vineri, 25 mai 2018

Ludovic Orban, Timișoara, declarație de presă


Declarațiile de presă ale președintelui PNL, Ludovic Orban, în conferința de presă de la Timiș - 25 mai 2018 

Astăzi vă voi spune câteva proiecte pe care Partidul Național Liberal le-a depus la Parlament și care de multe ori nu sunt luate în considerare deși ele reprezintă proiecte de legi care ar putea să aducă extrem de multe îmbunătățiri în viată oamenilor. Era vorba de șomajul negativ din Timișoara. Am depus un proiect de lege pentru simplificarea intrării pe piața muncii și angajării cetățenilor din țările care nu sunt membre în UE, pe piața muncii din România. Din păcate, formalitățile actuale, procedurile birocratice extrem de complicate, îngreunează foarte mult posibilitatea ca pe piața muncii investitorii să poată să facă o recrutare a mâinii de lucru. Este un proiect de lege pe care l-am depus acum o lună de zile.

De asemenea, o altă mare problemă pe piața forței de muncă este dată de faptul că în urma majorării salariului  în sectorul public, foarte mulți angajați stau cu un ochi la sectorul public, dacă nu cumva găsesc un loc de muncă, și cu celălalt ochi se uită dacă nu își găsesc de muncă  într-o țară europeană unde să fie mai bine plătiți și atunci trebuie niște mecanisme prin care firmele să suplimenteze veniturile angajaților. Ca răspuns la această necesitate în urma consultărilor mediului de afaceri,  am inițiat un proiect de lege care prevede un lucru foarte simplu. Scutirea de impozit pe profit până în 20% din impozitul pe profit pentru acordarea de bonificații către salariați de către companii. Este un proiect de lege care poate să dea un instrument companiilor să își fidelizeze angajații de care au maximă nevoie prin diferite suplimente de venituri pe care le pot acorda în baza scutirii de impozite, profit în limita a 20%.

Tot Partidul Național Liberal a inițiat un alt proiect de lege care este legat de piața muncii. Cine refuza un loc de muncă, nu mai primește ajutor social.  Este simplu, limpede. Cine refuză să urmeze cursurile de calificare într-o meserie căutată dintre beneficiarii ajutorului social, cine refuza să urmeze cursurile respective, automat își pierd ajutorul social.

De asemenea, avem un proiect de lege important care cred că poate să producă o transformare în bine a administrației, în special în relația cu cetățeanul. Știți foarte bine că dacă te duci la o instituție de stat să ți se furnizeze un drept sau să ți se furnizeze un serviciu, te plimbă de la Ana la Caiafa să iei avize, toate formele birocratice. Proiectul nostru este un proiect de lege foarte simplu. Instituția care furnizează dreptul sau serviciul sau ia decizia care să acorde unui cetățean sau unei firme un drept legal, instituția este obligată să obțină informațiile de la deținătorii de informații altei instituții publice. Sigur că această lege pentru a fi aplicata presupune anumite investiții în ceea ce privește digitalizarea din România, dar oricum aceste lucruri trebuie făcute. În toată Europa digitalizarea reprezintă o prioritate.

Să știți că Partidul Național Liberal este extrem de activ în domeniul inițiativei legislative, că urmează Rusaliile. Guvernul dă zile libere, dar de plătit plătește angajatorul, firma. Noi am zis, dacă guvernul tot dă atâtea zile libere, deși eu cred că ar trebui stopat acest proces de acordare de  zile libere pe bandă rulantă, o să ajungem jumătate din an să nu se muncească. Cum să te dezvolți economic dacă tu descurajezi munca? Avem un proiect de lege care spune foarte simplu. Toate sumele plătite de companii pentru plata salariilor în zilele libere trebuie să fie deduse din calculul impozitului pe profit. E o prevedere foarte simplă, foarte clară, care să permită cu adevărat companiilor să nu suporte aceste costuri, care nu sunt generate de condiții obiective, ci pur si simplu sunt generate de Guvern prin decizia de a acorda zile libere.

Îi mulțumesc domnului primar, Nicolae Robu, că mi-a oferit ocazia de a-mi petrece această zi frumoasă în județul Timiș.

Întrebări și răspunsuri 

(PNL susține campania aceea demarată de USR – Fără penali în funcții publice?)

Partidul Național Liberal are proiect de lege inițiat la Parlament,  prin care să nu se permită persoanelor care au condamnări să ocupe vreo funcție publică. Partidul Național Liberal este singurul partid care a introdus în statutul partidului un  cod de integritate extrem de clar, extrem de precis care nu permite ca oameni care au probleme cu legea să poată să candideze din partea Partidului Național Liberal. Au mai făcut și alții astfel de coduri, numai că nu le-au aplicat spre deosebire de noi care le-am aplicat.

(În acest context cum comentați incidentul dintre domnul primar Robu și cei de la USR?)

Am avut o discuție cu domnul Robu. Mi-a explicat că a existat o autorizare în care au fost 9 puncte în care s-a permis culegerea de semnături și că semnăturile se strângeau într-un punct în care nu exista autorizare. Acum probabil dacă au mai existat niște tensiuni sper să trecem mai departe. I-am comunicat domnului Barna, că domnul Robu este unul dintre cei mai serioși promotori ai integrității în funcția publică și nicidecum un om care să pună bețe în roate unei astfel de campanii.

Adversarul principal al Partidului Național Liberal este PSD. Adversarul secundar este PSD-ul mai mic, condus de domnul Tăriceanu. Ca atare, oricine susține demersurile noastre de opoziție este partenerul nostru. De altfel, la ziua Partidului Național Liberal, domnul președinte Dan Barna, a fost alături de noi. 

(Ați avut emoții că plângerea pe care ați depus-o nu va fi agreată de conducerea partidului?)

În puține momente ale carierei mele politice am primit un asemenea sprijin din partea bazei Partidului Național Liberal și din partea oamenilor care s-au săturat de PSD. Ca atare, știu foarte bine ce am făcut. Mi-am asumat o răspundere. Vedeți limpede că e o fabrica de fake news privitoare la situația din Partidul Național Liberal. Știu că exista temeiuri serioase pentru sesizarea mea.

De altfel, domnul Dragnea, a cerut ieri desecretizarea memorandumului. Înseamnă că recunoaște că memorandumul era secret și că el știa că este secret memorandumul. Ce recunoaște? Recunoaște că a făcut public conținutul unui memorandum care avea caracter secret.  O asemenea auto incriminare nu am văzut. Liviu Dragnea și cu PSD parcă au înnebunit. Eu chiar nu am anticipat o asemenea hiper -reacție. Un motiv suplimentar să fiu extrem de încrezător că ceea ce îmi doresc și anume să fie cercetate toate circumstanțele legate de inițierea, elaborarea, modul de adoptare, de comunicare publică a acestui memorandum, pentru ca sunt foarte multe semne de întrebare. Nu pot să accept ca interese fundamentale ale României să fie calcate in picioare.

(despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim)

Trebuie să fie o abordare care să fie conformă cu liniile strategice de politică externă pe care le-a avut România de-a lungul timpului. Orice decizie se ia trebuie să fie rezultatul unei ample consultări în primul rând în România, în primul rând cu președintele României, ori ceea ce a făcut Dragnea cu mâna lui Dăncilă este o crimă împotriva unei  politici externe. A fost o linie directoare a unei politici externe, pe care din păcate Dragnea si-a bătut joc.

(V-ați gândit la alianța partidelor dîn opoziție?)

Misiunea mea ca președinte al Partidului Național Liberal și a colegilor noștri este să aducem Partidul Național Liberal în poziția în care să poată câștiga alegerile, să poată să învingă PSD.

Noi suntem pe propriile picioare și obiectivul nostru este să reușim să câștigăm alegerile, să învingem PSD prin propriile noastre forțe. Sigur că nu respingem nicio colaborare cu nicio forță din societatea civila sau care are reprezentare politică, care împărtășește valorile și ideile noastre. Cred că vremea asocierilor care sa nu aibă la baza valori comune, principii, obiective strategice, a trecut. Se poate face prin formarea unui guvern dacă nu vom obține majoritatea. Cu siguranța vom căuta parteneri să fie cât de cât apropiați de noi. 

Vă mulțumim!

Niciun comentariu: