vineri, 18 noiembrie 2011

Fantezii în locul rațiunii

Jurnaliștii și comentatorii sunt de comă (o parte dintre ei). O posibilă acțiune a USL este tratată ca finalitate politică și declarată ca eșec înainte de a se produce un act semnificativ în materie. Cum ar fi varianta ca pentru declarațiile la adresa judecătorilor și a „dispozițiilor” cu privire la bugetul de stat să se inițieze procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcția de Președinte al României.

Am citit în „Gândul” interviul luat lui Crin Antonescu. Titlul este anapoda pentru subiectul tratat. Dar asta este. Așa fac jurnaliștii noștri căutând ratingul. Televiziunile dezbat și ele, în disperare, tema posibilității introducerii cererii de suspendare golind-o de conținutul politic. iar el există.

Juriștii USL studiază posibilitatea, până luni, ca din punct de vedere constituțional să poată fi constatată o încălcare gravă a Constituției de către Traian Băsescu în vederea introducerii unei acțiuni politice de suspendare a acestuia în Parlament. Corect. Este dreptul opoziției să facă așa ceva deoarece Traian Băsescu este adversar politic, deși rolul său constituțional este altul. Ce vor găsi juriștii vom afla luni. Abia apoi se va purcede la analiza politică a șanselor ca o eventuală cerere de suspendare să aibă succes. Până luni, până când USL își va comunica decizia, discuțiile sunt fără sens. Dacă și cu parcă promovate de presă în exces au ca rezultat doar ducerea în derizoriu a unei posibile acțiuni politice. Pentru că nu se discută asupra deciziei de a cere juriștilor să analizeze problema ci dacă trebuie sau nu suspendat Băsescu și dacă, după părerea lui „X” și „Y”, această acțiune este corectă sau nu.

Este mai mult decât evident faptul că în Parlament nu există, la prima vedere, o majoritate care să permită o astfel de acțiune. Dar este la fel de evident faptul că Traian Băsescu a devenit un dictator din moment ce dă dispoziții magistraților cum să judece și Guvernului cum să nu respecte hotărârile definitive și executorii ale instanțelor dar și a eventualelor decizii ale CCR nefavorabile actelor normative contestate pentru neconstituționalitate. În loc să fie tratate cauzele care duc la acțiunea opoziției se tratează cu exces posibilul efect. Iar efectul este tratat tot superficial, având câștig de cauză „drobul de sare” și nu copilul.

La întâlnirea cu bloggerilor liberali cu Bogdan Teodorescu de la Cafeneaua liberală de miercuri s-a discutat și despre temele abordate în media (blogurile, rețelele de socializare de pe internet, site-urile publicațiilor fac parte din media). Plecând de la constatarea că PDL nu mai este în situația de a genera o agendă pozitivă, așa cum a făcut înainte de câștigarea alegerilor - salariile pentru profesori, lupta anticorupție etc. -, Bogdan Teodorescu ne-a reproșat, liberalilor, că abordăm teme false, ce nu afectează voturile PDL și a aliaților acestuia. Nu facem altceva, în acest fel, decât să pierdem timpul, atât de prețios având în vedere așteptările populației de la PNL și aliații acestora din USL, în lupta politică cu caracter excepțional ce se duce împotriva neocomunismului băsescian. Iar aiureala tematică a liberalilor dar și a celorlalți costă. Costă voturile viitoare, atunci când oamenii vor vota ținând cont de promisiunile unora și defectele celorlalți. Iar la denigrare nu întrece nimeni pe Traian Băsescu și presa aservită lui și partidului lui.

Discutând acum, aiurea, despre tema suspendării fără a pune accent pe acțiunile lui Traian Băsescu care duc la o asemenea variantă, fără a discuta despre pericolul dispariției democrației concretizat în nerespectarea hotărârilor judecătorești rămase definitive și executorii, despre nerespectarea deciziilor CCR, chiar dacă este un organism politic unde se constată existența, ca în Parlament, a reprezentanților puterii și ai opoziției, fără a se discuta efectele alocărilor bugetare care au drept consecință funcționarea defectuoasă a instituțiilor statului, sărăcia accentuată a populației bugetare cu consecința reducerii dramatice a activității economice generatoare de bunuri și servicii - este afectată cererea care este cauza producției și obținerii plus-valorii -, noi batem apa'n piuă, facem frecții la picioare de lemn, pregătind, cu inconștiență, terenul pentru victoria în alegeri a PDL și, implicit, a lui Traian Băsescu care va găsi, dacă i se oferă posibilitatea, procedeul prin care să conducă România și după terminarea mandatului. Iar o astfel de variantă este posibilă dacă în față îi stau niște abramburiți politic.

Este musai să lăsăm fanteziilor locul în filme și desene animate iar noi să trecem să facem activism politic conștient, real, aplicat la teme care pot afecta voturile PDL.

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

Ne vedem maine seara la Cafeneaua Liberala impreuna cu PNL Sector 3 de la ora 18.00?