Sinteza declarațiilor purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a vicepreședinților Florin Roman , Ben-Oni Ardelean și Bogdan Huțucă, la finalul Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, 23 aprilie 2018
Ionel Dancă: Bună ziua, vă prezentăm concluziile Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal. Astăzi s-au discutat chestiunile aflate pe agenda publică, o să prezinte colegii mei şi moţiunea pe Sănătate pe care Partidul Naţional Liberal a iniţiat-o, de asemenea punctul de vedere al partidului în ceea ce priveşte scandalul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Au mai fost discutate o serie de măsuri fiscal bugetare. Colegul meu Florin Roman vă va prezenta textul moţiunii pe Sănătate aşa cum a fost el prezentat şi în Biroul Executiv.
Florin Roman: Astăzi, aşa cum am anunţat, depunem moţiunea simplă îndreptată împotriva Ministrului Sănătăţii prin care cerem demiterea doamnei Pintea. Doamna Pintea, cea care a năşit regulamentul de sporuri, este principala vinovată pentru haosul din domeniul Sănătăţii. Îmi pare rău că doamna Pintea, un bun manager de spital, a venit la Bucureşti să se facă de ruşine, îşi compromite o carieră la nivel managerial. Moţiunea cuprinde mai multe aspecte, primul se referă la haosul salarizării, ne referim aici şi la situaţia la care au fost aduşi medicii de familie, care sunt transformaţi în Cenuşăreasa sistemului sanitar din România. Această categorie riscă să dispară în următorii 5 ani ca urmare a subfinanţării. În România Guvernului PS-Dragnea oamenii mor în spitale, avem circa 200 de victime ale gripei, avem o şansă ratată de a absorbi fonduri europene, avem o nouă criză a medicamentelor oncologice, avem practic o sănătate în moarte clinică. Solicităm demisia doamnei Pintea, poate ar fi mai bine dacă s-ar întoarce acasă la Baia Mare
Ionel Dancă: Îl invit pe domnul Ben - Oni Ardelean să facă declaraţii cu privire la anunţul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Ben - Oni Ardelean: Domnul Liviu Dragnea, aşa cum ne-a obişnuit, nu face altceva decât să ducă în derizoriu teme care sunt extrem de sensibile, cu implicaţii largi, într-un context în care lucrurile sunt într-o dinamică fantastică. Geopolitica înregistrează în acest moment mişcări foarte dinamice şi cred că este momentul să realizeze că politica externă nu se face ca la Teleorman. Probabil din dorinţa dânsului de a deveni actor internaţional şi-a propus să rezolve problemele internaţionale aşa cum rezolvă problemele din judeţul Teleorman sau cele de pe moşia de la Guvern. Pe noi ne interesează foarte mult să înţelegem contextul în care s-a produs acest haos generalizat pe care domnul Dragnea l-a creat atât în Ministerul de Externe, cât şi în relaţia cu partenerii externi. Suntem absolut interesaţi în a menţine o relaţie extrem de bună cu toţi partenerii externi, de a avea o consultare largă pe această tematică, de a nu lua decizii pripite. Este importantă pentru noi relaţia cu Israelul, dar în acelaşi timp avem o relaţie de parteneriat special cu Statele Unite ale Americii, cu partenerii din Uniunea Europeană. Este important să avem un acord de principiu în ceea ce privesc relaţiile la nivel internaţional, cel mai important este interesul naţional, în mod special atunci când este vorba de o mutare atât de importantă. Am decis în Biroul Politic al Partidului Naţional Liberal că vom chema la audieri şi vom face toate demersurile ca Ministrul de Externe să vină în faţa Comisiei de politică externă pentru a da explicaţii în anumite aspecte. Vrem să ştim care este geneza acestui memorandum, cine a iniţiat acest memorandum într-un mod cât se poate de obscur, despre care aflăm din presă şi nicidecum cu factorii implicaţi într-un astfel de demers. Îi reamintim domnului Dragnea că şeful diplomaţiei româneşti este preşedintele Iohannis şi trebuie să se consulte cu Preşedintele ţării şi trebuie să aibă acceptul lui. El este cel care decide prin ordin prezidenţial o astfel de chestiune. Trebuie ca domnul Meleşcanu să dea explicaţii vis- a- vis de modul cum Ministerul de Externe vede acest aspect. Declaraţiile confuze venite dinspre Ministerul de Externe ne îngrijorează, ştiind faptul că acest iures nu a făcut altceva decât a bulversat ani buni de diplomaţie şi a dat peste cap principiile noastre de politică externă. Relaţia cu Statele Unite ale Americii este foarte importantă, iar o consultare cu partenerul nostru american într-o astfel de chestiune este esenţială. Suntem curioşi dacă a existat o consultare, dacă a avut un punct de vedere de la partenerii noştri externi. Domnul Meleşcanu va trebui să aducă toate aceste explicaţii, un astfel de demers trebuie făcut transparent, nu trebuie politizat. Aceste lucruri nu fac decât să arunce în aer întreaga scenă politică internaţională pe care statul român o poate juca la un moment dat. Miercuri o să facem această solicitare din partea parlamentarilor PNL şi vrem un răspuns urgent.
Jurnalist : Consideraţi că această decizie a Guvernului atrage şi riscuri de securitate pentru România?
Ben - Oni Ardelean: Nu vorbim doar de riscuri de securitate, nu doar de riscurile de negocieri care s-ar putea să fie blocate la un moment dat sau periclitate. O evaluare complexă este absolut necesară pentru a putea să luăm o decizie înţeleaptă.
Jurnalist: Nu era mai simplu să îl chemaţi pe domnul Ministru la “Ora Guvernului”?
Ben - Oni Ardelean: Primul pas este cel de a-l chema la Comisia de politică externă. Este o chestiune de bun simţ, necesară, până la urma urmei fără suportul şi acceptul Preşedintelui pe politică externă, nu se poate avea un consens.
Jurnalist: Ministerul de Externe a spus că se analizează doar această posibilitate a mutării Ambasadei, în timp ce premierul Dăncilă a spus că este un memorandum al MAE. Atunci de ce îl chemaţi pe Ministru şi nu pe doamna Premier?
Ben - Oni Ardelen: Am rezerve în privinţa unei discuţii cu doamna Premier pe acest subiect complex şi elevat. Cred că în primul rând trebuie elucidată geneza acestui demers şi dacă nu cumva este doar o decizie politică din pix luată de domnul Dragnea. Cred că până nu avem un studiu de impact şi o discuţie cu partenerii noştri externi, cred că o astfel de decizie este o bătaie de joc la tot ceea ce înseamnă diplomaţie românească de sute de ani. Cred că responsabilul direct este domnul Meleşcanu, dânsul trebuie să ne dea un răspuns clar, precis. Un asemnea demers nu poate fi făcut fără acceptul scris al Preşedintelui României. Fără aceste etape, orice demers este incapabil să ajungă la un rezultat bun. Înţelegem necesitatea unui astfel de demers, dar acesta trebuia făcut în câteva etape.
Ionel Dancă: Aş vrea să accentuez una dintre afirmaţiile făcute de colegul meu, audierea domnului Meleşcanu are şi scopul foarte clar de a ne spune care este poziţia domniei sale, din luările de poziţie rezultă că nu ar fi întru totul de acord cu acest demers. Dacă nu este acord cu demersul anunţat de premierul Dăncilă şi de domnul Dragnea de ce nu îşi dă demisia şi să clarifice acest aspect? Ministerul de Externe este parte a Guvernului României și trebuie să le spună dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu această inițiativă.
Jurnalist: Partidul Național Liberal, din ce am aflat acum, nu se opune neapărat înființării acestei ambasade, ci mai degrabă metodei?
Ben-Oni Ardelean: Corect!
Ben-Oni Ardelean: Niciodată nu am spus că această chestiune nu trebuie luată în calcul, și o luăm în calcul foarte serios. Bineînțeles că avem un respect deosebit și ca unul care știu foarte bine ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii, și sunt prezent acolo tot timpul, chestiunea asta este o chestiune pe care ne consultăm deja de foarte mult timp cu partenerii noștri din America, însă procedura este total anapoda. Modul de operare este total unul nediplomatic.
Jurnalist: Ați fost de față când Ludovic Orban, zilele trecute, spunea că se va consulta cu președintele Klaus Iohannis, ca să afle exact și care este strategia președintelui pe acest subiect. Ați discutat cu președintele?
Ionel Dancă: Președintele Partidului Național Liberal și președintele României au un dialog constant pe principalele probleme ale zilei.
Jurnalist: Și care este concluzia în urma acestui dialog?
Ionel Dancă: În urma acestui dialog rezultă diverse luări de poziție fie de o parte sau de alta. Astăzi vă prezentăm luarea de poziție a Partidului Național Liberal cu privire la acest subiect.
Bogdan Huțucă: Buna ziua! Astăzi s-au analizat 5 inițiative legislative a unor colegi parlamentari, deputați în mod special și aș dori să vi le prezint cât mai sintetic posibil. Prima inițiativă vizează zilele libere nelucrătoare. După cum bine știți în ultima perioadă, într-un mod destul de populist, tot lansăm zile libere nelucrătoare negândindu-ne că, acesta presupun pentru angajatori, pentru mediul de afaceri un cost, o cheltuială total neproductivă și fără niciun fundament economic. Inspirându-ne cumva din alte țări europene, am creat un proiect de lege prin care angajatorul odată cu depunerea declarațiilor privind obligațiile fiscale își pot deduce aceste cheltuieli din aceste obligații.
Un alt proiect de lege vizează decizia pe care a luat-o Guvernul, privind redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile nonguvernamentale care sunt acreditate pentru servicii sociale. Proiectul își dorește să îndrepte cumva această discriminare și readuce cumva la destinația veche aceste sume, respectiv către toate organizațiile guvernamentale indiferent de obiectul de activitate.
Următoarele două proiecte de legi vizează zona TVA. Unul dintre ele abrogă split TVA. Avem nenumărate discuții cu mediul de afaceri începând cu acest an. Au trecut 3 luni de la aplicare acestui split TVA. Constatăm fără surprindere că nu a adus acele sume de bani pe care le-a preconizat Guvernul atunci când a proiectat această măsură.
Un alt proiect vizează zona vestitei declarații 088. După cum știți aceasta a fost modificată. De asemenea, acele criterii de analiză a capacității de a desfășura activitatea economică au fost desființate și înlocuite cu o analiză de risc, în schimb avem o mare problemă. Mediul de afaceri reclamă într-una că aceste criterii de analiză de risc nu sunt transparente. Criteriile sunt ținute la secret. Proiectul nostru este unul simplu de eficient. Dorim ca aceste criterii să fie transpuse prin norme metodologice, respectiv prin hotărâre de Guvern.
Ultimul proiect de lege - Cunoașteți prevederea cu profitul reinvestit, în sensul că în Codul Fiscal se prevede faptul că impozitul pe profit reinvestit este scutit pentru investiții în echipamente tehnologice, în calculatoare. Dorim la solicitarea mediului de afaceri să extindem această facilitate către tot ce înseamnă investiții în mijloace de transport feroviar, aerian și mijloace de transport rutier. Impactul este de 200 de meloane de lei. În prezent pe prevederile existente Guvernul e păgubit de 500 de milioane de lei pe impozitul pe profit reinvestit in formula existentă în acest moment.
Ionel Dancă: Dați-mi voie să vă prezint alte trei decizii al Biroului Executiv al Partidului Național Liberal luate astăzi.
Prima decizie este cea legată de strategia “20:40”, în limbajul doamnei Dăncilă, pe care intenționează să o promoveze printr-un proiect de lege și care se instituie coordonarea acestei strategii printr-un comitet condus de nimeni altul decât de Liviu Dragnea. Din păcate, este o chestiune cât se poate de gravă, nu este nimic amuzant în această intenție a domnului Liviu Dragnea, pentru că după ce într-un an de zile a reușit să agraveze și să provoace numeroase dezechilibre economice, acum se erijează în lumina care ne va arăta drumul spre dezvoltare pentru următorii 20 de ani. Aderarea la zona euro, în acest moment, România depășește cu mult criteriul de convergență în ceea ce înseamnă inflația, care în luna martie a avut cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană, respectiv 4% pe metodologia Eurostat, fiind de 3 ori mai mare decât media din zona euro. Somăm Guvernul să retragă acest proiect de lege.
O altă decizie al Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, este convocarea ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, la Comisia economică din Senat, pentru a ne prezenta care este strategia Ministerului Economiei și a Guvernului în ceea ce privește situația de la Sidex Galați. Acolo suntem într-un moment în care proprietarul actual dorește să vândă combinatul și sunt informații că acesta ar putea ajunge pe mâna rușilor și vrem să știm care este strategia Guvernului în această privință. Așadar cerem audierea ministrului Economiei.
De asemenea, vrea să vă anunț că a fost programată convocarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, în data de 03 mai, la Senat, pentru a prezenta modul în care va duce la îndeplinire concluziile raportului GRECO și constatările Comisiei Europene consemnate în raportul MCV.
Jurnalist: Pentru că tot vorbeați despre ministrul Justiției pe care îl chemați în Parlament pe raportul GRECO. V-aș întreba dacă ați discutat și de faptul că domnia sa anunța că Executivul va sesiza CCR pe conflict instituțional Guvern-Administrația Prezidențială, după refuzul președintelui de semnare de revocare a doamnei Koveși.
Ionel Dancă: S-a discutat acest subiect. Partidul Național Liberal consideră că nu există niciun motiv de sesizare a Curții Constituționale în această privință. Nu există niciun conflict între puterile statului. Credem că prin acest demers domnul Toader se umple din nou de ridicol.
Jurnalist: Modul în care acționează ministrul Justiției poate atrage din partea PNL o moțiune simplă?
Ionel Dancă: Da, este una dintre posibilități.
Jurnalist: Simfonia Lalelelor . Cum ați văzut acele imagini?
Ionel Dancă: Șocant a fost acea scenă cu copilul de 3 ani care este rugat cu insistenta sa facă tumbe in fata politicienilor pe o suprafața care nu asigura protecția necesară. Cred ca se impune acolo o sesizare a Protecției Copilului pentru a vedea în ce măsură acea situație respectă standardele în ceea ce înseamnă respectarea drepturilor copilului. Nu s-a discutat o poziție a partidului în această privință.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu