luni, 10 iulie 2017

Statele UE refuză să „importe” politica lui Erdogan

Am mai scris și voi mai scrie despre un obiectiv al politicii externe turce sub conducerea lui Erdogan: exportul politicii turce în Europa, prin migrația turcilor și a islamului controlat de Ankara.

Informații despre acest obiectiv de politică externă turcă sunt, multe dintre ele vin de la Erdogan sau miniștrii săi, altele vin de la oamenii de cultură turci care se opun unei astfel de inițiative care duce, după cum se vede, la acutizarea relațiilor internaționale ale Turciei cu statele europene și la refuzul unor state europene de a fi de acord cu intrarea Turciei în Uniunea Europeană.

Nici adversarul politic al lui Erdogan (Gulen !) nu gândește altfel (sau nu a gândit altfel), doar că acesta s-a folosit de calea penetrării Europei prin mijloace „pașnice” care aduc rezultate în timp. Prin intermediul ONG-urilor și al afacerilor. Erdogan este mai direct, vrea să obțină rezultate palpabile în timpul vieții lui, să rămână în istorie.

AgerpresAustria interzice intrarea unui ministru turc pentru un eveniment legat de aniversarea puciului eșuat

Ankara vrea să organizeze ceremonii de mare amploare în statele UE care au comunități turce importante pentru a sărbători un an de la eșuarea puciului anti-Erdogan. Pentru slava lui Erdogan, desigur, dar și pentru susținerea lui politică în fața autorităților statelor de reședință ale expaților turci.

Olanda a anunțat vineri că vicepremierul turc Tugrul Turkes nu este bine venit în Olanda pentru a participa la o ceremonie organizată de expați turci pentru a comemora un an de la eșuarea puciului anti-Erdogan. Olanda a interzis și în primăvară campania electorală a unor miniștri de la Ankara pe teritoriul Olandez. Olandezii s-au ales cu „aprecierea” lui Erdogan, fiind declarați „naziști”.

Germania a interzis în primăvară miniștrilor turci să facă campanie pe teritoriul ei pentru referendum iar pe timpul G20 i-au interzis lui Erdogan să se adreseze cetățenilor turci pe timpul vizitei sale la Hamburg (vineri și sâmbătă).

Acum, Austria interzice ministrului economiei de la Ankara, Nihat Zeybekci, să participe la un eveniment organizat de diaspora turcă din Austria pentru comemorarea puciului.

În știrile din primăvară, mai ales din Olanda, au ieșit în evidență cele referitoare la obligația expaților turci și în general a tuturor expaților de a prelua și respecta valorile societății olandeze din moment ce au ales Olanda ca țară în care să își trăiască restul vieții. Etnia și confesiunea de care aparțin expații nu sunt impedimente. Aceleași mesaje au fost și din Germania dar și din alte state. Dacă au ales Germania, trebuie să se comporte ca germanii, dacă au ales Austria, trebuie să se comporte ca austriecii. Încet-încet, aceasta va fi linia de conduită politică față de expați în toată lumea care aparține de Uniunea Europeană.

Această linie de conduită politică blochează obiectivele politice externe cu privire la spațiul Uniunii Europene al Turciei lui Erdogan. Expații turci vor avea de ales. Rămân în statele de rezidență devenind cetățeni fideli ai acestora sau le părăsesc pentru a se întoarce în Turcia sau pentru a merge în Turcia să trăiască dacă aparțin generațiilor care s-au născut, crescut și educat în statele europene în cauză. Nu este vorba doar despre expații turci. Linia de conduită se va referi la toți expații din statele terțe. Este o linie de conduită care are rolul de a diminua conflictul cultural întreținut de statele terțe sau comunitățile religioase din statele terțe.

Niciun comentariu: