Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL, 11.04.2018
Bună ziua! Hristos a Înviat!
Sunt astăzi prezenţi alături de mine domnul Andrei Năstase care este preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr din Republica Moldova, candidat la funcţia de primar al Chişinău-lui din partea aliantei formate din Partidul Acţiune-Solidaritate al Maiei Sandu, din partea Platformei Demnitate şi Adevăr cu susţinerea PLDM. Toate aceste trei formaţiuni sunt membre ale Partidului Popular European şi sunt formaţiuni cu care Partidul Naţional Liberal a semnat un pact de colaborare, pe care l-am ratificat în reuniunea Biroului Executiv şi am avut plăcerea să îl avem invitat pe domnul Andrei Năstase pe care l-am invitat să vă adreseze câteva cuvinte.
De asemenea sunt domnii: domnul pro-rector Sorin Costreie, domnul pro-rector al Universităţii Bucureşti care este noul consilier al preşedintelui PNL pe probleme de educaţie şi de asemenea, domnul general Alexandru Grumaz care va fi consilierul meu pe probleme de apărare naţională şi de siguranţă. De asemenea, o să îl invit să vă adreseze câteva cuvinte.
Astăzi am luat două decizii în cadrul Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal.
Prima se referă la tentativa de naţionalizare a Pilonului II de pensii. Partidul Naţional Liberal respinge categoric această tentativă de furt din banul privat al contribuabilului la Pilonul II de pensii, pe care o pune la cale Partidul Social Democrat şi cu aliaţii săi. Printre marile reforme liberale care au fost lansate de Partidul Naţional Liberal pe perioada în care a fost la guvernare, pe lângă cota unică şi alte reforme liberale o altă reformă foarte importantă a fost reforma sistemului de pensii prin introducerea Pilonului II şi Pilonului III de pensii, fonduri de pensii private, fonduri de acumulare administrate de companii private.
Timp de 10 ani angajaţii din România au contribuit la Pilonul II de pensii, acumulând sume importante pe care administratorii fondurilor de pensii le-au utilizat în investiţii, generând randamente extrem de mari, printre cele mai mari randamente la nivel european ale fondurilor de pensii. Fondurile de pensii private, Pilonul II de pensii reprezintă şansa cetăţenilor români, cetăţenilor activi care muncesc, care obţin venituri din diferite activităţi, de a beneficia la momentul în care se vor pensiona de o pensie suplimentară faţă de pensia care este dată de sistemul public de pensii, care să crească gradul de înlocuire a salariului de către pensie în momentul în care cetăţenii se vor pensiona.
Ce vrea să facă PSD-ul ? Foarte simplu, vrea să îi determine pe cât mai mult angajaţi din România în baza unui proiect de ordonanţă de urgenţă sau a unui proiect de lege pe care îl pregătesc pe ascuns, astfel să determine retragerea angajaţilor de la Pilonul II de pensii. Deja au atacat Pilonul II de pensii nemajorând de la 5,1 % cât era contribuţia la Pilonul II de pensii la 6% aşa cum prevedea legea ci dimpotrivă, diminuând procentul de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% iar acum clar vor ca printr-o campanie mincinoasă să determine cât mai mulţi angajaţi să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii, astfel încât să distrugă această şanşă la o pensie decentă pentru fiecare angajat din România.
Partidul Naţional Liberal se va bate cu toate armele împotriva acestei tentative ticăloase a partidului de guvernământ care în disperare de bani să plătească pensii pentru care nu există suport economic de calitate caută să afecteze dreptul angajaţilor, dreptul oamenilor, dreptul românilor aflaţi în activitate la o pensie decentă în momentul în care se vor pensiona. Vom organiza o campanie de informare publică astfel încât toţi cetăţenii români să ştie clar despre ce este vorba. Există o diferenţă fundamentală între sistemul public de pensii şi Pilonul II de pensii. În sistemul public de pensii contribui, iar atunci când te pensionezi primeşti o pensie şi nu ştii care va fi valoarea ei.
Pot să vă spun că perspectivele privitoare la evoluţia pensiilor în România în următorii 25-30 de ani, sunt extrem de pesimiste. Se ştie foarte clar că scade populaţia ocupată, creşte numărul de pensionari, va veni şi generaţia cunoscută ca generaţia decreţeilor, care va creşte numărul de pensionari şi costurile fondurilor de pensii. Estimarea este că gradul de înlocuire a salariului de către pensie va ajunge la maxim 25%. Adică dacă câştigi 3000 de ron, vei avea o pensie de 750 de ron. În momentul în care cetăţenul contribuie în Pilonul II de pensii , banii sunt bani aflaţi în proprietatea cetăţenului de care statul nu se poate atinge. Banii sunt investiţi în titluri de stat, în acţiuni ale diferitelor companii, ei generează câştiguri din randamente. Banii depuşi se înmulţesc, iar în momentul în care cetăţenii ajung la pensie, banii le aparţin şi poate să îi folosească aşa cum doresc. Mai mult decât atât, în sistemul public de pensii dacă contribui şi Doamne fereşte, nu ajungi la pensie, nu mai ai dreptul la pensie, în timp ce în sistemul privat banii care au fost acumulaţi în Pilonul II de pensii automat revin urmaşilor, care pot să beneficieze de aceşti bani care au fost investiţi de societăţi specializate în administrarea acestor fonduri private de pensii. Ne vom bate cu toate armele împotriva acestei tentative de furt care este săvârşită de partidul de guvernământ şi nu înţelegem cum poate un băiat de mingi al PSD-ului, pe numele lui Tăriceanu, că altfel nu pot să îi denumesc, cum poate Tăriceanu să sprijine această inepţie economică în condiţiile în care, legea care a statuat înfiinţarea Pilonului II de pensii este adoptată în perioada guvernării liberale când domnul Tăriceanu era prim -ministru. Cum o să explice el tuturor acelor cărora le explica în urmă cu 10 ani care este avantajul acestei reforme liberale în domeniul pensiilor, că acum nu mai este necesar Pilonul II de pensii.
Aţi văzut că într-un final guvernul a acceptat publicare raportului GRECO, în concluziile raportului Greco puteţi recunoaşte foarte multe dintre obiecţiile pe care Partidul Naţional Liberal le-a formulat faţă de modificările legilor Justiţiei şi faţă de comportamentul general al coaliţiei de guvernământ împotriva sistemului de justiţie. Am luat decizia să îl convocaăm pe ministrul Justiţiei în cadrul procedurii “Ora Guvernului” la Senat, pentru a prezenta Senatului şi opiniei publice, domnul Tudorel Toader ce are de gând să facă ca ministrul al Justiţiei, ţinând cont de concluziile prezentate de raportul GRECO, care în mod evident au o legătură directă cu ceea ce se întâmplă în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi mai ales în ce măsură este dispus domnul Tudorel Toader să renunţe la girarea asaltului sistematic pe care îl fac formaţiunile de guvernământ PSD şi ALDE împotriva independenţei justiţiei şi împotriva luptei anticorupţie
O să îi dau cuvântul domului Andrei Năstase, domnului Sorin Costreie şi domnului general Alexandru Grumaz, după care vă stăm la dispoziţie cu răspunsuri la întrebări.
Întrebări
Jurnalist – Domnule președinte v-aș întreba, având în vedere că astăzi ne-ați prezentat doi noi consilieri, ați mai adăugat celor pe care deja îi aveți, v-aș întreba pentru ce funcție vă pregătiți?
Ludovic Orban – Cred că valoarea unui lider politic este dată de valoarea echipei cu care lucrează. Pe lângă echipa de care sunt mândru, echipa Partidului Național Liberal, am căutat să îmi găsesc parteneri, colaboratori, oameni cu o carieră profesională solidă, oameni cu expertiză în diferitele domenii în care stabilim consilierea, oameni care se gândesc cu adevărat la niște reforme profunde, necesare pentru dezvoltarea societății și economiei românești.
Jurnalist – Dorința de a fi premier, adoptată de altfel și printr-o rezoluție a partidului, rămâne?
Ludovic Orban – Aceasta este o decizie a Partidului Național Liberal din momentul Consiliului Național al partidului. Sunt candidatul la funcția de prim-ministru al partidului.
Jurnalist – Domnule președinte, anunțați la Consiliul Național, recent, că PNL va depune o moțiune de cenzură pentru schimbarea guvernului PSD. A trecut deja aproape jumătate din sesiunea parlamentară, când aveți de gând să faceți acest demers? Știm cu momentul oportun, poate v-ați mai gândit totuși concret!
Ludovic Orban – V-am spus, în momentul în care vom considera că există cele mai multe șanse ca o astfel de moțiune să treacă sau când există o motivare pentru marele public care să determine susținerea unei astfel de moțiuni de cenzură, care deja există, numai că trebuie găsit un temei extrem de serios. De exemplu, chestiunea cu fondurile private de pensii și cu naționalizarea Pilonului II de pensii este o temă extrem de gravă, este o temă care afectează peste șase milioane de români pe care îi lasă fără dreptul la pensie și considerăm că este o temă extrem de serioasă.
Iar dacă PSD-ul va insista, poate fi unul dintre temeiurile unei moțiuni de cenzură. Sunt și alte temeiuri care pot sta la baza unui astfel de demers constituțional. Practic, uitați-vă inclusiv pe datele Institutului Național de Statistică, constatăm că în primele două luni ale anului se accentuează dezechilibrele macro-economice, dezechilibrul balanței comerciale. In primele două luni ale anului a crescut deficitul balanței comerciale cu 400 de milioane de euro, în 2018 față de 2017. Înmulțiți cu șase și veți vedea că va crește deficitul care și așa a fost de aproximativ 13 miliarde de euro, va crește la 15 miliarde și jumătate. Se simte din ce în ce mai clar, se simte în colectarea pe care o face ANAF, faptul că se frânează ritmul de creștere economică iar cheltuielile angajate de guvern nu pot fi susținute din veniturile care se înregistrează. Dacă faci analiza pe încasările bugetare vezi că au scăzut încasările și la acciză, au scăzut încasările la TVA, în condițiile în care, creșterea economică este bazată pe consum și în mod normal ar fi trebuit să crească încasările la TVA dacă a crescut consumul. De asemenea, scad încasările la impozitul pe venit. Sunt lucruri care reflectă că PSD-ALDE duc economia românească în gard.
De asemenea, știm foarte clar că se pregătește marea escrocherie a guvernării PSD - Fondul Suveran de Investiții care pe prima formă a proiectului de lege a primit aviz negativ de la nivel european și caută tot felul de șmecherii prin care să poată să pună pe picioare această mega escrocherie.
Suntem extrem de atenți și suntem în orice moment pregătiți să ripostăm la orice tentativă a PSD-ului de a distruge viitorul românilor.
Jurnalist – Pentru că ați amintit de economie, un subiect foarte important a trecut astăzi de Senat. Trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la MAPN. Cum vedeți această schimbare?
Ludovic Orban – Din câte am remarcat, la Ministerul Economiei, industria de apărare a fost tratată pe post de cenușăreasă. Dacă asta poate să aducă comenzi către companiile din industria de aparare, dacă asta poate să însemne o mai mare grijă din partea guvernului față de industria de apărare, poate fi o măsură bună, dar asta, după părerea mea este aceeași Mărie cu altă pălărie.
Jurnalist – Despre raportul GRECO și despre faptul că intenționați să-l chemați pe ministrul Justiției la „Ora Guvernului”. V-aș întreba, în ce măsură credeți că se mai pot elimina din legile justiției acele aspecte semnalate de GRECO ca fiind în neregulă?
Ludovic Orban - GRECO s-a referit nu numai la legile justiției ci și la modificările anunțate ale Codului Penal și la atitudinea generală a coaliției de guvernate, atacurile față de DNA, în general la toată atitudinea distructivă a coaliției majoritare față de ceea ce înseamnă puterea judecătorească și sistemul de justiție din România. Bătălia pe legile justiției este departe de a se încheia. După cum bine știți am atacat din nou la Curtea Constituțională acele modificari care, din punctul nostru de vedere, rămân neconstituționale. De asemenea, suntem convinși că președintele se va apleca cu toată seriozitatea asupra acestor proiecte de acte normative și că nu va fi cazul să fie promulgate atât de repede.
De asemenea, considerăm că trebuie să apară semne de normalitate și în cadrul coaliției de guvernare, să mai renunțe la toate acele propuneri care, repet, afectează independența justiției, care pun în pericol campania anticorupție și mai ales generează o percepție atât de negativă asupra României pe plan european.
Încă o dată vă spun, nu poți să nu ții cont de acest raport.
Grupul statelor împotriva corupției este o organizație importantă cu mare influență, care poate influența foarte multe decizii la nivel european, care ne poate dezavantaja dacă actualii guvernanți nu se trezesc din nebunia de care sunt dominați de la câștigarea alegerilor.
Jurnalist - Există înformații în legătură cu faptul că la ușa Partidului Național Liberal ar încerca să bată și să forțeze plecări cei din PSD, cei din ALDE, știți ceva despre acest lucru?
Ludovic Orban – Ne bazăm pe o informație dată pe surse fără nici un fel de bază în realitate, pe un site al cărui nume nu îl pronunț? Nu! Din ceea ce știu eu, sigur există dezbateri, există discuții, pot să fie oameni care să nu fie total mulțumiți de modul în care sunt puși în valoare, caut să comunic cu toți parlamentarii și am încredere în toți parlamentarii Partidului Național Liberal, că își indeplinesc mandatul pentru care au fost votați de cetățenii români.
Jurnalist – Excludeți plecări în perioada următoare din partid?
Ludovic Orban - O plecare am determinat-o noi, și anume propunerea de excludere a domnului Zamfir. Și aici am discutat, deja am mandatat Comisia juridică să pregătească temeiuri de atac la Curtea Constituțională împotriva celor trei proiecte de lege inițiate de domnul Zamfir. Chiar am făcut o analiză, de exemplu darea în plată nu a produs aproape nici un efect, au cerut șapte mii și ceva de persoane darea în plată în baza prevederii legale și până acum nu s-a pronunțat definitiv, din ceea ce știm noi, nici o instanță. Sau dacă s-a pronunțat și au pierdut, apelează a doua oară pentru că legea este neclară. Știți că Curtea Constituționlă a dat un punct de vedere care s-a referit la impreviziune și asta trebuie hotărâtă de instanță și oricine vrea să apeleze la darea în plată trebuie să apeleze la instanță și peste 80% au pierdut procesele care s-au judecat până în prezent. Nu mai vorbesc despre conversia francului elevețian care a fost declarată neconstituțională în integralitate. Și legile acestea sunt la fel, legea plafonării dobânzii o să genereze efecte negative tocmai pentru acei oameni care sunt mințiți de inițiator, de PSD și de cei care sprijină acest proiect de lege, că tocmai ei vor fi afectați negativ pentru că băncile vor reacționa. Și în condițiile în care se plafoneaza dobânzile, vor mării avansul, vor scurta perioada de rambursare, vor elimina acei solicitanți de credit care se află într-un grad de risc foarte mare și există riscul să fie afectată sănătatea sistemului financiar-bancar în ansamblul său.
Jurnalist – Au apărut informații despre posibilele schimbări ale unor lideri de filiale, în predilecție despre București se vorbește, liderii de sectoare, apropo de schimbarea lui Florin Alexe.
Ludovic Orban – Vom finaliza în Biroul Politic Național solicitarea Biroului Executiv care a fost luată cu 27 de voturi la 2. Obiectivul nostru este de a dinamiza activitatea tuturor filialelor. Deocamdată nu am nici un lider de filială împotriva căruia să demarez procedura de demitere așa cum am demarat-o în cazul domnului Florin Alexe. Aceasta este o temă recurentă care este dată pe surse, de tot felul de site-uri care sperie președinții de filiale. Nu, noi am adoptat la Consiliul Național documentul planului de acțiune și criteriile de evaluare a performanțelor filialelor, acela este singurul instrument de evaluare a filialelor, măsura în care își îndeplinesc obiectrivele. Evident, nu vom lua o decizie legată de o filială decât când vom constata clar, după o perioadă de două trimestre că există o contraperformanță și nu sunt îndeplinite obiectivele care sunt stabilite. Toate deciziile și măsurile pe care le propun ca și președinte al Partidului Național Liberal au în spate o analiză extrem de serioasă și sunt obiective nu au considerente de natură subiective.
Jurnaliști - Vă mulțumim!
Ludovic Orban – Cu mare plăcere!
Sorin Costreie a motivat decizia de a-l consilia pe liderul PNL.
"Fiind pe aceeaşi lungime de undă cu domnul preşedinte, am hotărât să-l consiliez în probleme de educaţie, pentru că este momentul uneori să facem un pas înainte. Noi, de obicei, profesorii, stăm închişi în turnul nostru de fildeş alături de elevi, studenţi, colegi. Acum, şcoala românească, educaţia în genere, aş spune chiar societatea, este ţinută captivă de o gaşcă de mediocri", a spus el, precizând câteva măsuri care ar trebui luate în domeniul educaţiei, respectiv profesionalizarea şi depolitizarea sistemului educaţional.
Alexandru Grumaz a arătat că a ales PNL deoarece îl reprezintă.
"Este o misiune foarte grea. Domnul preşedinte m-a ales consilier pe probleme militare în condiţiile geo-politice actuale, în care presiunea unui război hibrid din partea Federaţiei Ruse în Flancul estic al NATO este o chestiune la ordinea zilei", a precizat el, arătând că va urmări strategia de înzestrare a Armatei şi modul în care se reconstruieşte industria naţională de apărare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu