marți, 24 aprilie 2018

România și OCDE

AgerpresMAE: România a dobândit statutul de participant la Comitetul de Asistenţă pentru Dezvoltare

Ministerul Afacerilor Externe a salutat, luni, anunţul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) referitor la dobândirea de către România, începând cu luna aprilie, a statutului de participant la Comitetul de Asistenţă pentru Dezvoltare (DAC) al organizaţiei.

Potrivit unui comunicat remis luni de MAE, în ultimii ani, România şi-a intensificat eforturile de participare la formatele de lucru ale OCDE şi de preluare a standardelor, bunelor practici şi recomandărilor organizaţiei. În prezent, România deţine statutul de participant, asociat sau invitat în 42 de structuri ale OCDE şi a adoptat 35 de instrumente juridice ale organizaţiei.

"Acceptarea ţării noastre ca participant la DAC constituie un atu suplimentar la dosarul de aderare al României la OCDE. În calitate de participant la DAC, România va avea oportunitatea de a se implica activ în dezbaterile din cadrul acestui format, inclusiv în reuniunile la nivel înalt, în subiecte importante din domeniul cooperării pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare", subliniază MAE.

"Suntem bucuroşi să contribuim la activitatea DAC, prin împărtăşirea perspectivei şi experienţei României şi să preluăm din experienţa membrilor Comitetului pe măsură ce dezvoltăm propriile programe şi sisteme de cooperare pentru dezvoltare", a spus Meleşcanu.

Aventura noastră la OECD continuă. Ca să devenim însă membri cu drepturi depline, trebuie să trecem de un obstacol major: Ungaria condusă de Viktor Orban care practică „șantajul internațional” din postura de membru deplin al organizației. După Ungaria se pot lua și alte state care pot găsi cine știe ce interese în România de promovat! Iar asta se petrece pentru că politicienii din coaliția dezastrului național, așa numita „coaliție roșie”, PSD-ALDE-UDMR, s-au pretat la „înțelegeri de culise” cu Viktor Orban în loc să acționeze cu demnitate s-au complăcut în manevre meschine. Pur și simplu au lăsat Ungaria și pe Viktor Orban să își bată joc de România!

De două ori s-a folosit Ungaria de dreptul său de veto când s-a supus la vot aderarea României!

Să nu uităm că Ungaria mai are în mânecă și opoziția la aderarea României la Spațiul Schengen! Pe care îl va folosi dacă România nu va face pe plac revizioniștilor de la Budapesta.

Pe site-ul MAE, este o informare mai largă cu privire la OCDE și apartenența României la organizație. Printre alte avantaje, cu o implicație majoră, este volumul investițiilor străine care se duc către statele membre OCDE! Iar Ungaria a profitat din plin de această apartenență, la fel ca Polonia sau alte state est-europene. După aderarea la OCDE, investițiile străine au fost de aproape 10 ori mai mari ca în perioada în care statele care au devenit membre nu erau membre ale OCDE!

Poate că Ungaria țintește tocmai blocarea acestor investiții posibile către România! De ce nu? De ce să nu fie ea, Ungaria, polul de putere în această zonă? Pentru că Ungaria s-a opus și la aderarea Croației la OCDE. Croația și-a retras candidatura când a văzut opoziția Ungariei.

Cumva, România va trebui să fie mai fermă față de Ungaria. Cu actuala conducere politică în Parlament și la Guvern nu avem decât de așteptat. Să sperăm că noile alegeri ne vor scăpa de ciuma roșie care ne face de râs ca țară pe tot mapamondul.

Niciun comentariu: