luni, 14 noiembrie 2011

Bucureștiul UNPR-ist ?

Reforma în PSD are consecințe ciudate, cel puțin după primele analize asupra mișcărilor politice și ale intențiilor unora și altora de a se implica.

Geoană are ușa deschisă și este liber să plece de bună-voie dacă nu vrea să fie materializat șutul în fund pe care Ponta și o mare parte a liderilor PSD de la vârf doresc să i-l dea. Dar Geoană știe că are mult de pierdut dacă se îndepărtează de PSD. Așa că atacă. Atacă pe Ponta, atacă pe Șova, atacă pe Oprescu (?!), atacă PSD în actuala organizare și funcționare - într-o discuție cu Hurezeanu la Money Channel -, face tot ce poate pentru a capta atenția prietenilor lui din PSD care ar putea avea un cuvânt de spus la CExN - ul de la Cluj. Doar că ... unii din bunii lui prieteni au anunțat deja că nu îl mai susțin.

Aseară, la A3, Radu Tudor în discuție cu Dan Șova și Bogdan Teodorescu - cu care noi, bloggerii liberali, ne întâlnim mâine la Cafeneaua liberală -, ajung la concluzia că îndepărtarea lui Geoană din PSD, nu neaparat de la șefia Senatului, este imperios necesară pentru refacerea unității partidului. Înregistrarea emisiunii este aici. Este foarte interesantă. Mie mi-a plăcut. Îndepărtarea lui Mircea Geoană de la PSD este absolut necesară pentru a contracara acțiunea lui Băsescu și a PDL de a produce haos în USL. Geoană chiar începuse să pună în discuție obiectivele USL, Geoană începuse să pună în pericol proiectul opoziției unite împotriva partidului stat PDL. Încă odată recomand emisiunea. Radu își lasă interlocutorii să vorbească. Avem ce auzi.

Mergând pe canalele Tv am ajuns la B1 Tv. Cristoiu, Boda, Andronic, Gușă ... toată floarea tristă a analiștilor neamului. Una din concluziile lor este că singurul loc unde Geoană se poate duce este ... UNPR. Un partid care îl are pe Geoană drept unul dintre inițiatori. Geoană a fost cel care în mod radical i-a eliminat pe unii dintre uneperiști din PSD. Acum, UNPR îi arată că locul lui este în interiorul ei. Nu de alta, dar Geoană îl poate aduce alături de ei și pe primarul „care este”, Marian Vanghelie. Dacă această manevră are o finalitate, ajungem în situația în care, cel puțin în această legislatură, UNPR devine „proprietarul” a jumătate din București: sectorul 2 cu Onțanu, sectorul 4 cu Piedone și sectorul 5 cu Vanghelie. Este de cartea recordurilor. UNPR, partidul inexistent la alegerile locale anterioare deține jumătate din București plus alte mari municipii din România, cum ar fi Craiova cu „stăpânul” Solomon - cum a spus Piedone.

Este clar că înțelegerile din USL de până acum privind nominalizările pentru primăriile mari din țară sunt puse sub semnul întrebării. Câți dintre actualii primari, în general luați în calcul pentru o viitoare candidatură, vor defecta și vor pleca la PDL sau UNPR și, de ce nu, la PP-DD ? Ei bine, cred că o garanție privind stabilitatea lor nu există. Poate că va trebui ca la nivelul conducerilor partidelor membre USL să se umble cu mai multă atenție asupra trecutului și înclinațiilor actualilor candidați la primării, primari în funcție iar alții veniți degrabă de la partidele de la putere pentru a putea contracara eventualele defecțiuni. Rezerva trebuie luată în calcul, chiar nominalizată și promovată pentru a crea presiune asupra celor care ar cocheta cu puterea și ar accepta cântecele de sirenă ale portocaliilor.

Dacă este să se coboare panta pierderilor pentru a atinge punctul cel mai de jos al curbei sacrificiilor atunci aceasta trebuie făcută acum. Până la sfârșitul anului. Anul viitor trebuie început, de preferință, cu echipe unite pentru a avea putere și a da speranță populației. Mai cred că promovarea oamenilor de încredere ai USL trebui intensificată odată cu campania negativă la adresa PDL și UNPR.

Mă întreb: oare cum privește PDL aceste întăriri ale UNPR ? Va deveni UNPR partidul decident în actuala coaliție de guvernare ?

2 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Să vă dau eu un scenariu şi mai grozav. Pornim de la raportul stabilit între PSD şi PNL-PC în stabilirea candidaturilor (fifty-fifty). Un lucru ce deranjează foarte mult în PSD unde, pentru faptul că în sondaje PSD-ul este creditat singur cu 30-40 %, există şi o anumită aroganţă şi frustare faţă de punerea pe acelaşi plan cu liberalii. Să luăm scenariul câştigării alegerilor cu 50%: PSD ar avea 25 iar liberalii (cu PC) tot 25 de procente.
În situaţia în care o parte din pesedişti migrează (la UNPR) sau se prezintă cu o formaţiune nou înfiinţată, este foarte posibil ca rezultatul USL să SCADĂ, să zicem la 40%: adică PSD - 20, PNL_PC - tot 20. Ceilalţi revin la matcă cu, să zicem, 10 procente ale lor iar rezultatul va fi: PSD - 30, PNL-PC - 20 procente.
În această situaţie se schimbă raportul de forţe în Alianţă?
Repet, e doar un scenariu, o ficţiune politică.

Crăciun Florin spunea...

Donkey,

Raportul este la desemnarea candidaților. Toți cei din USL speră să obțină, pentru partidele lor cât mai mult. Uninominalul pe care se va juca la anul, într-un singur tur, în unele zone nu dă speranțe nici USL și nici PDL+amicii. Marja în limitele căreia se va juca va fi atât de mică încât până la numărătoarea finală nu va fi cunoscut câștigătorul.

Este aproape imposibil să se ajungă la rezultate care să reflecte principiul fifty-fifty. Aici trebuie să ai în vedere și defecțiunile USL. Membrii sau simpatizanții care merg la vot pot defecta, punctual, nefiind de acord cu candidatul propus de partenerul de alianță.

Totuși, se speră de către conducerea USL obținerea acelui 50%+1 care poate permite impunerea agendei USL în dauna lui Băsescu. Inclusiv înlăturarea lui Băsescu de la Cotroceni. După aceea, opoziția de atunci se va dezmembra rapid. Banii îi dă puterea. Inclusiv primăriile locale își vor schimba „atitudinea” politică.

Deși scenariul tău este mai optimist ca al meu, cred că nu va fi realizat. La fel cum sunt convins că nici al meu nu este chiar așa de valid. Dar în lipsă de altceva ... trebuie să am o poziție de pe care să mă pot schimba.