duminică, 20 octombrie 2013

IRL vrea să sugă de la mai multe „țâțe”.


IRL are ca membri fondatori membri ai Partidului Forța Civică. Vicepreședintele Dan Cristian Popescu, fost PNȚCD, fost PNL acum PFC este unul dintre ei. Moisescu declară că PNȚCD devine prin protocolul semnat și prin accederea unor IRL-iști în PNȚCD, direct în funcții de conducere atât la nivel local cât și la nivel central, „expresia politică cea mai importantă a IRL”. Îmi sare în ochi formularea „cea mai importantă”. IRL rămâne totuși o organizație non-guvernamentală, o platformă politico-civică care își menține scopul de a prelua nemulțumiții din PNL.

Din talmeș-balmeșul de mai sus rețin că IRL își propune să sugă „de la mai multe țâțe” (se poate spune și altfel). O țâță, mai veche, este la MRU iar Pvelescu le oferă „țâța” lui. Nu știu ce fel de „țâță” are Pavelescu însă este evident că o are promițătoare din moment ce bucata de partid pe care o stăpânește devine „expresia politică cea mai importantă a IRL”. Evident mai mare decât capul ! Pe de altă parte, IRL trece, cu cățel și purcel „politic” la popularii europeni și la doctrina creștin-democrată.

Cei care au plecat din PNL sunt adepții trecerii la popularii europeni. Probabil că acum regretă că nu au făcut pasul mai devreme, odată cu Stoica și Stolojan.

Zilele trecute, Baconschi dezvăluia că Partidul Mișcarea Populară care are probleme la „naștere” este în discuții avansate pentru fuziune cu Partidul Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. PFC, partid înregistrat, este posibil să își schimbe denumirea în Partidul Mișcarea Populară fentând astfel înregistrarea cu bucluc la tribunal. Grabă mare frate, bat alegerile europarlamentare la ușă. Dar PFC are, la rândul lui, un mare număr dintre membrii de bază în IRL ! Ca să vezi poznă.

Va urma o fuziune între Inițiativa România Liberală și Mișcarea Populară, ambele asociații politico-civice, non-guvernamentale, cu obiective politice asemănătoare ? Este posibil însă mai mult cred că PNȚCD va încerca iar să iasă în față prin forțe proprii și să ajungă, într-un timp rezonabil, la stadiul de partid „balama” între stânga și dreapta politică. Astfel, IRL și PNȚCD de o parte iar PFC și MP de partea cealaltă se vor afla în competiție politică.

Cauza acestor mișcări politico-disperate este PDL. Acesta merge singur la europarlamentare. Nu este de acord să ofere poziții eligibile paraziților politici din așa-zisa dreaptă politică. Fără PDL, nici una dintre formațiunile politice parazit nu au șanse la alegerile europarlamentare. Își pot uni eforturile pentru a susține un anume candidat la prezidențiale dar și aici au probleme. PDL va merge cu propriul candidat. Posibil Predoiu. MRU se vrea susținut de Băsescu și MP. Pavelescu va vrea și el. Băsescu o „pregătește” pe Nutzi fostă Cocoș - posibil cocoș sadea în familie și în partid o lungă perioadă de timp -, acum că Boc a declarat că nu vrea la Președinție.

Chiar dacă Moisoiu prezintă protocolul cu PNȚCD ca pe o mișcare politică de viitor ea este, până la urmă, o încercare disperată de a supraviețui.

Acum revin asupra unei mai vechi idei. Nu ar trebui ca cei de la IRL să înceteze a mai folosi abuziv, spun eu, termenul de „liberal” ? Atât IRL cât și bloggerii care scriu cu sârg despre mărețele realizări chilimaniste ar trebui să folosească termenul „creștin-democrat”. Ei nu mai au treabă cu liberalii. Demult.

9 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Florin, sa iti raspund putin, desi abordezi mai multe idei:

In legatura cu IRL. Nu fuzioneaza cu niciun alt ONG. Esential e sa fie cat mai multe ONG-uri de dreapta, nu mai putine. Oricum ONG-urile de stanga, ecologiste, anarhiste, etc, sunt cu miile, si vezi si tu ce fac in strada. Trebuie sa se consolideze si societatea civila de dreapta care sa-i tina piept.

In legatura cu PNTCD. Bineinteles ca s-au facut inainte si diverse studii, sondaje. Majoritatea celor care au venit la IRL si au spus ca vor sa activeze si in partide, au inclinat catre PNTCD. De ce? Pentru ca multi dintre ei au mai fost in PNTCD, apoi, dupa ce PNTCD nu a intrat in Parlament, s-au refugiat in PNL. Acum vor sa se intoarca si sa puna umarul la reconstructia partidului. Alaturi de ei sunt si membri PNL nemultumiti de politica actuala a partidului, dar si persoane care poate nu au activat niciodata politic. De altfel, la Congresul PNTCD din 2 ianuarie, e posibil ca, printre delegati, sa fie mai multi membri care au trecut pe la PNL, decat persoane care nu au plecat niciodata de la taranisti.

Politicienii care sunt in FC sau in PDL, sau in alte partide si activeaza si in IRL, raman acolo unde sunt. Nu are rost sa plece daca sunt multumiti de partidele lor.

FC, da, am auzit si eu ca e interesat de o fuziune cu PMP. Poate ca MRU spera ca va fi candidatul la prezidentiale, prin aceasta miscare. Eu personal insa cred ca acel candidat care va fi, cu sanse pentru Cotroceni, va fi stabilit de o intelegere intre coabitatori.

Oricum ar fi, eu personal nu sustin si nu votez niciun candidat la prezidentiale.

Lilick Auftakt spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Lilick Auftakt spunea...

Erata: Congresul din 2 noiembrie.

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Tu confirmi, cumva, gândurile mele.

Iau ca plus ce scrii tu. Îmi iese că voi considerați FC un eșec și alegeți PNȚCD, care are în spate o tradiție și care este parte a culturii politice românești. Restul gălăgioșilor politici care se declară de dreapta sunt doar de umplutură - MP, NR etc.

Anonim spunea...

Adevarul este ca IRL tinde sa devina din ce in ce mai IRELEVANT pe scena politica de la noi.Cu toate ca s-au lansat cu surle si trambite,cu toate ca vroiau (ca de altfel toti basistii) distrugerea PNL,in final au ajuns sa se gudure pe langa "ala mic cu capul mare".Asta denota cel mai clar esecul rasunator al acestui grupuscul basist.Cat despre asa-zisa unificare a fortelor de dreapta,aceasta nu se poate face decat in jurul PNL.Oricum exista riscul ca toate aceste "grupuscule de dreapta" nici impreuna sa nu faca 5% la Europarlamentare. Aceste pseudo-partide nici nu s-ar fi gandit la unificare,traind cu impresia ca vor mai putea parazita inca odata PDL-ul (cum mai facuse-ra in 2012).Doar ca pedelistii s-au saturat sa tot fie luati drept fraieri si le-a trantit usa-n nas.

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Cristi,

Suntem de aceeași părere.

Lilick Auftakt spunea...

Florin, PNTCD merita sa fie ajutat. Cel putin asta e opinia mea. Nu cred ca PNTCD va creste ca Fat-Frumos intr-o zi cat altul intr-o suta, dar e un partid care e pacat sa moara. Ti-am spus ca s-au facut si sondaje, iar in IRL s-a dat si un vot pentru implicare alaturi de PNTCD. Dar nu toti membrii IRL intra in PNTCD. Unii nu pentru ca sunt deja in alte partide, altii, ca mine, pentru ca nu vrem sa fim membri de partid. Ne ocupam de comisiile IRL, unde sunt si foarte multi dintre cei care au fost in Comisiile PNL, dar penelistii au renuntat la ei dupa ceau facut programul partidului. E o munca mult mai placuta decat cea de politruc. PNTCD va fi insa principala formatiune politica in care sunt implicati membri IRL.

E posibil sa nu faca 5% la europarlamentare, dar asta nu e principala preocupare. Tinta cea mai puternica e 2016 si parlamentarele de atunci.

Lilick Auftakt spunea...

In ceea ce priveste suptul la mai multe tate, asta e chiar o rautate, cand se stie ca noi cu IRL investim, nu primim. Insa poate nu ai tu informatiile necesare. :)

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

PNȚCD are două sau mai multe diviziuni care luptă între ele pentru legitimitate. Până când nu se va clarifica situația lor nu am de gând să creditez pe vreuna.

Cu privire la Pavelescu am o părere formată înainte ca el să ajungă la PNȚCD și să îi devină „șef”. Nu este una bună. Ca atare, nici formațiunea pe care o conduce nu este credibilă, pentru mine. Nu cred că membrii PNȚCD pe care el îi conduce sunt „originali”. Este o vorbă: cum îi turcu'i și pistolul.

Voi, la IRL, aveți ca obiectiv destrămarea PNL. Citesc, periodic, materialele publicate de voi pe site. Voi faceți acolo ce criticați la PNL. În plus, prin intermediul lui Buble intoxicați media cu tot felul de știri „bombă” în scopul denigrării PNL. Cum pot crede eu că sunteți de bună-credință ?

Eu rămân „politruc” al PNL. Unul mai moderat în limbaj și mai atent la mișcări politice decât la persoane. Azi sunt „crinist”. Mâine voi fi altcumva. Dar tot alături de PNL.

În considerarea celor de mai sus, eu voi fi critic, dacă pot spune așa, cu toți cei care, sub o formă sau alta, atacă PNL și pe membrii PNL. Cu IRL, cu PNȚCD Pavelescu, cu PFC, cu MP și cu PDL, cu toți cei care, vor nu vor s-au alăturat lui Băsescu. Iar voi sunteți alături de Băsescu prin comportamentul politic.