Orban, despre şansele unei moţiuni de cenzură: UDMR stă lipit de PSD ca marca de scrisoare. Tăriceanu susţine agenda PSD mai zelos decât Dragnea
Adevărul: Premierul poate fi desituită doar prin moţiune de cenzură. PNL îl susţine pe Iohannis?
Ludovic Orban: Eram în avion când Iohannis i-a cerut demisia premierului Dăncilă. Când m-am dat jos din avion, am organizat o conferinţă de presă şi am susţinut demisia premierului. Demiterea unui Guvern se face prin moţiune de cenzură. Vom utiliza acest instrument, dar într-un moment în care sunt cele mai mari şanse. Trebuie să apară nişte fisuri în cadrul coaliţiei de guvernare. Sunt unele fisuri şi între ALDE şi PSD. Sunt nemulţumiţi şi în PSD faţă de modul grobian al lui Dragnea de a conduce. La moţiune, PSD nu îi lasă pe oamenii lor să voteze. Şi UDMR stă lipit de PSD ca timbrul de scrisoare. Trebuie pregătit terenul pentru a trece o moţiune de cenzură. Trebuie amintit că Opoziţia are la îndemână o singură moţiune de cenzură pe parcursul unei sesiuni parlamentare.
Adevărul: Aveţi discuţii cu ALDE?
Ludovic Orban: Discuţii instituţionalizate nu am avut. Discuţii individuale există. Cred că Tăriceanu e mulţumit de relaţia cu Dragnea.Tăriceanu e mai zelos în a susţine agenda PSD decât Dragnea. Parcă el s-a înscris în PSD, nu în ALDE. Aspiraţiile lui Tăriceanu pentru prezidenţiale l-au făcut pe Dragnea să-i trateze pe cei din ALDE ca pe nişte băieţi de mingi. Şi a mai apărut o ştire: Comisia Europeană a introdus pentru prima oară condiţionarea alocărilor bugetare de respectarea statului de drept. Dacă disperaţii din fruntea partidelor de guvernământ nu-şi dau seama, nu o să mai fie bani pentru transporturi, educaţie
Adevărul: Poate nu au nevoie de banii UE.
Ludovic Orban: Nu cred. Semnalul care îl dă Comisia este extrem de serios şi trebuie să-i pună pe gânduri pe parlamentarii care mai au un pic de corazon ( inimă -n.r). Şi aşa avem MCV, acum e sesizarea Comisiei de la Veneţia, avem raportul GRECO, avem lupta internă. Puterea trebuie să se trezească. Riscăm să pierdem bani. La ora actuală, din punct de vedere bugetar, situaţia e dramatică. Dacă ne uităm la analize, acolo unde trebuia să crească veniturile, nu cresc. Cheltuielile de personal au crescut cu peste 18%. 2017 a fost anul cu cea mai mică investiţie publică raportatăla PIB. Anul acesta tendinţa va fi tot de reducere a investiţiilor publice. Perspectivele sunt dramatice. Anul trecut nu am făcut nimic: un spital nou, un tronson de cale ferată, finalizarea unei hidrocentrale, nimic. Şi a crescut datoria publică cu 5,5 miliarde euro.
Adevărul: Unde se duc banii?
Ludovic Orban: Ajutoare sociale, salarii în sectorul public. În sectorul public, PSD a promis salarii mai mari cu 25%, dar a crescut, de fapt, cu 4%. Au promis salarii mai mari pentru medici. Dar într-un spital nu ai doar medici şi asistente. Ei sunt doar o treime din angajaţii unui spital. PSD a dinamitat spitalele. Toată şmercheria a plecat de la hocus-pocusul din transferul contribuţiilor. Sunt multe ministere unde banii pentru plata salariilor vor ajunge până în septembrie cel târziu.
Adevărul: Cu Pilonul II de pensii ce vor să facă?
Ludovic Orban: E un plan în trei puncte. Mai întâi au redus nivelul de contribuţii. Conform legii trebuia să crească la 6%. Pilonul 1 de pensii nu are niciun randament, banii se duc într-un cont şi de acolo sunt plătite pensiile. Pilonul II de pensii e construit pe sistemul acumulării. Ei sunt plasaţi în investiţii considerate sigure: plasamente în bănci, titluri de stat. Banii sunt investiţi, înmulţiţi. Randamentul mediu a fost cam de 5,2%. Al doilea pas va fi acela de a i determina pe toţi angajaţii să dea declaraţii dacă să rămână sau nu la Pilonul II de pensii. Cine omite să opteze va trece automat la Pilonul 1. Obiectivul PSD e să determine cât ai multe retrageri din Pilonul II de pensii. Oamenii să ştie clar că dacă nu mai contribuie la Pilonul II de pensii, nu înseamnă că contribuţia ta e mai mică, ci faptul că acei bani se duc la pilonul 1. Tu vei plăti acelaşi procent. Al treilea pas e să scadă interesul companiilor privind fondurile de pensii.
Adevărul: Legile Justiţiei au fost trimise de Klaus Iohannis Comisiei de la Veneţia.
Ludovic Orban: Noi am exprimat public nu doar că susţinem, ci am făcut demersuri pentru a trimite legile Justiţiei Comisiei de la Veneţia. Eu cred că e normal ca CCR să aştepte verdictul Comisiei de la Veneţia, nu e grabă pentru CCR nu are termen pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii. Eu cred că experţii Preşedinţiei au identificat temeiuri de neconstituţionalitate pe care noi nu le-am văzut. E clar că bătălia pe legile Justiţiei e departe de a se termina. Avertizez coaliţia majoritară că trebuie să ţină cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, care fixează standarde în materie. Toader, de exemplu, e membru al Comisiei de la Veneţia. E de neînţeles de ce nu a acceptat să trimită legile Comisiei de la Veneţia. Noi, printr-un lobby destul de asiduu la nivelul Consiliului Europei şi prin raportul GRECO, am reuşit. Până la instalarea năucilor eram văzuţi un izvor de stabilitate. PSD şi ALDE ne transformă în copil-problemă prin ceea ce fac.
Adevărul: Care e poziţia PNL pe modificările la codurile penale?
Ludovic Orban: Am discutat şi ieri în Biroul executiv. Pe procedură, nu suntem de acord decât cu dezbaterea acelor articole care au fost declarate neconstituţionale şi a acelor articole care privesc transpunerea directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Vom cere suspendarea dezbaterilor şi solicitarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia. Vom susţine amendamente formulate de profesioniştii din domeniu, amendamente pertinente care să asigure independenţa Justiţiei. Dragnea şi Tăriceanu vor încălecarea Justiţiei. Ei vor să ne întoarcem la perioada Stănoiu-Năstase. Vom fi împotriva amendamentelor controversate. În cazul în care sunt probleme, vom ataca la CCR. Vom demara şi procedura de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei.
Adevărul: Sunteţi sigur că toţi parlamentarii PNL sunt de acord cu ce spuneţi dvs?
Ludovic Orban: Se vede în toate voturile exprimate şi în poziţiile noastre. Acum, mai sunt unii care nu agreează punctul de vedere. Lucrurile sunt clare. Ne dorim o putere judecătorească independenţă. Ai nevoie de un Parchet care să nu fie controlat politic. E nevoie de procurori profesionişti.
Adevărul: Ne aşteaptă un referendum privind familia tradiţională. Care este poziţia PNL?
Ludovic Orban: Eu nu îi înţeleg pe cei din coaliţia majoritară. Pe lângă faptul că sunt ultimii care ar trebui să susţină valorile familiei tradiţionale. Atât Dragnea, cât şi Tăriceanu, cât şi alţii. Ei, socialişti, fac parte din Partidul Socialist care a votat invers la nivel european. PSD încearcă să-şi creeze un adversar din PNL pe această temă. PSD şi ALDE sunt cei care blochează referendumul. Acum, legea care duce la revizuirea Constituţiei eblocată în Senat. Majoritatea o au în Senat PSD, ALDE şi UDMR. Liderii coaliţiei de guvernare sunt ultimii oameni care pot încerca să câştige pe confiscarea aestei teme. Pe mulţi îi face să-şi pună întrebarea dacă să meargă sau nu la referendum. Motivul invocat - faptul că preşdintele nu a promulgat legea referendumului- e o mare prostie. Există o lege a referendumului în vigoare. Obiectivul dorit de ei era scoaterea preşedintelui din procedura de organziare a referendumului. Nu cred că preşedintele parazitează un referendum cu alt referendum. Asta nu e o temă de politizat, ci o temă de conştinţă. Omul votează cum vrea. Eu sunt creştin, mi-am întemeiat o familie. Am poziţia mea, dar nu vreau să o impun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu