joi, 24 noiembrie 2011

USL sub 50%. Așa vrea Geoană

M-am uitat pe știrile cu Geoană la Dăbuleni. Discurs echilibrat, ademenitor, în multe din afirmații reale. Iar Geoană se pune la dispoziția națiunii pentru o nouă construcție politică care să facă și să dreagă pentru a contracara fenomenele descrise de el mai înainte. Până aici totul bine și frumos. Doar că de aici încolo se nasc întrebările.

Care este limita de timp pentru Geoană să formeze și să dezvolte o alternativă politică la actuala guvernare ? Pentru că el este, la sfârșit de noiembrie 2011, abia la faza de intenție. Ca alternativă la actuala guvernare, Geoană trebuie să țintească un procent pentru noua formațiune ce o va naște care să îi asigure participarea la guvernare, fie cu actuala opoziție fie cu actuala putere fie cu noile formațiuni politice abia înregistrate dar care au devenit foarte dornice să intre în Parlament. Ce crede el că se va întâmpla cu PSD, de unde tocmai a fost dat afară ? Ce crede el că se va întâmpla cu PNL, partid despre care nu a avut tocmai cuvinte de bun simț ? Dar cu PC ? Cum crede el că va opune PDL un nou partid ca opțiune electorală pentru viitor ?

Ei bine nu există răspunsuri. Există însă o realitate. Geoană devine, prin ceea ce a făcut și probabil va mai face în viitorul destul de apropiat, o marionetă a lui Băsescu pentru a scade popularitatea USL, pentru a pune sub semnul întrebării proiectele USL aduse la cunoștința populației, pentru a denigra acțiunile USL sub o formă sau alta. Iar exemplul cel mai la îndemână este formularea lui cu privire la inițiativa USL de a analiza posibilitățile legale, în special constituționale, de formulare a unei cereri de suspendare a lui Traian Băsescu pentru încălcări ale Constituției. El afirmă că suspendarea lui Traian Băsescu nu va fi posibilă. Iar sensul este că USL este neputincios.

Get Adobe Flash player

Păi, să-mi fie cu iertare, dar tare înclin să cred că Geoană are o înțelegere cu Băsescu să scadă procentele USL la viitoarele alegeri parlamentare. Nu știu câte voturi poate deturna Geoană, nu știu câți susținători are în PSD și PC. Bănuiesc că nu are în PNL. Dar mai știi ?

Geoană mimează împotrivirea față de guvernarea actuală, minte pe oamenii care nu ar da voturi PDL dar ar renunța la USL pentru a-i da lui voturile că este împotriva actualului guvern. În realitate, Geoană face jocul cel mai murdar în favoarea PDL. Iar acest lucru trebuie arătat mereu și mereu populației. Orice pauză în efortul de conștientizare a populației va duce la pierderi electorale. Iar variantele institutelor de sondare care dau o creștere a PDL la 28% și o scădere a USL la 42%, în cazul în care prezența la vot va fi slabă, pot deveni o cruntă realitate.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Pai si nu vin eu cu aceeasi constatare a prostiei in cazul gestionarii "problemei Geoana"? Trebuia asta lasat in plata lui acolo, retras toate parghiile de sprijin politic si tras presul la momentul alegerilor prin selectare de linie moarta.
Ignore. Asta trebuia facut pentru ca asa nu vad exact unde e castigul. Tipul e clar dezgustator si nesimtit, probabil chiar prostanac dupa cum l-a etichetat emanatul. O lichea; in orice tara civilizata la un astfel de esec de mentinere de sprijin politica oamenii pleaca singuri nu se agata penibil de functii.
Ma ingrijoreaza insa un lucru: iar stam prost rau de tot la proceduri, reguli si tot tacamul. Tara fara nicio regula nici de drept nici de bun simt. Nu vreau Japonia dar totusi ... Cred ca stiu de ce nu s-a inventat la noi duelul cu pistolul. Pai nu cumva la noi s-ar fi intors intotdeauna unul dupa primul pas ca sa traga in ala care-si numara mai departe cei 10 pasi ai lui pentru ca asta era regula unui gentilom?

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Păi, se pare că Geoană lucra la spargerea USL ! Unii din PSD care s-au tot opus deciziilor USL erau încurajați de Geoană. Practic, de nu luau această măsură se spărgea PSD sau slăbea foarte mult.

Este adevărat că este rău dar este bine că măsura a fost luată acum și nu pe timpul campaniei electorale. Încă este suficient timp pentru câștigarea campaniei împotriva lui Băsescu și camarilei. Dar trebui curățate și partidele de uscături, mai ales acum, până la finele anului. Probabil că sunt cunoscuți cei care ar defecta.