Declarațiile liderilor PNL de la finalul Biroului Executiv- 19 februarie 2018
Ludovic Orban
Bună ziua! Alături de mine sunt doamna senator Iulia Scântei, care vă va prezenta decizia Partidului Național Liberal, referitoare la Legea de modificare a Legii 47 privind organizarea si funcționarea Curții Constituționale, și domnul rector Marilen Pirtea, președintele Comisiei de educație al partidului, care vă va prezenta despre decizia privind moțiunea pe educație, calendarul și conținutul moțiunii pe educație.
PNL se opune Comisiei de anchetă privind activitatea SPP
În ceea ce mă privește vă anunț că Biroul Executiv a luat decizia ca Partidul Național Liberal să se opună Comisiei de anchetă privind activitatea SPP. O considerăm o comisie care nu are niciun fel de temei constituțional și legal în conformitate cu Legea de organizare și funcționare a SPP. Controlul Parlamentului asupra SPP este exercitat prin Comisiile de apărare ale Senatului și ale Camerei Deputaților. De asemenea, cel care organizează și coordonează activitatea SPP-ului este CAST, eu nu înțeleg ce vrea Dragnea și cu Tăriceanu să controleze activitatea miniștrilor PSD , care au fost în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, și care au organizat si coordonat activitatea SPP în conformitate cu legea. De asemenea considerăm că toată această poveste este făcută doar din încercarea de a crea un nou scandal care să acopere adevăratele probleme din viața publică, guvernarea catastrofală a PSD-ALDE, și care încearcă să creeze o justificare publică pentru decizia fără precedent care a fost impusă de Dragnea și de Tăriceanu demnitarilor PSD-ALDE de a renunța la serviciile SPP.
Nu în ultimul rând readucem aminte că Dragnea a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de apărare, cea care era autorizată să se pronunțe asupra activității SPP, pentru a spune dacă are vreo dovadă privitoare la alegațiile domniei sale referitoare la activitatea Serviciului de Pază și Protecție și că domnul Dragnea și-a convins senatorii PSD să voteze împotriva solicitării președintelui Comisiei de Apărare de audiere a domnului Dragnea în Comisia de Apărare.
Iulia Scântei
Sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii privind funcționarea CCR
Așa cum a menționat și domnul președinte Ludovic Orban, PNL va formula o sesizare cu privire la critici de neconstituționalitate pentru proiectul de modificare a Legii 47 din 1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. În principal, criticile noastre de neconstituționalitate vizează o reglementare nouă, prin care s-a instituit în fapt pentru un judecător al Curții Constituționale o imunitate extinsă, nemaiîntâlnită până acum la nivel european, practic suntem în situația ca o măsură preventivă a reținerii sau arestării preventive, precum și percheziția sau trimiterea în judecată a unui judecător al Curții Constituționale, să poată fii încuviințată doar de către plenul Curții Constituționale cu votul a două treimi din membrii, dar de data aceasta nu la cererea autorității care a făcut propunerea de numire ca judecător al Curții Constituționale, respectiv Camera Deputaților, Senatului sau președintele României, ci le cererea ministrului Justiției, care este un membru al Guvernului, numit politic, acestea din urmă fiind sesizate de către procurorul general al României.
Apreciem că includerea ministrului Justiției în această procedură de încuviințare a unor măsuri procesuale, inclusiv cu privire în cazul cererii de trimitere în judecată a unui judecător de Curte Constituțională, încalcă prevederi și principii constituționale cele care privesc înfăptuirea actului de justiție. Apreciem că, lăsând la aprecierea ministrului Justiției care va putea să ia act sau să nu ia act de sesizarea procurorului general, să îi aducă de fapt un prejudiciu în ceea ce privește independența judecătorului Curții Constituționale. Ne vom putea trezi în situația în care ministrul Justiției va da curs sesizării procurorului general sau nu va da curs nefiind stabilită în această nouă reglementare un criteriu obiectiv în funcție de care va face această apreciere. De asemenea în condițiile în care toate discuțiile publice cu privire la criteriile de integritate pe care trebuie să le ocupe persoanele care exercită funcții și demnități publice, apreciem că trebuie să fie îndeplinite și în considerarea calității unui judecător la Curtea Constituțională, și considerăm că modificarea în sensul că s-a eliminat suspendarea de drept atunci când un judecător al Curții Constituționale ar fi trimis în judecată este neconstituțională. Exista atât jurisprudența Curții Constituționale, dar și în reglementările altor funcții și demnități publice, cum este cea privitoare la magistrați, atunci când un judecător este trimis în judecată trebuie să opereze de drept suspendarea. Astfel cum a fost reglementată s-a lăsat la latitudinea aceluiași plen al Curții Constituționale posibilitatea de a decide dacă acel judecător rămâne sau nu rămâne în funcție.
Vă reamintesc că astfel cum a fost modificată Legea 47 din 1992 nu face nici măcar distincție dacă faptele penale pentru care s-ar cere reținerea, urmărirea penală sau s-ar solicita trimiterea în judecată au legătură cu exercitarea mandatului. Ele pot să fie săvârșite în exercițiul mandatului. Nu se face distincția dacă ele au fost săvârșite anterior începerii mandatului sau pe parcursul mandatului, dacă au legătură sau nu cu exercitarea mandatului sau sunt fapte penale săvârșite în alt context individual. Ori întrucât inclusiv exercitarea unui mandat de judecător la Curtea Constituțională trebuie suspus criteriilor de integritate a funcțiilor și demnităților publice, suspendarea de drept trebuie să opereze de drept.
Ludovic Orban
Noi suntem convinși că e un caz interesant în care judecătorii Curții Constituționale vor trebui să se pronunțe asupra unor prevederi legale în care este vorba despre judecătorii Curții Constituționale. Eu nu am auzit niciun judecător al Curții Constituționale să ceara o asemenea super imunitate. Asta este o decizie asupra majorității parlamentare care a fost luată fără consultarea judecătorilor Curții Constituționale, fără ca judecătorii Curții Constituționale să fi cerut acest lucru, și reprezintă de fapt o formă, prin care PSD-ALDE încearcă să le confere judecătorilor Curții Constituționale niște drepturi care din punctul nostru de vedere exced cadrul constituțional.
Noi avem convingerea că judecătorii Curții Constituționale vor judeca în funcție de Constituție, în funcție de litera și de spiritul Constituției, și că nu vor accepta să fie părtași la o reglementare PSD-ALDE care încalcă în mod evident Constituția
Marilen Pirtea
Săptămâna viitoare moțiune simplă pe Educație
Astăzi adunarea executivă a Partidului Național Liberal a decis ca săptămâna viitoare, în ziua de luni, în Camera Deputaților să depunem o moțiune simplă pe educație. Plecând de la ideea că s-ar putea să pară prematură o moțiune împotriva unui ministru desemnat recent, considerăm că în educație deciziile greșite produc efecte dezastroase pe termen mediu și lung. De aceea cred că o moțiune pe educație este extrem de importantă. Este împotriva guvernării PSD-ALDE pentru că noi mergem pe ideea educați România, nu o pesedizați. Vorbim despre viitorul copiilor noștri, despre o subfinanțare crasă a sistemului educațional, un minister care ar trebui să fie un vârf de lance în ceea ce înseamnă a educa populația țării și a asigura un viitor copiilor noștri, aici, în România. Un calcul greșit al costului finanțării per elev duce la desființarea și comasarea a o mie de unități de învățământ, la întârzieri la plata salariilor până la două săptămâni de zile, la o politizare excesivă a managementului educațional , o decuplare de la autoritățile locale a actului managerial în licee. Toate acestea sunt semnale de alarmă care necesită o moțiune pe educație. De asemenea, se spune ca 2418 unități de școlare nu au grup sanitar în incinta proprie, iar guvernul PSD-ALDE spune că problema va fi soluționată în 3 ani de zile. Este inadmisibil ca aceasta să nu fie o prioritate care să fie rezolvată cât de repede.
Trăim într-o perioadă în care digitalizarea trebuie să fie o mare preocupare pentru România. Modelul Estoniei care este un exemplu al digitalizării, iar noi în continuare nu avem bani de cretă și discutăm doar despre manuale unice care duc la scăderea calității cadrului didactic, la inhibarea propriei inițiative și a gândirii critice. Evident manual unic creat de o editură unică a cărui cost nu se știe și va fi decis din pixul ministrului.
În cadrul acestei moțiuni discutăm doar despre partea de preuniversitar. Vedem că asistăm la un bacalaureat în care nu știm dacă respectă condițiile legale. Articolul 77-78 din Legea educației, copiii sunt obligații să se dea drept absolvenți în luna februarie a anului în curs nefinalizând încă studiile și multe alte inițiative care sunt cel puțin dubioase, ca să nu spunem ilegale.
În cadrul acestei moțiuni vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că ne pleacă tinerii din țară, pleacă profesorii din țară, rămân cadre didactice slab calificate. Asistăm la generalizarea unui învățământ simultan, ceea ce nu ne permitem ca țară să facem în aceeași oră de clasă și disciplină cu clasa I, a II-a, a III-a sau a IV-a. S-au desființat școli în mediul rural, dar nu s-a respectat ceea ce s-a propus în planul de guvernare achiziționarea de mijloacelor de transport pentru a putea asigura drepturi egale și echidistanță la gratuitatea învățământului. S-au promis 2500 de creșe, after school, grădinițe, dar parlamentarii PSD-ALDE n-au votat finanțarea unui astfel de demers asumat în programul de guvernare. Iată câteva elemente care ne îndreptățesc să depunem această moțiune, să tragem un semnal de alarmă pentru toți românii.
Întrebări și răspunsuri
Jurnalist: Domnule președinte, legat de prezența ministrului Justiției și posibilitatea prezentării concluziilor acelui raport într-un plen reunit, ați luat vreo decizie? Ce va face PNL?
Poziția PNL ref la raportul ministrului Justiției
Ludovic Orban: În primul rând aș vrea să îmi exprim dezamăgirea că ministrul Justiției a arătat în declarația de presă că nu cunoaște legea. Ministrul Justiției nu depune niciun raport în plenul Parlamentului. Ministrul Justiției după depunerea raportului Parchetului de pe Înalta Curtea de Casație și Justiție și a raportului DNA, raport care trebuie depus în ultima săptămână din februarie la CSM și la ministrul Justiției. Ministrul Justiției prezintă în Parlament concluziile acestui raport. Până acum practica a fost că ministrul Justiției nu s-a prezentat în Parlament pentru a prezenta în plenul Camerelor reunite concluziile asupra acestui raport. Simțim că există o anumită tropăială la nivelul conducerii Camerelor, respectiv in cabinetele lui Dragnea și Tăriceanu privitor la încercarea de a forța cumva mâna ministrului Justiției printr-o cale parlamentară. Noi am hotărât că PNL nu va sprijini nicio implicare a Parlamentului în ceea ce privește procedurile constituționale și legale care sunt strict la dispoziția ministrului Justiției, la dispoziția CMS, Inspecției Judiciare.
Jurnalist: Dacă va cere acea posibilă revocare nu ați vrea să știți ce argumente a avut cu ministrul?
Ludovic Orban: Eu v-am spus că nu sunt de acord cu implicarea Parlamentului în această procedură pentru că există riscul de a implica Parlamentul de la nivelul conducerii celor două Camere într-o procedură în care Parlamentul nu are ce să caute. Nu se poate ca Ministrul să își prezinte concluziile asupra rapoartelor, decât după ce aceste rapoarte sunt depuse și cred că are nevoie și de timp să își formuleze concluziile.
Jurnalist: Ați criticat și înființarea comisiei pentru anchetarea SPP. Va avea reprezentanți PNL în această comisie?
Ludovic Orban: Am discutat și această chestiune, în primul rând vom vota împotrivă, în al doilea rând deja am identificat elemente de neconstituționalitate și vom ataca la CCR hotărârea Parlamentului de constituire a acestei comisii de anchetă a SPP. Dacă până la urmă se va înființa am hotărât să desemnăm reprezentanți, dar acești reprezentanți se vor retrage în momentul în care majoritatea va abuza de majoritate împotriva prevederilor constituționale, a prevederilor legale si a prevederilor celor două Camere.
Jurnalist: Astăzi aveți un termen la Înalta Curte la acel dosar al dumneavoastră în care procurorii cer pedeapsa cu închisoarea, veți primi astăzi vreo decizie?
Ludovic Orban: Astăzi este ultimul termen, astăzi se susțin pledoariile finale, se spun concluziile, mă duc exact cum am participat în fiecare fază a procedurilor juridice atât la DNA, la instanța de fond cât și la instanța de recurs. Aștept să mi se facă dreptate, aștept ca instanța să judece exact după fapte, după lege și să dea acea decizie care mi se pare normală și care să consfințească faptul că nu am săvârșit nicio infracțiune.
Jurnalist: Dar dacă procurori greșesc în ceea ce vă privește și spuneți că sunteți nevinovat, de ce excludeți posibilitatea ca și în alte cazuri procurorii să facă lucruri ilegale, pentru că ați avut poziții în care apărați până la exces activitatea DNA.
Ludovic Orban: Faptul că am spus că nu văd niciun temei de revocare a procurorului șef DNA, nu înseamnă că sunt de acord ca anumiți procurori să comită abuzuri, dimpotrivă, știți foarte bine că atunci când au apărut astfel de cazuri am spus că este în interesul DNA și în interesul percepției generale a activității DNA ca procurorii care în mod evident au săvârșit abuzuri să dispară din instituții.
Jurnalist: Sunteți sigur că doamna Kovesi nu a știut de acele presupuse ilegalități comise de procurori?
Ludovic Orban: În cazul meu, procurorul care mi-a întocmit dosarul nu mai este în DNA, în privința domnului Negulescu este scos din magistratură, acum sunt tot felul de ciorbe reîncălzite care se servesc seară de seară pe anumite canale media. Există Constituție, există lege, există Consiliul Superior al Magistraturii, există Inspecție Judiciară, am auzit că Inspecția Judiciară a efectuat cercetări în ceea ce privește activitatea DNA. Deciziile se iau în baza acestor entități. Nu sunt adeptul tele-justiției, nu sunt adeptul oamenilor politici care toată ziua vorbesc la televizor despre dosare, despre cazuri care se află în instanță, nu sunt de acord ca de fiecare dată în mod sistematic să fie difuzate jumătăți de adevăruri sau neadevăruri care sunt legate de diferite chestiuni care se află pe rolul dosarelor sau pe rolul instanțelor de judecată. Vă dau numai un exemplu cu domnul Vlad Cosma, în loc să apeleze la tele-justiție și să îl reîncălzească pe domnul Negulescu care nu mai este în Magistratură ar trebui să se ducă să se apere în fața instanței că este în faza de recurs, în loc să se ducă le televizor și să arunce cu pietre pe diferite teme care nu sunt relevante în materie de pronunțare a Instanțelor de Judecată.
Jurnalist: Procurorul șef DNA Ploiești este încă în funcție, sunt niște înregistrări în care sunt falsificate probe.
Ludovic Orban: Dacă cineva este nemulțumit poate să sesizeze Inspecția Judiciară, iar Inspecția Judiciară poate să efectueze o anchetă și să propună măsuri către Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta este calea normală și legală, nu mi se pare normal ca toată ziua să ieși pe sticlă să dai cu pietre într-o instituție.
Jurnalist: Deci așteptați și dumneavoastră un raport.
Ludovic Orban: Eu nu aștept nimic. Eu aștept ca în România să înceteze campania asta mizerabilă care este dusă împotriva luptei anti-corupție, dusă tocmai de oameni care mulți dintre ei au probleme reale atât cu DNA cât și în instanță. Eu cred că asupra instituțiilor din zona sistemului de justiție trebuie să se pronunțe acele entități care sunt investite de Constituție și de legile țării.
Jurnalist: Sunteți o victimă a procurorilor, asta vedem, asta spuneți, așteptăm decizia definitivă a instanței. Sunteți de acord cu acea clasificare făcută de președintele Iohannis ca toți cei cu probleme penale să fie în aceeași oală și cei urmăriți penal și cei cu decizii definitive?
Ludovic Orban: Domnul Președinte nu a spus lucrul acesta Eu cred că fiecare om care este în viața publică trebuie să aibă o conduită așa cum îi dictează educația, conștiința. În ceea ce mă privește pe mine, eu m-am retras din toate funcțiile de conducere, m-am retras din candidatura la Primăria Capitalei și nu am candidat la Parlament până când nu am obținut decizia Instanței de Fond care mi-a dat verdictul de achitare.
Jurnalist: Nu vă deranjează atunci această clasificare, să fiți pus în aceeași oală a penalilor?
Ludovic Orban: Eu nu judec exprimarea publică a Președintelui, are un temei serios în care să folosească un anumit mod în care să se refere la cei care generează o campanie vizibilă, împotriva DNA, împotriva independenței justiției prin propuneri legislative și care au un singur scop: Să nu îi mai deranjeze nimeni pentru modul în care girează funcțiile publice.
Jurnalist: Toate nominalizările pe care le-ați făcut astăzi pentru CNA, pentru CNCD și pentru SRTV respectă acele criterii interne, inclusiv domnul Petcu?
Ludovic Orban: Cu siguranță. Aceste acuzații sunt lansate în spațiul public lansate de unii și de alții, care nu au fost demonstrate până acum cu nimic. Prin codul de integritate, eu nu pot să susțin un om împotriva căruia există un verdict de plagiat. Nu este cazul în situația dată. Noi judecăm după deciziile forurilor competente, iar în cazul în speță, așa a fost votul, am avut 30 de candidați pentru Consiliul de Administrație al Televiziunii, am avut 14 candidați pentru CNA și 15 pentru CNCD, membrii PNL care respectă criteriile de integritate., s-au prezentat în fața Biroului Executiv, a fost un vot secret și acestea sunt rezultatele votului secret.
Jurnalist: Ați depus o moțiune simplă împotriva Liei Olguța Vasilescu, care va fi dezbătută astăzi și votată miercuri, credeți că va reuși moțiunea să treacă?
Ludovic Orban: Asta depinde de majoritatea parlamentară, dacă ei nu o să vadă adevărul, adevărul se va vedea în fluturașii de salariu, adevărul se vede în orice discuție pe care o avem cu orice acționar sau manager de firmă, orice angajat din sectorul public. În sectorul public au promis creșterea salariilor cu 25%, unde e această creștere, dacă există un singur angajat al sistemului public cu o creștere de 25% a salariului net , ne retragem moțiunea. Nu numai că nu au crescut salariile cu 25%, salariile cresc cu maxim 5%, salariile din sectorul public scad, iar în sectorul privat se știe foarte bine că multe companii nu au încredere să mărească salariul brut pentru a asigura același net și completează venitul angajaților prin intermediul unor modificații salariale. Nu mai zic de harababura în privința românilor care câștigă venituri din activități independente. Nici acum nu știm dacă se anulează sau nu declarația 600. Premierul Dăncilă și președintele PSD au promis că se va renunța la declarația 600. Văd că acum premierul Dăncilă nu mai scoate un cuvânt și văd ca doar s-a amânat termenul de depunere a declarației 600. Este o harababură în toate sistemele care a fost introdusă de acest Ministru al Muncii, care îmi aduc aminte că prin transferul contribuțiilor salariile vor crește cu 17%, se referea la salariile nete, în toate domeniile. Ministrul Muncii amenință cu controale ITM pe cei din mediul privat, ce să controleze ITM? Face protocoale între sindicate, adică îi transformă pe lideri de sindicat în turnători? Deleagă dreptul de control pe care îl are ITM unor persoane aparținând unor societăți civile. Este un ministru care nu a aplicat legea pensiilor și datorită căreia pensionarii care aveau dreptul să beneficieze de o creștere a punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 8%, nu beneficiază de nicio creștere. Dacă parlamentarii din majoritatea guvernamentală vor să o țină în continuare pe această Lia Olguța Vasilescu, care girează funcția de ministru provocând un dezastrul general, este problema lor. În ceea ce ne privește pe noi ca partid de opoziție, ne-am făcut datoria și am tras un semnal de alarmă în încercarea de a readuce Ministerul Muncii pe linia de plutire și în interesul salariaților, pensionarilor, firmelor.
Jurnalist: Spunea domnul Liiceanu că doamna Kovesi ar fi cel mai bun președinte pentru România. Credeți că ar fi o opțiune bună?
Ludovic Orban: Partidul Național Liberal are o decizia a Congresului, noi vom susține candidatura lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat.
Jurnalist: Ați urmărit-o în declarațiile publice. Credeți că are stofă de politician?
Ludovic Orban: Îmi e greu să spun, s-a referit la un domeniu foarte strict, specific, tehnic. Nu mă puneți acum să mă pronunț, este procurorul șef al DNA și trebuie să conducă DNA, nu o văd în altă calitate.
Jurnalist: Domnul Iohannis a avut discuții cu doamna Dăniclă și cu domnul Dragnea despre colaborarea dintre Administrația Prezidențială și Guvern. Credeți că domnul Iohannis îl validează cumva pe domnul Dragnea ca premier de facto?
Ludovic Orban: Nu, sub nicio formă, sunt convins că domnul Dragnea s-a cerut să participe la această întâlnire, i-a fost frică să o lase pe doamna Dăncilă singură cu domnul Iohannis, ca nu cumva doamna Dăncilă să vină la întâlnire cu ideile lui Dragnea și să plece cu ideile Președintelui.
Jurnalist: Domnul Iohannis a fost de acord și au avut o discuție în trei.
Ludovic Orban: Cred că domnul Dragnea a fost pe post de chibiț și cred că este un rol potrivit cel pe care i l-a dat domnul președinte.
Jurnalist: Cum vedeți faptul că domnul Coldea urmează să predea cursuri în Universitatea pe care o conduceți, domnule Pirtea?
Marilen Pirtea: Universitatea de Vest din Timișoara are un program de studii de securitate, un program masteral înființat din acest an la care ne dorim să țină prelegeri, cursuri, conferințe specialiști ai domeniului, Timișoara fiind o zonă cross- border, la granița, cred că aceste concepte de securitate sunt foarte importante. Cred că toți aceia care dețin un bagaj de cunoștințe, de abilități în acest domeniu și au calitatea legală de a susține astfel de cursuri sunt bineveniți. Nu mi-am dat acordul, procedura legală este una respectată, facultatea care generează acest program de studii a întreprins aceste demersuri, Senatul Universității trebuie să aprobe toți colaboratorii care vin în regim de plata cu ora, este o procedură legală.
Jurnalist: Din punct de vedere moral, este o alegere bună?
Marilen Pirtea : Discutăm doar despre experiența domniei sale de a putea disemina studenților o serie de informații legate de domeniul de securitate.
Jurnalist: Dar a fost trecut în rezervă, cu suspiciunea că a petrecut vacanțe cu inculpați.
Marilen Pirtea: Problema noastră ca Universitate este de a asigura studenților un bagaj de informații din experiența cadrelor didactice. Cred că aceste speculații nu fac obiectul prezenței temporale la acest program de studiu. Va fi în regim de plata cu ora.
Ludovic Orban : Vă mulțumim!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu