duminică, 8 aprilie 2018

Misiunea NASA pentru cercetarea Soarelui din coroana solară

Sonda Parker Solar Pro
Lansarea sondei Parker Solar Pro este planificată pentru 31 iulie 2018. Articolul de pe site-ul NASA descrie aventura transportului sondei până în Florida unde va fi supusă ultimelor pregătiri. Este mai mult decât atât. Este continuarea unei aventuri umane uriașe: cucerirea spațiului cosmic.

Suntem captivi pe Pământ. Depindem de Pământ dar și de condițiile pe care astăzi,  trebuie subliniat „astăzi”, Pământul le oferă actualelor viețuitoare. Pentru că dacă ne referim la „ziua de ieri”, și aici accentuez că „ieri” se referă la multe mii de ani în urmă, chiar sute de mii sau milioane, atmosfera Pământului nu a fost favorabilă vieții speciei umane pe care o cunoaștem astăzi. Mergând pe logica schimbărilor pe care Pământul le cunoaște în timp, independent de voința oamenilor, independent de cunoștințele pe care oamenii le au la un moment dat, se poate trage concluzia că actualele condiții vor cunoaște schimbări ce vor descuraja viața speciei umane ducând la extincția oamenilor.

O soluție cu puternice influențe științifico-fantastice este aceea a părăsirii Pământului de către specia umană înainte ca acesta să devină complet nefavorabil speciei umane. Motivări sunt multe. Enorm de multe. Pe măsură ce cunoașterea înaintează tot mai mult, apar din ce în ce mai multe motivări. Pământul nu a fost la fel ca astăzi aproape niciodată. Când atmosfera a avut prea mult oxigen, depășind acel 20,947% cunoscut și aflat în echilibru de multe milioane de ani, Pământul a ars. Pur și simplu consumând surplusul de oxigen. Au ars și viețuitoarele, plante, animale sau insecte. Au rămas doar cele care s-au putut adapta modificărilor rapide ale atmosferei. Pământul a cunoscut perioade lungi de îngheț, inclusiv un îngheț aproape total. Astăzi, trăim într-o atmosferă creată după o lungă perioadă glaciară. Încălzirea globală este naturală, chiar dacă nouă nu ne place. Multe milioane de ani Pământul a cunoscut o atmosferă cladă, fără ghețari, cu o Antarctică verde unde mișunau dinozaurii. Cum va fi mâine, peste câțiva ani sau chiar sute de ani?

Ca să putem părăsi Pământul, va trebui să rezolvăm cunoașterea aprofundată a stelei care ne dă viața. Pe Pământ, în actualele condiții, ne dă  viața. Cum părăsim Pământul, cum părăsim sistemul de protecție oferit de Pământ, devenim victime sigure.

Cu sonda Parker Solar Pro NASA vrea să afle mai multe despre Soare. Sonda va orbita Soarele timp de 7 ani în coroana acestuia, la peste 3,8 mil mile de suprafața Soarelui. Vom ști mai multe și vom învăța cum să acționăm atunci când Soarele aruncă în spațiu milioanele de tone de materie sub forma plasmei.

Cred că în educația copiilor ar trebui introduse, cu prioritate, învățămintele accesibile din cercetările științifice. Ca populație pe glob suntem mulți. Enorm de mulți. Consumăm, suntem pretențioși (avem drepturi, ce naiba!), suntem neglijenți însă cel mai grav este faptul că mult prea mulți oameni sunt primitivi funcționali. Cei care astăzi se află în progres, cei care vor fi capabili să meargă înainte în mod conștient nu se vor uita în urmă. Instinctul de supraviețuire a speciei îi va împiedica să manifeste empatie față de cei care în loc să evolueze aleg regresul, întoarcerea la instinctele primare și viața condusă de acestea.

Niciun comentariu: