. Peste un an și jumătate avem alegerile locale iar peste doi ani cele parlamentare. Extraordinar de importante. Suficient timp pentru PSD de a-și schimba „părul” și a da impresia că s-a „reformat”, insuficient timp pentru PNL de a finaliza fuziunea. Mai ales când orgoliile și teama de a pierde o anume poziție socială în cadrul organizației locale va determina pe unii dintre liberali sau foști pedeliști să aibă poziții radicale. Unii sunt separatiști, azi ! PNL va suporta dizidențe. Pe undeva este normal. Au fost și vor mai fi, în special din partea acelora care și-au propus să ajungă „cineva” prin intermediul partidului iar acum sunt puși în fața unei noi concurențe. Cei din PSD, mai ales aliații tăriceniști, au tot interesul să mențină tulburările la nivel local pentru a atrage pe nemulțumiți. Alături de ei sunt PMP-iștii lui Băsescu. Monica Macovei vrea și ea o „halcă” din noul PNL pentru a-și forma partidul. PSD-iștii au dreptate când afirmă că în PNL (ei îi spun ACL) este dihonie. Este reală și de aceea este nevoie să fie luate măsuri radicale. Nu poți merge la război cu trădătorii, panicarzii, egoiștii, egocentriștii. În toate armatele lumii au existat astfel de personaje care, într-un fel sau altul, au contribuit la pierderea războiului. Se cuvine a reține faptul că eliminarea lor nu dăunează. Ei au un vot sau câteva. Campania se va adresa oamenilor, celor mulți care nu au treabă cu orgoliile și vanitățile politicienilor. Cele câteva voturi pierdute cu cei excluși vor fi însutit acoperite de voturile celor care au încredere sau doresc să aibă o guvernare coordonată de Iohannis !

Marele avantaj al PNL față de PSD este legătura strânsă cu Klaus Iohannis. Un avantaj de care trebuie să profite. Klaus Iohannis are o reputație teribilă, în sens pozitiv, pe care PNL se poate sprijini, la care poate apela. Klaus Iohannis este fidel angajamentele asumate. Și-a asumat noul PNL și îl dorește la guvernare. Va colabora instituțional cu un guvern Ponta însă își dorește schimbarea, constituțională, a raportului de forțe în Parlament, în 2015 sau în urma alegerilor parlamentare din 2016 pentru a accepta candidatura lui Predoiu la demnitatea de prim-ministru. Pentru PNL ar trebui să fie relativ ușor să contracareze propaganda pesedistă, tăricenistă, băsistă etc.

Strategia PSD trebuie combătută. PNL trebuie să se afirme ca partid închegat. Deocamdată PNL nu are televiziuni care să îl susțină. De aceea trebuie să comunice mai mult prin alte canale media. ACL nu mai există. A admite, neglijent, formulările PSD și a aliaților lui cu ACL va dăuna grav asupra percepției oamenilor cu privire la identitatea PNL. Tuturor formulărilor PSD și nu numai cu privire la „pedelizarea” PNL trebuie să se răspundă fără menajamente. Așa-zisa „pedelizare” este la PMP. PNL nu are treabă cu pedelizarea. Că place sau nu, PNL trebuie să își aleagă fruntașii politici pe baza votului din organizațiile locale. Acele persoane cu o reputație la nivel local proastă trebuie obligate să facă pasul înapoi. La nivel local se câștigă și se pierd alegerile. Nu la nivel central. La nivel central trebui aduși cei care au convins la nivel local, ca mandatari ai comunităților locale.

Aștept cu nerăbdare depunerea jurământului de către Klaus Iohannis. Aștept primele lui discursuri politice. Formulările lui cu privire la partide vor pune punct unei părți a campaniei PSD care se manifestă azi. Din moment ce Președintele țării spune „PNL” și nu „ACL”, nici PSD nu va mai îndrăzni să vorbească altfel.

Avem de lucru. Contra PSD, PMP, PLR și ce naiba o mai fi pe piața politică.

Niciun comentariu: