Din ce se vede mai jos, Consiliul constata ca deficitul excesiv se va manifesta in continuare, evaluarea fiind facuta pentru o contractie economica de -4% in 2009. Pentru datele din aprilie 2009. Acum, cand se prognozeaza a contractie de peste 8%, chiar de 10%, deficitul va fi imens si imposibil de contracarat pentru ca resursele au fost macelarite de Guvernul Boc la indicatiile marinarului Basescu. Pentru anul 2010 se prevedea (in Decizia Consiliului) o crestere a PIB de 0%, dar evaluarea Consiliului nu a luat in considera incompetenta crasa a actualului executiv si nici faptul ca acesta a distrus, deliberat, capacitatea tarii de a raspunde crizei prin liberalizarea activitatilor economice si sprijinirea IMM, in special.
Pun mai jos Decizia, nu toata, insa suficienta pentru a ne face o idee despre ce ne va astepta. Datele de prognoza privind Romania sunt depasite, in sens negativ. Posibil ca o noua evaluare, in toamna-iarna sa ne duca spre pozitia unei tari in incapacitate de a fi guvernata.
Ei bine, putem constata ca "in conditiile mentinerii politicilor actuale" este depasita. Mult depasita de realitatea cotidiana. Guvernul Boc a prezentat ceva Consiliului UE insa a mintit. Nu a facut nimic pentru atenuarea efectelor crizei si combatere a contractiei. A, ba da, a dat bani, cu nemiluita, pentru dezmaturi zise populare, pentru consilierea ministrilor, pentru asistenta juridica a ministerelor de catre casele de avocatura - desi au departamente juridice specializate exact pentru asa ceva etc. Adica a dat cu banii de-a dura pe apa sambetei. Dupa o noua evaluare a Consiliului vom ajunge la concluzia ca deficitul excesiv va deveni o stare de fapt, gargara cu pioneze a lui Basescu si gornistilor PD-L fiind doar propaganda politicianista. De fapt, Basescu si ai lui pot scapa de deficit doar asasinand o parte a cetatenilor care obliga statul la niste cheltuieli. Isi pot lua alaturi pe aliatul Vadim. Stadioane avem, mitraliere avem, pedelisti care sa apese pe tragaci avem. Toate conditiile pentru a scapa de deficit "pe cale naturala" exista. Iar spitalele si bolnavii cronici nu mai au finantare ! Stie el Pogea care sunt obiectivele PD-L pentru "o buna guvernare basesciana".L 202/48 RO / Jurnalul Oficial al Uniunii Europene / 4.8.2009
............................................................
(7) Conform datelor referitoare la procedura de deficit excesiv comunicate de autoritățile române în aprilie 2009 și validate ulterior de Eurostat, nivelul deficitului public al României a atins 5,4 % din PIB în 2008, depășind astfel valoarea de referință de 3 % din PIB. Deficitul nu s-a situat aproape de valoarea de referință de 3 % din PIB, iar depășirea valorii de referință nu poate fi calificată drept excepțională, în sensul dispozițiilor tratatului și ale Pactului de stabilitate și creștere. Mai concret, nu este o consecință unei situații excepționale sau a unei încetiniri semnificative a creșterii economice în 2008 în sensul dispozițiilor tratatului și ale Pactului de stabilitate și creștere. În ciuda încetinirii creșterii din ultimul trimestru al anului, creșterea PIB s-a accelerat în 2008 la o rată de 7,1 %, comparativ cu rata de 6 % din 2007 și cu mult peste rata creșterii potențiale. În plus, depășirea valorii de referință nu poate fi considerată temporară. Conform previziunilor Comisiei din primăvara anului 2009, se preconizează ca deficitul public să atingă 5,1 % din PIB în 2009 și, în condițiile menținerii politicilor actuale, 5,6 % în 2010. Această prognoză se bazează pe o creștere de – 4,0 % a PIBului în 2009 și de 0 % în 2010. Previziunile serviciilor Comisiei țin seama de măsurile pentru anul acesta din bugetul pe 2009 aprobat în februarie 2009 și de măsurile suplimentare adoptate de guvern în aprilie 2009. Criteriul deficitului prevăzut de tratat nu este îndeplinit.
(8) Datoria publică brută rămâne cu mult sub valoarea de referință de 60 % din PIB, situându-se la un nivel estimat de 13,6 % din PIB în 2008. Cu toate acestea, în conformitate cu previziunile serviciilor Comisiei din primăvara 2009, se estimează că raportul datorie-PIB va crește la 18 ¼ % în 2009 și la 22 ¾ % în 2010.
.......................................
4 comentarii:
Din cate cunosc, Romania NU A FOST SANCTIONATA pentru deficitul inregistrat in anul 2008. Un argument serios cred ca a fost si faptul ca tara a fost afectata de criza in ultimul trimestru. Alte tari UE au fost sanctionate, Romania nu! Spre disperarea stolobocilor, care si-ar fi dorit mult ca Romania sa fie sanctionata! Ca sa aiba un motiv de a-l huli pe Tariceanu, nu de alta! Mai tii minte cum prin primavara slugoiul boc tot ne spunea de ,,pericolul'' de a fi sanctionati cu sute de milioane de euro pentru deficit excesiv? Anul asta va fi un deficit de peste 8%, oare ce-ar mai fi de spus, sarmane tovaras boc?
Da prietene @hendrix, nu a fost sanctionata. Sanctiunea nu se da imediat. Procedura prevede o atentionare a statului cu deficit excesiv pentru corectarea acestuia in anul care urmeaza. De asemenea, procedura prevede ca pentru a evita o sanctiune trebuie sa existe conditii exceptionale, unele dintre ele fiind prevazute in Regulamentul Consiliului in materie.
Nu suntem singurii care au primit Decizia de deficit excesiv. Polonia, Malta etc., sunt state in care Consiliul a constatat existenta unui deficit excesiv in 2008 ca urmare a unor politici si nu ca urmare a unor conditii economice de exceptie - de ex. aceasta criza care duce, vrem-nu vrem la incetinirea cresterii economice.
Pe de alta parte, deficitul din 2008 are o structura complexa. Pe de o parte sunt investitiile in infrastructura - drumuri, scoli, spitale, canalizari etc -, dar si "investitiile populiste" - salarii marite, pensii marite, achizitii aiurite etc. Daca investitiile in infrstructura au posibilitatea sa dea inapoi peste 1-3 ani sumele investite in 2008, celelalte nu mai au aceasta posibilitate. Daca le punem doar pe celelalte in evidenta, putem observa ca ne-am fi incadrat in deficitul planificta, pe undeva pe la 2,7%.
Practic, Guvernul Boc ar trebui ca in acest an si in urmatorii sa se limiteze doar la deficitul generat de salarii, pensii si alte ajutoare sociale, in limita a 3%. Dar nu va fi asa. La deficitul "normal" se va adauga deficitul generat de incapacitatea de a guverna, ceea ce va duce la un deficit de peste 5-7% in 2009, si pe undeva la un deficit in jur de 9% in 2010. La fel ca Polonia. Diferenta intre noi si polonezi fiind aceea ca Polonia a bagat enorm in infrastructura - nu neaparat drumiri -, pentru a ajunge din urma tarile dezvoltate vecine. Si le va ajunge. Noi insa, ne hranim deficitul cu cheltuieli voluptorii sau aiuristice, cheltuieli care hranesc orgolii sau asigura realegerea "celui mai iubit dintre marinari".
Nu sunt de acord cu cele spuse de tine referitor la guvernarea Tariceanu, cum ca ar fi facut ,,investitii populiste'', precum ,,salarii marite, pensii marite, achizitii aiurite etc.'' Eu zic ca salariile au fost marite intrucat s-au putut mari, gratie cresterii economice! La fel cu pensiile, cresterea acestora s-a facut atat in 2007 cat si in 2008 pe baza excesului bugetului de asigurari sociale!!! Ar fi o discutie cu ultima crestere, dorita de liberali de la 1 noiembrie si fortata de pesedisti( prin santaj) de la 1 octombrie. Atunci a fost singura crestere care n-a putut fi acoperita 100% economic, dar de inteles. In privinta achizitiilor, la ce te referi? Stii ceva despre achizitii scandaloase in genul celor facute acum de ridzi-pizdi sau nutzi curvea? Nu cred!
Nu se poate face nicio comparatie intre cele 2 guvernari. Cea liberala a fost una corecta, inteleapta, a servit binele comun, a avut rezultate exceptionale, de necontestat. Remarcabila ramane opozitia fata de demagogia pedeleprelor si pesedistilor cu cresterea salariilor in invatamant cu 50%. Oare ce premier ar mai refuzat acea crestere salariala cu o luna inaintea alegerilor??? Asta inseamna sa fii liberal si nu demagog, populist!
@hendrix draga, chiar Tariceanu a recunoscut ca unele cheltuieli de final de an 2008 au fost putin cam excesive. Adica era mai bine daca nu se faceau. Unele dintre acestea au constat in sumele acordate consiliilor locale pentru acoperirea unor necesitati care nu cereau o urgenta.
Nu, nu se pune problema unei comparatii intre cheltuielile actualei administratii si cheltuielile administratiei Tariceanu. Tariceanu a avut o strategie economica si lega cheltuielile de posibilitatea de a le sustine, astia cheltuiesc pentru ca "asa prevede legea bugetului" ! Nici nu ma gandesc sa pun un semn de egalitate intre Guvernul Tariceanu si Guvernul Basescu-Boc-Geoana. Sa fie clar. Dar tot la fel de clar fac precizarea ca acolo unde Tariceanu a gresit trebuie spus. Si a gresit. Fie el, prin neimplicare, prin lipsa de control etc. fie prin cei care i-a avut in subordine. Si sunt astfel de greseli, asa cel putin le consider eu.
Trimiteți un comentariu