luni, 28 octombrie 2013

Tablou politic alandala

Toată lumea contra toată lumea. Aceasta este imaginea scenei politice. Nu este rău. Problema însă, este să nu mergem către extreme unde nu mai este loc de întoarcere.

USL este în „chinuri”. Se apropie europarlamentarele și fiecare partid trebuie să obțină cât mai multe voturi pentru reprezentarea în PE.

PSD este mai harnic. Mai hotărât să obțină cât mai mult. Atacă PNL la vârf, la Crin Antonescu, punând în discuție susținerea acestuia pentru alegerile prezidențiale. Mișcarea are scopul de a le aduce voturi. Liderii locali ai PSD au liber la atitudine și amenință fără jenă că ei nu îl vor susține pe Crin Antonescu. Deși, au un angajament asumat, un contract politic cu PNL și un obiectiv strategic comun numit „România puternică”. Anunță fără jenă că își vor încălca angajamentele contractuale pentru că ei sunt mai mari și mai tari. La vârf, liderii PSD se fac că plouă și adaugă cu tupeu noi motive pentru „despărțire”. Cer PNL să facă pasul înapoi și să se subordoneze PSD. Au mers chiar mai departe încurajând percepția că „dreapta românească” este în altă parte și nu la PNL.

PNL are propriile acțiuni. În special în teritoriu cu organizațiile de tineri, femei, seniori. Și PSD le are. Se discută mult și la obiect. Se cer explicații. Strategic, cea mai bună atitudine este respectarea angajamentelor. Miniștrii și parlamentarii PNL trebuie să își facă treaba acolo unde sunt potrivit angajamentelor luate față de populație. Pentru că PSD își dorește și altceva decât a convenit cu PNL în protocolul alianței, apar poziții diferite la teme de interes național. Cum este situația cu RMGC. Liberalii nu sunt de acord cu proiectul propus de RMGC și asumat de PSD. Cum sunt și alte situații mai puțin mediatizate care privesc active economice, politica fiscală, taxele și impozitele, combaterea corupției etc. Strategia lui Vosganian de industrializare a economiei și eficientizare a ei pentru a fi competitivă față de economiile statelor membre UE a fost obstrucționată, „la timp”, cu sprijinul coabitantului Traian Băsescu și a slugilor acestuia de la DNA, ca să dau doar un exemplu.

Opoziția își asumă, cu tupeu nejustificat, dreapta politică. Vor să o refacă. PNL reacționează, prin Crin Antonescu, trăgându-i de urechi. Dreapta românească există, nu trebuie refăcută ci doar întărită. PNL este de dreapta de la reînființare. PDL și toate celelalte construcții politice sau socio-politice nășite de Traian Băsescu sunt rămășitele socialiștilor din FSN care nu au vrut să stea alături de Ion Iliescu. Au vrut alt tătuc. L-au găsit în persoana lui Traian Băsescu care, la ceas de seară, neputând intra în PES (socialiștii europeni) din cauza opunerii PSD, a trădat idealurile nobile ale socialismului și s-a dus la adversar, la popularii europeni care l-au răsplătit cu generozitate în toată perioada mandatelor prezidențiale. Politicile de dreapta nu se pot face cu socialiști. Chiar dacă fac declarații ce pot fi calificate ca fiind din gândirea de dreapta, cum au ajuns la putere s-au comportat ca veritabile partide de stânga. Chiar mai rău decât socialiștii. Nu sunt singurii. În Europa mai sunt partide similare PDL care una declară și alta fac. PPE însuși promovează politici care sunt mai aproape de socialismul totalitar prin care românii au trecut. Nu mă miră că alegerile în mai multe state europene sunt câștigate, aiurea, de partidele socialiste. Astea par, culmea, mai capitaliste decât popularii europeni.

Vasile Blaga, actualul șef al PDL, singurul care l-a învins pe Traian Băsescu (!), face o declarație de tot râsul: ca să fie de dreapta, PDL trebuie să lupte împotriva USL nu doar a PSD. Eu înțeleg că el își dorește scoaterea, cel puțin din percepția publică, PNL de pe scena partidelor de dreapta, dar este totuși prea de tot. Se face de râs. Nu opoziția față de USL îl califică ca fiind de dreapta ci politicile pe care le are cu privire la guvernare. Iar guvernările PDL s-au dovedit total opuse politicilor de dreapta. Aici trebuie să mă refer la principala politică dusă de PDL contra dreptului de proprietate, esența politicilor de dreapta. Când negi dreptul de proprietate, când acționezi asupra proprietarilor, nu ești de dreapta. Când prin politicile fiscale îi deposedezi pe proprietari de avere, nu ești de dreapta. Când alungi proprietarii români de la beneficiile guvernării și favorizezi pe străini, nu ești de dreapta. Când împovărezi țara pentru a face pe placul unor străini, nu ești de dreapta. Ești chiar de stânga, foarte de stânga. Probabil că Blaga nu știe ce spune, dar să nu aibă pe cineva lângă el care să îl tragă de minecă ... este prea de tot. Rezultatul guvernărilor PDL este o țară adusă în pragul falimentului.

PSD face ce face și îmi provoacă disconfortul. Că au vrut sau că nu au fost atenți, în percepția publicului se intensifică ideea candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale din partea PSD. Vor fi, evident, consecințe care încă nu se spun. În primul rând, consecința majoră este desfacerea guvernării și ruperea USL. Așa ceva este normal. Dacă nu se convine că PNL preia guvernarea pentru ca PSD să preia Președinția, ruperea USL este obligatorie. Dacă ruperea USL se produce înainte de prezidențiale, desemnarea premierului este la mâna lui Băsescu, după modelul bine-cunoscut. Se vor constitui alte alianțe. Deja se vehiculează că PSD va prelua PC și PPDD la care vor veni cei din UDMR și minoritățile naționale. Posibil. Posibil pentru că cei din PPDD se duc „cu lotul” la PSD și PC. PNL ar rămâne izolat. În opoziție și cu PSD și cu PDL. Va urma, probabil, un alt act de coabitare pe care Băsescu va fi dispus să îl încheie cu desemnatul PSD pentru funcția de premier, drept mulțumire adusă PSD pentru ruperea USL. Mai mult ca sigur. În plus, PSD poate aduce mai multă mulțumire lui Băsescu prin negarea PNL ca „principalul partid de dreapta” din România făcând loc, cel puțin în declarații, „copiilor” politici ai lui Băsescu. PMP care este în procedura de fuziune cu PFC, PDL și alte maimuțăreli politice băsesciene.

Indiferent de evoluția de pe scena politică, PNL trebuie să își respecte angajamentele asumate față de populație făcând astfel dovada seriozității și responsabilității politice. Trebuie recunoscut și rolul USL până la ruperea lui de către PSD. Acela că a stopat distrugerea țării de către Băsescu și boccii lui din PDL. Dispariția USL va pune punct proiectelor politice angajate cu alegătorii. „Jos Băsescu” - nu s-a putut cu persoana fizică însă existau și există încă premisele pentru eliminarea sistemul ticăloșit băsescian -, „România puternică” - care a început însă se va opri din moment ce România renunță la reformarea democrației în favoarea autoritarismului ideologic pe care PSD se pare că îl agreazză.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Toate aceste tensiuni din USL sunt generate in principal de apropierea alegerilor Europarlamentare.Cele 2 partide mari din alianta (PNL si PSD) cauta sa-si maximizeze fiecare rezultatul.Dupa aceste alegeri cred ca lucrurile vor reveni la normal. Cat despre Geoana parerea mea e ca acest individ ar trebui complet ignorat.Omul asta a pierdut absolut toate bataliile electorale pe care le-a dus ca lider al PSD,chiar si atunci cand rea sustinut de aproape toata clasa politica si mass-media romaneasca (prezidentialele din 2009).
Bine,cu totii stim ca USL se va destrama pana in 2016si parerea mea este ca PNL pe viitor va trebui sa conlucreze cu PDL pentru a forma acel mare pol de dreapta din Romania.Personal nu ma intereseaza trecutul PDL-ului,stiu doar ca acest partid a fost validat ca fiind de dreapta de cel mai mare grup parlamentar din P.E.Rivalitatile acestea marunte dintre cele 2 partide vor trebui date uitarii,altfel ii vom lasa in continuare pe pesedisti sa faca jocurile in tara asta.

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Cristi,

Validarea ca partid de dreapta nu o dă PPE. În PPE sunt și partide de stânga ! Atenție mare ! Validarea o dă programul politic și guvernarea. PDL a avut program politic însă a guvernat cum a dorit Băsescu. Doar atât ar fi suficient ca PDL să fie descalificat.

Pe de altă parte, PNL a obținut declarația politică a PSD că este singurul partid de dreapta. PNL trebuie să meargă pe această „singurătate”, pe ideea de întărire a dreptei și nu pe aceea de formare a unui „mare pol de dreapta”. Pentru că „marele pol” permite divizarea dreptei în formațiuni politice mici, nereprezentative, un fel de PRM-uri.

Anonim spunea...

Formarea marelui pol de dreapta ar trebui sa fie ca un preambul la fuziunea dintre PNL si PDL si crearea unei forte politice capabila sa se lupte de la egal la egal cu PSD. Cine nu intelege acest lucru ori nu se pricepe la politica ori e mana-n mana cu pesedistii.Deocamdata liberalismul tinde sa devina un curent mort in politica europeana.Eu sincer nu cred ca PNL de unul singur se va putea lupta in mod eficient cu pesedistii.Pt aceasta lupta este nevoie de ajutor din exteriorul partidului,iar acest ajutor nu poate veni decat de la PDL.

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Cristi,

Nu suntem pe aceeași lungime de undă.

Noi, PNL, suntem cel mai mare și important partid de pe partea dreaptă a scenei politice românești. Scopul nostru este să întărim PNL nu să încurajăm apariția și dezvoltarea altor formațiuni politice caree se declară de dreapta pentru a forma așa-zisul pol de dreapta. Noi suntem dreapta.

Nu trebuie nici să ne propunem fuziunea cu PDL. Dacă cei din PDL, cei de bună credință, vor să treacă la PNL, este bine, însă nu este bine pentru PNL să accepte revenirea în partid a tuturor celor care l-au trădat pentru „avantajele” oferite de popularii europeni. Până la urmă, cel mai important este să fii susținut de cetățenii țării, nu de politicienii străini. Te susțin românii, exiști, nu te susțin, dispari.