marți, 9 decembrie 2014

Un sondaj care îmi confirmă așteptările.

Cei de la INSCOP au făcut un sondaj comandat de „Adevărul” (aici). Sondajul mă confirmă și îmi confirmă așteptările. Victoria lui Klaus Iohannis este percepută ca fiind victoria PNL. A PNL-ului nou, după fuziune. Chiar dacă în noul partid sunt personalități cu o presă negativă accentuată. Una spune jurnalistul, alta vede, crede și votează cetățeanul.

Poza de final este aceasta. Klaus Iohannis în frunte la încredere și PNL (în formula PNL+PDL) la opțiunea pentru alegerile parlamentare (eu zic și locale !).

Bine comentează cei de la INSCOP rezultatul. Este unul emoțional, la aproape 2 săptămâni după ce a fost comunicat rezultatul alegerilor ! Este o premiere a câștigătorilor, Klaus Iohannis și PNL și o sancționare a perdanților, Victor Ponta și PSD plus UDMR, UNPR, PC, PLR etc.

De notat faptul că PNL-PDL trec pentru prima oară de 40%. Au mari șanse să se mențină în jurul acestui scor dacă vor da dovadă de inteligență și vor profita la maxim de iarna aceasta care se anunță foarte-foarte dificilă. Pe lângă starea normală sau mai puțin normală a vremii (după cum vrea Mama Natură) vom avea afecte ale guvernării Ponta. Efecte care pot accentua lipsa de încredere în primul ministru Ponta, în guvernul pe care îl conduce, în partidele care compun majoritatea parlamentară. Actele și faptele guvernamentale producătoare de efecte negative au fost deja produse. Trebuie doar ca la nivel local, în special, să fie arătate oamenilor care își vor exprima nemulțumirea față de greutățile întâmpinate. Oamenii trebuie să știe de ce va fi rău, la un moment dat și de ce trebuie să aleagă o guvernare Iohannis pentru a merge spre bine și mai bine (cu PNL majoritar în comunitățile locale, în Parlament și la guvern).

Poza următoare este tot un rezultat al câștigării alegerilor. Cei care au fost percepuți ca fiind în echipa lui Iohannis au primit bunusuri. Sunt în creștere. Cei care au fost percepuți ca fiind în echipa lui Ponta pierd.


Este un foarte bun moment pentru a accentua scăderea lui Ponta și a alor lui (includ aici și pe Dragnea, Tăriceanu, Oprescu etc.). Ponta poate avea succes la guvernare doar dacă va fi ajutat de Klaus Iohannis prin preluarea de către acesta a efectelor negative. Dacă însă Iohannis va refuza să fie „părtaș” la guvernare, așa cum își dorește cu disperare Ponta, toate belelele se vor sparge în capul lui Ponta și a PSD. Pe de altă parte, opoziția lui Iohannis față de manevrele previzibile ale PSD și guvernării Ponta, susținută de acțiunile politice ale PNL în Parlament și în spațiul public poate consolida poziția favorabilă pentru PNL deasupra liniei de 40%. Folosirea normală a inteligenței pe care o avem de la natura umană ar trebui să ne aducă rezultatele pozitive pe care le așteptăm de atâta timp.

PNL va trebui să iasă mai des în față cu Cătălin Predoiu. Are o ușoară creștere în sondaj (de la 12,2 la 15,7%), o creștere care trebuie exploatată sever. Are nevoie de încredere pentru că este premierul pe care PNL îl propune, este premierul pe care îl dorește Klaus Iohannis. Trebuie, de asemenea, scoși în evidență politicienii PNL care sunt pe lista scurtă de personalități ce urmează a ocupa poziții ministeriale. Influența pozitivă a prezenței lui Iohannis la Cotroceni nu este suficientă pentru încrederea cetățenilor în echipa de guvernare a PNL. Vorba aia, Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă'n traistă. Nu ar strica ca cei din PNL să înceapă a sonda opinia cetățenilor cu privire la personalitățile din PNL care au nevoie de încredere pentru misiunile politice viitoare. Cu precizarea că acei lideri ai noului PNL care au o imagine proastă din cauza propriului comportament în guvernările anterioare, care au probleme nerezolvate cu Justiția, care au o imagine proastă și datorită presei ostile (indiferent care), trebuie să facă un pas în spate pentru a nu afecta scorul partidului și încrederea cetățenilor într-o posibilă guvernare PNL.

Știu că sunt orgolii, știu că va fi foarte greu să fie lămuriți cei cu imaginea publică negativă că nu este timpul să iasă în față ca scaiul. Trebuie să fie dusă o campanie în care să fie puși, față'n față, toți cei care au capacitatea de a guverna ai PNL cu cei care au capacitatea de a guverna ai PSD (sau a aliaților lor), cu cei care sunt acum la guvernare din partea PSD (și a aliaților). Lumea trebuie să poată face diferența între PNL și PSD (PLR etc.). Dacă există liberali cu imagine bună în rândul cetățenilor (indiferent dacă au acționat în PNL, în PDL sau în altă formațiune politică) aceștia trebuiesc folosiți fără nici o reținere. Viitorul guvern al PNL va trebui să aibă o imagine generală pozitivă, mult peste ce a oferit PSD acum dar și în trecut. Bine, sper ca acțiunile Justiției să ușureze alegerea. Mai sper ca aceste acțiuni să curețe spațiul politic de mafioți. Pe măsură ce mafioții ajung pe calea „dreaptă”, locul lor va fi luat de oameni care, până acum, nu aveau loc de mafioți.

Per total, sondajul este încurajator. Viitorul guvern al PNL nu stă prea bine. Cătălin Predoiu trebuie stimulat să crească. Recomand, sincer, mai mult Predoiu pentru creșterea vizibilității. Poate nu ar strica să își corecteze, cumva, mesajele. Fie este luptător de tranșee, fie este academician ! Nu poți merge la luptă recitând poezii.

Niciun comentariu: