sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Politică din cărți cu idei ciudate

Mihail Neamțu, doctor în filosofie la Universitatea din Londra, după cum se promovează în opoziție cu Alina Mungiu Pippidi, un amărât de doctor la Universitatea din Iași (după interviul dat la Cațavencu), are inițiativa înființării unei noi formule politice denumită „Noua Republică”. Până aici este bine. Sunt mulți cei care își doresc propriile formațiuni politice cu care să rupă gura târgului, să rămână în istoria țării, dacă nu este cu supărare și a Europei, ba, dacă se face mai mult efort, să ajungă în istoria lumii ca mare reformator al secolului XXI.

Dă interviuri în care se scoate în evidență, se glorifică singur, se autoevaluează ca fiind ceva deosebit pentru acest pământ numit România. La „Cațavencu”, la „Puterea”, acum la oficiosul prezidențial „Evenimentul Zilei”.

Până una-alta, crezul politic și l-a exprimat public în fața studenților în prelegerea „Șapte pași către o nouă Românie”. Citind textul, nu am văzut „noua Românie”, ci tot cea veche, iar cei șapte pași sunt copiați, ca norme, ca principii politice, de pe ici, de pe colo, în ton cu moda politică de pe continent și din lume. Pentru că adevărul este destul de crud. Nu se mai face politică plecând de la nevoile cetățeanului pentru a permite acestuia propria dezvoltare în cadrul comunității din care face parte, politica se face din birourile băncilor care au inventat scheme financiare pentru acumularea de venituri suplimentare pentru acționari și controlul debitorilor, în special a guvernelor, pentru a putea impune politicile corporațiilor ce își țin fondurile la ele. Recunosc faptul că în cei șapte pași ai lui Neamțu am găsi, cu predilecție, idei liberale însă atunci când citesc și explicațiile lui, suplimentare, date în interviurile sale mă cutremur la gândul că un astfel de individ va reuși să păcălească un număr mai mare de votanți pentru a-l impune, pe el și mișcarea lui, vieții publice.

Ce spune noul Mesia ? 

1. Suntem cetățeni, dincolo de confesiune sau etnie
2. - 3. Aparținem unui popor cu memorie, nume și destin. Securitatea României se garantează într-o Europă a națiunilor
4. Vrem dreptate, nu legi pe hârtie
5. Susținem competiția și piața liberă, fără drept de monopol
6. Respectăm credința și valorile spirituale, nu doar zidurile exterioare
7. Prețuim memoria trecutului ca și glasul celor nenăscuți încă

Pentru că ieri seară, la sediul PNL S2 din Ștefan cel Mare, am asistat la prezentarea făcută de Liliane Michels cu privire la preocupările liberalilor germani (FDP) și conceptele pe care aceștia le consideră ca reprezentând o prioritate în viața politică și cunoscând principiile liberalilor români privind statul liberal am constatat că Mihail Neamțu a colectat ce îi convenea de la liberalii de pe continent și hop, vine să ne prezinte, chipurile, o nouă viziune politică, de centru-dreapta, cum spune el.

De aici ne aflăm într-o zonă plină de contradicții. Liberalismul este de dreapta sau centru-dreapta, după unii, de centru, după alții, de centru-stânga după alte păreri dar în fond este liberalism. Raportările acestea țin de modul în care gândesc cei care te evaluează, unii cu mai multă iar alții cu mai puțină informație politică însă deosebit de importanți pentru că ei dețin ceea ce toate partidele politice vânează: calitatea de mandanți politici, sunt proprietarii votului care duce o formațiune politică la putere sau în opoziție sau care duce la coșul de gunoi a istoriei politicienii și formațiunile politice care și-au încălcat promisiunile electorale. De aceea eu consider ca fiind ipocrite astfel de autoaprecieri. Pentru că în alte expuneri ale sale Mihail Neamțu tocmai încalcă principiile pe care le-a enunțat.

În interviul dat oficiosului prezidențial Ev.Z., oferta politică majoră expusă de Mihail Neamțu este contrară principiilor liberale, se duce cumva către extremismul de dreapta:


„Ce proiecte politice majore va susţine Noua Republică?
Ne trebuie un stat redus în funcţiuni, puternic la centru, dar un stat care să fie sub controlul cetăţeanului, nu invers. Noua Republică pledează pentru un stat minimal, pentru un stat care nu mai poate minţi, un stat care nu mai este social, pentru că tot timpul statul social minte, promite ceea ce nu oferă. Ce promite statul social? Avem în Con­stituţie aceste referinţe la statul social. El promite că ne dă educaţie gratuită. Vedem că toţi cei care vor să ia o notă acceptabilă la Bacalaureat îşi iau meditator. Promite servicii medicale gratuite. Toţi ştiu cum funcţionează astăzi şpaga în spitale şi va funcţiona şi peste 10 ani ani dacă nu schimbăm cu adevărat sistemul. Moral, statul social este compromis”. 
Edificator. Liberalismul susține statul minimal, dar susține și statul social. Pe lângă acestea, susține multiculturalismul, pentru a permite libertatea și egalitatea între cetățeni. Dar nu se înțelege, din punct de vedere liberal - pentru că Mihail Neamțu dorește atragerea către această „nouă republică” a electoratului liberal -, ce este „statul puternic la centru”. Pentru că nu face referire la parlamentarism, decât, probabil, prin sintagma „sub controlul cetățeanului”, în explicațiile date celor șapte pași făcând concret referire la reducerea numărului de parlamentari și luând în considerare că are aprecieri deosebit de pozitive față de Traian Băsescu și acțiunile acestuia, înclin să cred că ideea de putere a statului o vede în Președintele statului care să dispună de soarta țării prin referendumuri. Nu degeaba formulează și expune ideea că referendumul trebuie să fie lege și nu doar o consultare pentru a vedea care este părerea alegătorilor. Ei bine, ideea că țara trebuie să fie condusă prin referendumuri este luată de undeva din zona Cotroceni. Încet încet, cu răbdare, Mihail Neamțu ne propune o republică dictatorială.

O altă gogomănie:


Ce proiecte politice majore va susţine Noua Republică?
Ar trebui să limităm mandatele preşedinţilor consiliilor jude­ţene şi primarilor la doar două. Unii or să spună "bine, dar eu sunt un primar excepţional". Dacă eşti atât de bun du-te în parlament, du-te în ministere. Doi: asumarea răspunderii de către magistraţi, o răspundere penală, fiscală şi administrativă. Orice magistrat care a ştiut dinainte că România va plăti la CEDO pentru un anumit tip de decizie, acela trebuie să plătească şi nu noi, din bugetul public. Trei: o dramatică restrângere a birocraţiei. 
Ei bine, la gogorița cu magistrații este bun de trimis pe pustii. La fel ca idolul său, Traian Băsescu, despre care totuși spune că a dezamăgit dar mai mult prin aceea că a susținut PDL, nu datorită tâmpeniilor pe care le face, Mihail Neamțu nu știe ce este justiția. Este paralel. Este idiot, ce mai. Păi, magistratul dă sentința pe care legea statului o impune. Chiar dacă știe că petentul are calea Justiției internaționale, pentru că legea română încalcă prevederile tratatelor și convențiilor internaționale la care statul s-a angajat, nu poate da o altă decizie decât cea prevăzută expres de legea română. Mai mult, în ultimii ani justiția română a făcut, constant, aplicarea prevederilor legale din tratatele și convențiile internaționale la care România este parte (fac parte din dreptul intern fiind în construcția legilor de aprobare a acestora sau a hotărârilor de Guvern) plus a jurisprudenței CEDO. Tocmai pentru ca România să nu mai piardă procesele la instanțele europene. Iar legile care duc la noi procese la CEDO, de exemplu, sunt emise de idioții de la PDL conduși de idiotul șef de la Cotroceni, Traian Băsescu. Dar când ești prost, ești prost, ce mai.

Înclin să cred că și susținătorii lui Neamțu și a aiurelii numite „Noua republică” sunt la fel de „pricepuți”. Păcat de ei. Când te limitezi doar la carte și internet fără a ști cum se mulge țâța vacii ai toate șansele să dai greș.

Alegerile din 2012 stimulează agitații care se vor în rol de Mesia. Pe lângă Mihai Neamțu, care vrea să se înregistreze cu formațiunea sa politică în primăvara viitoare, au ieșit, mai grăbiți, în evidență Dan Diaconescu și Miron Cozma. Alături de partidul lui Tokeș se formează un „careu de ași” politic de toată isprava. Aici nu cred că se cuvine a adăuga PNȚ-CD care este, totuși, altceva.

10 comentarii:

Ioana spunea...

Mihail Neamţu este purtătorul de cuvânt al Noii Republici. Nu înseamnă că mişcarea îi aparţine. Ea ne aparţine nouă, celor care facem parte din ea. Vă recomand să vă informaţi mai bine şi să treceţi peste obsesia cu Băsescu. Unii dintre noi chiar nu îşi aleg formaţiunea politică, respectiv alianţele, în funcţie de Băsescu. Unii dintre noi sunt oameni obişnuiţi care vor să fie reprezentaţi şi pe care atât PNL cât şi PDL i-au dezamăgit.

Crăciun Florin spunea...

Ioana,

După cum observi, m-am informat. Iar referirile la Băsescu le-a făcut Mihail Neamțu.

Având în vedere faptul că electoratul pe care îl doriți este liberal și că promovați, ziceți voi, unele idei ale liberalismului, îmi permit, ca liberal să le observ critic. Dacă nu se făceau referiri la principii liberale, puțin mă interesa mișcarea voastră.

Faptul că PNL v-a dezamăgit este o afirmație absurdă. Nu cred că voi sunteți susținători ai liberalismului, nici că sunteți liberali. Nu puteți fi dezamăgiți de un partid din care nu faceți parte, nu vă puteți manifesta dezamăgirea față de niște oameni pe care nu îi cunoașteți. Poți folosi o altă formulare prin care să arăți că PNL, de exemplu, nu te atrage.

Formulările pompoase acoperă ignoranța.

Donkeypapuas spunea...

Acest Neamţu este un pitic din grădina Albei ca Zăpada. Un propagandist zelos ieşit de sub pulpana NEC-ului pleşist, susţinut de tot felul de indivizi vocali, la fel de aiuriţi ca şi el. Ardenţi cititori de EVZ, Adevărul sau de răposatul Cotidianul (vânturist), specimenele de acest fel nu sunt în stare să precizeze nici măcar o caracteristică a Dreptei. Incompetenţi agresivi, răpândacii neobăsişti n-au habar de procesul istoric prin care liberalismul ROMÂNESC a trecut de la stânga eşicherului politic (în vremea lui I.C. Brătianu) la dreapta. Ăştia cred că anticlericalismul, propaganda homosexuală, "demitizarea" istoriei sunt fundamente de... Dreapta! C-aşa scria în EVZ, în Adevărul, în (răposatul( Cotidianul. C-aşa i-a învăţat Pleşu în sălile NEC.
Amănunte găsiţi în postarea mea cu titlul "Cine o va sluji pe Albă ca Zăpada?" http://hociungmarian.blogspot.com/2011/10/cine-o-va-sluji-pe-alba-ca-zapada.html

Micawber spunea...

E limpede ca Noua Republica e inca o gogorita pentru prostit prostii, vorba cuiva. E de tot rasul sa te lafai pe sinecuri de stat si sa te vaicaresti in acelasi timp ca vrei stat minimal etc. Si stati asa, ca in interviul asta nu apar cele mai recente gugumanii privind monarhia. Pe scurt, pentru ciudati din astia se va gasi intotdeauna un anumit public, dar intr-o societate sanatoasa acest public nu ar prea trebui sa treaca de 1%.

Ioana spunea...

Spun că m-a dezamăgit PNL ca alegător. Am fost printre cei care votau cu PNL. Din punctul meu de vedere PNL a trădat liberalismul dând mâna cu partidul lui Iliescu, Năstase etc. Puteți să țipați cât vreți despre ce face și ce drege PDL, nimic nu schimbă acest fapt. Dacă mergeați frumos pe drum drept, singuri, aveați în continuare respectul meu. Consider că un partid trebuie să fie consecvent și să nu se dea după cum bate vântul. Faptul că PDL face prostii nu vă absolvă. Faptul că acceptați să vă reprezinte cineva precum Crin Antonescu este grăitor.
Nu știu unde a văzut cineva anticlericalism și propagandă homosexuală în manifestul Noii Republici, dacă era așa ceva nu aș fi aderat niciodată la ideile de acolo. Eu nu sunt politician și nu mă agăț de nici un partid. Nu mă interesează războaiele voastre cu Băsescu și PDL, puteți să-i înjurați cât vreți dacă asta vă face să vă simțiți mai bine, dar ați putea da dovadă de un pic de onestitate și să nu acuzați de-a valma pe toată lumea care susține Noua Republică. Asta este tot ce voiam să spun, puteți să vă continuați liniștiți propria propagandă.

Donkeypapuas spunea...

@Ioana
Mai înainte de a utiliza tastatura (fie ea şi pentru SEO) mai pune mâna şi pe o carte, două. De istorie. De Istoria României mai precis. Şi nu d-alea marxiste din care a studiat marinarul vostru adulat (sper că p-ăsta vi-l recunoaşteţi drept "patron spiritual"). Nici câteva lecţii de "istorie recentă" nu vă strică. V-aş aminti vreo două vorbe d-ale tătucului vostru (ăla de care pomeneşte dom' Neamţu): "Îmi văd visul cu ochii".
Îmi vine să vomit când văd texte scrise de gargaragii ca domnia ta, don'şoară Ioana.

Lilick Auftakt spunea...

De ce va obositi sa discutati cu Ioana, incapabila sa scrie altceva in afara de clisee? Vreti sa numaram de cate ori au scris portocaliii "PNL a tradat liberalismul dand mana cu..."? O fac de ras pe proasta daca va arat. :))

Ioana spunea...

Patronul meu spiritual este Sfântul Ioan Botezătorul. Nu prea-mi place portocaliul și nu adulez pe nimeni.
În sfârșit, vă mulțumesc, Donkeypapuas și Lilick, că mi-ați amintit cât de politicoși și civilizați sunt membrii PNL. Proștii ca mine pricep mai greu.

Crăciun Florin spunea...

Ioana,

Din dialogul tău cu ceilalți am ajuns la concluzia că Noua Republică este un alt partid căpușă. Într-un fel este un pui al PDL care speră astfel să rezolve una din marile lui probleme: imaginea publică.

Tu folosești clișeele PDL în lupta acestuia cu PNL pentru electoratul care nu agrează PSD și pe Ion Iliescu. Dar voi nu aveți suportul PDL, așa cum îl au cei de la UNPR. Puteți promite „marea cu sarea” însă nu aveți viitor. Iar a face politică de dragul unor concepte fără a urmări puterea politică dată de guvernare este cel puțin absurd. De aceea cred, pe bună dreptate, că voi sunteți PDL sub o altă titulatură cu sarcina de a atrage niște adepți în vederea ruperii de alegători de la PNL. Cu gruparea Stoica-Stolojan s-a reușit ruperea unei părți din PNL. Cu gruparea voastră se încearcă amețirea unor liberali mai puțin informați și a publicului în căutare de o identitate, cum spuneți chiar voi, între 25 și 45 de ani.

Tu ai jignit liberalii. Cu bună intenție. Știi că noi nu suntem un partid de lider, suntem individualiști. Alegerile noastre au ca rezultat voința noastră asupra unui viitor politic. Crin Antonescu a fost ales și ne reprezintă. Tu îl jignești prin aprecieri denigratoare aruncând asupra noastră încărcătura de noroi și mizerie din propaganda PDL. Și vrei să fii tratată elegant ? Te înșeli. Din moment ce mă desconsideri ca om, indirect, prin desconsiderarea celui pe care eu l-am ales să mă reprezinte politic în această perioadă, cum să te respect ?

Voi sunteți unul din partidele căpușă ale PDL. Sunteți una dintre căpușele destinate PNL. Devine din ce în ce mai evident.

Donkeypapuas spunea...

@Ioana care-şi reneagă idolul
Iar cu bâta-n baltă! Că, fiind obişnuiţi domniile voastre doar cu omagii la comandă şi remunerate din plin, uitaţi că există şi NEÎNREGIMENTAŢI. Nu ştii cuvântul? Caută repede în dicţionar. Şi asta îmi reaminti nişte lucruri. Despre conducăreţul vostru de acum. Ăl din capul Noii Albe ca Zăpada. Musiu Neamţu. Fostul adulator al Căpitanului şi grabnic purtător de cămaşă verde într-o vreme. Mă rog. Fiecare este liber să-şi exprime opţiunile politice. Dar nu înţeleg - în acest caz - cum un admirator (ca să nu zic partizan) al neolegionarilor să se exprime în numele "liberalilor trădaţi". Dar mai ştii? Poate mâine îl vom vedea pe anarhistul Remus Cernea mare apărător al legionarilor. C-aşa-i cu ăştia tineri şi "mânioşi": se apleacă de unde bate vântul (fie el şi Vântu) şi cad frunzişoare verzulii cu S-uri pe ele. Dar nu strică nici niscaiva lovele mai de la Bruxelles că, deh!, "noi, tinerii, nu facem compromisuri".