Citesc știrea la Agerpres (aici). Austria dorește ca FRONTEX, agenție europeană de coordonare a polițiilor de frontieră, să returneze Turciei migranții din Grecia.
Pentru cine știe mai puține lucruri, știrea este o bombă „salvatoare”. Pentru cine știe, propunerea cancelarului social-democrat al Austriei, Werner Faymann, este o porcărie.
Acest politician propune, fără a exista o bază legală la nivel european și nici acceptul constituțional al Greciei, ca FRONTEX să preia o parte a atributelor suverane ale statului grec și să le exercite în relația cu alt stat, un stat terț. Turcia în cazul nostru.
Să ne înțelegem bine. FRONTEX este o structură de coordonare a polițiilor de frontieră pentru situația în care polițiile de frontieră a mai multor state urmează a desfășura, în comun, acțiuni pentru protecția frontierelor externe ale UE. Polițiile de frontieră nu își pierd atributele funcționale stabilite potrivit legilor naționale, cum nici statele nu pierd controlul asupra propriilor poliții de frontieră. Mai mult, polițiile de frontieră care urmează a executa misiuni de cooperare pe teritoriul altor state, cum este cazul Greciei dar și al Italiei (unde acționează o navă a poliției de frontieră din România), ajută la salvarea vieții pe mare însă sub controlul legii și autorității statului pe teritoriul căruia se află în misiune. Decizia privind soarta persoanelor salvate pe mare este în competența exclusivă a statului pe teritoriul căruia se desfășoară acțiunea.
Nu știu ce spun grecii însă mie mi-ar fi sărit țandăra. Cu atât mai mult cu cât presa tabloidă care i-a luat interviul ne spune că acest politician austriac a discutat cu premierul turc „soluția” fără a ne spune ce părere are premierul grec.
Cu ce imagine rămâne o persoană care are capacitatea de a înțelege tema ? Cu cea a unui stat „ocupat” politic de alte state ? Grecia este considerată un stat eșuat de a ajuns cancelarul Austriei să ia „decizii” cu privire la frontiera ei fără a ține cont de părerea Guvernului grec ? Grecia este incapabilă să se mai guverneze ?
Nu știu ce a răspuns premierul Turciei, bănuiesc că a fost elegant și i-a spus că se gândește la această „inițiativă”, că nu putea să îi spună în față că este dobitoc.
În general, când ai în față un prost, încerci să scapi elegant, dacă se poate, de prezența lui. Când însă un prost îți vine în față ca reprezentant al unei popor, atunci ești obligat să îl tratezi de parcă ar fi un geniu. Pentru că în spatele lui este un popor, un popor cu care ai relații de prietenie, ai relații economice profunde, ai un viitor ce poate fi evaluat.
Încep să cred că în Austria sunt mulți politicieni „ciudați”. În ultima perioadă de timp au ajuns să vorbească în numele întregii UE fără să le ceară nimeni acest lucru, amenință state din UE fără a avea cea mai mică reținere - de parcă nu ar ști că „sancțiunile” propuse de ei au nevoie, pentru a fi valide, de votul majorității statelor din UE, multe dintre ele fiind chiar cele propuse pentru sancțiuni.
Cred că ieșirea aceasta a cancelarului Werner Faymann este absolut alarmantă. Individul neagă drepturile suverane ale altor state ale UE. Le neagă suveranitatea. Le discreditează integritatea și independența teritorială.
Ciudate alegeri mai fac austriecii. Tare ciudate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu