sâmbătă, 28 aprilie 2018

România nu este și nu trebuie să devină parte a conflictului arabo-israelian

Plecăm de aici. De la acest „memorandum secret” adoptat în ședința de Guvern, prezentat de secretarul de stat George Ciamba - Meleșcanu fiind în deplasare (?!) -, care pune în discuție locația Ambasadei României în Israel.

Președintele Iohannis atrage atenția asupra unui fapt absolut de neacceptat. Decidentul constituțional în domeniul politicii externe a României a fost dat deoparte. La o televiziune, condamnatul Liviu Dragnea a dat garanții că mutarea Ambasadei României în Ierusalim a fost decisă și că se lucrează la „partea tehnică”. O altă situație de neacceptat. Condamnatul Liviu Dragnea, în mod nedrept președinte al Camerei Deputaților în timp ce juridic își execută pedeapsa penală de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar, anunță o decizie de politică externă fără ca președintele României să aibă cunoștință (oficial!) despre așa ceva. Este o ingerință grosolană în domeniul de competență al Președintelui României.

Mă gândeam să preiau și declarațiile prim-ministrului Viorica Dăncilă dar, știind că ea repetă ca papagalul ce i se dictează de către condamnatul Liviu Dragnea președintele PSD (mare onoare pentru un partid politic să fie condus de un condamnat penal asista de alți condamnați penal!), am considerat că nu are sens.

Atrag doar atenția asupra comportamentului unor parlamentari români, indiferent de partide, care consideră că o decizie în sensul promovat de condamnatul Liviu Dragnea ar avea nu știu ce merite în politica externă. Cu maximă reținere îi declar „dobitoci”.

O astfel de acțiune ar trebui să fie însoțită de denunțarea, de către România, a tratatelor internaționale la care este parte. Prin asumarea unei astfel de decizii, România trece în „tabăra israeliană” în cadrul conflictului arabo-israelian! Conflict care este alimentat de ambele părți! Care ar fi interesul național al României? Izolarea internațională? Nu este departe. Și asta în condițiile în care România își promovează candidatura la Consiliul de Securitate ca membru  nepermanent! Nu mai spun de alte poziții ocupate de reprezentanți ai României în forurile internaționale tocmai ca urmare a unei politici externe previzibile, în consens cu voința manifestată de majoritatea statelor lumii.

De fapt, ce urmărește condamnatul Liviu Dragnea, din moment ce ideea creață a mutării Ambasadei are obstacole atât de mari? Pot spune că pentru PSD și Guvernul PSD-ALDE-UDMR sunt insurmontabile. Afaceri personale. Iar aici atrag atenția asupra remarcilor președintelui Klaus Iohannis.

Înainte de „vizita la cel mai înalt nivel parlamentar și guvernamental” - după cum o declară o altă nulitate politică, Gabriela Firea, primar nedemn al Bucureștiului -, pregătirile au fost făcute în secret. Nu împreună cu titularul domeniului politicii externe a României, Președintele Republicii. Ca atare, nici acordul Președintelui României nu este prezent și nici o hotărâre a Parlamentului! Putem spune că este o vizită privată care a fost prezentată în media ca o vizită oficială. Mascaradă la care israelienii au contribuția deplină. Incompetenta Viorica Dăncilă este primită de Președintele Israelului, de primul-ministru Netanyahu, de politicieni israelieni, de ... tot felul de persoane cu notorietate. Aici apare o lipsă de logică în politica externă cumplită. Nici un angajament luat de Viorica Dăncilă față de oficialii din Israel nu este valabil! Pentru că ea nu reprezintă România în relațiile externe, ea poate reprezenta doar Guvernul României, în limita programului politica angajat în fața Parlamentului la investire și a mandatului dat de Președintele României!

Din foarte multe puncte de vedere, se poate considera că mascarada de politică externă la care Israelul s-a pretat este un gest inamical pentru România!

Pe deasupra măr frumos, înăuntru găunos! Ei bine, suntem în fața unei acțiuni disperate a condamnatului Liviu Dragnea de obținere a suportului politic pentru afacerile lui găunoase cu evrei, nu cu „evreii”, așa cum vrea să promoveze ideea propaganda PSD și a aliaților lor. Din nefericire, am citit și ascultat declarații ale unor politicieni, inclusiv a unui liberal, care susțin porcăria pe care condamnatul Liviu Dragnea vrea să o facă propriei țări. Înțeleg și accept, până la o anumită limită, intervenția religiei în viața societății. Dar, ajungem prea departe când pentru considerente religioase se ajunge la a împinge țara într-un conflict religios și etnic care nu ne aparține.

Pentru clarificarea aspectului principal al problemei „competențelor” în domeniul afacerilor externe voi folosi două cartoline ale prietenului Rica Nesu.

Decizia CCR, una dintre ele, este mai mult decât clară. Președintele stabilește linia politică iar Guvernul le execută așa cum le-a stabilit Președintele! Nu altfel!

Sper ca peste nu mult timp să avem plăcerea să aflăm dedesubturile acestei mizerii de „politică externă”. Există o lege a răspunderii ministeriale. Indiferent ce spun pe la diferite televiziuni asociate PSD și ALDE responsabilii mizeriei despre care fac vorbire, vor trebui să îi prezinte Președintelui României angajamentele asumate în Israel. Altfel, comit o infracțiune. Mă refer la prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul de externe Teodor Meleșcanu! Este interesant să urmărim ce se va întâmpla. Președintele este obligat să aibă o acțiune pentru a nu periclita poziția constituțională a Președintelui României.

Președintele României are la îndemână instrumente constituționale prin care poate sancționa inclusiv statul Israel pentru această mascaradă. Nu se poate crede că ambasadorul Israelului în România, care potrivit dreptului internațional reprezintă statul Israel pe lângă Președintele României, nu este implicat în mascaradă! Și aici vom vedea ce se va întâmpla. Nu mai spun de faptul că Israelul va trebui să se aștepte la o poziție de reținere (cel puțin!) din partea României atunci când interesele israeliene pe plan internațional au nevoie de susținere. Mai ales în relațiile Israelului cu Uniunea Europeană.

Mare porcărie a fost capabil să conceapă condamnatul Liviu Dragnea! Noi nu avem nevoie de poziționarea, pe plan internațional, de partea părții israeliene în conflictul israeliano-arab! S-ar duce de râpă toată munca diplomației românești de zeci de ani! Și pentru ce? Pentru mofturile unui condamnat penal pus pe căpătuială!

Niciun comentariu: