luni, 18 iunie 2018

Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL, 18 Iunie 2018


Transcrierea declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, 
la finalul Biroului Executiv al PNL, 18 Iunie 2018

Următoarele două săptămâni vor fi două săptămâni de foc, două săptămâni decisive pentru evoluția ulterioară a României. Partidul Național Liberal, așa cum am anunțat, va depune în cursul acestei săptămâni moțiunea de cezura împotriva Guvernului Dragnea-Dăncilă.

Continuăm negocierile cu fiecare grup politic, cu fiecare parlamentar în parte. Punem la dispoziția oricărui parlamentar care ține la România, care își dorește binele României, punem la dispoziție acest demers, moțiunea de cenzură, pentru a pune punct unei guvernări dezastroase pentru România, pentru a pune punct unei dominații asupra României a unui lider politic certat cu legea, a unui lider politic anti-european, a unui lider politic care disprețuiește democrația, a unui lider politic care a capturat statul român și îl conduce prin ordinea de la partid.

Orice parlamentar, indiferent în ce partid politic se găsește, va fi suspus unui examen de conștiință. Vrea binele acestei țări, vrea ca România sa redevină pe drumul cel bun, își dorește un nou început pentru România, care să permită reașezarea României pe baze democratice și cu statutul de țară europeană membră a NATO sau preferă ca lucrurile sa continue așa cum merg astăzi.

Orice parlamentar trebuie să treacă acest examen de  conștiință. Orice parlamentar care nu va susține moțiunea de cenzură nu este altceva decât un lacheu a lui Dragnea și de fapt, accepta ca Dragnea să își bată joc de România și acceptă ca România să fie scoasă de pe traiectoria normală de dezvoltare, de democrație, de apartenență la Uniunea Europeană și la NATO.

Din acest motiv sunt convins că în mintea și în conștiința fiecărui parlamentar din următoarea perioadă trebuie să existe o analiză serioasă, o analiză lucidă în care noi avem convingerea că va duce la căderea guvernului Dragnea.

De asemenea suntem pregătiți pentru orice tentativă a lui Dragnea de a ataca președintele României, fiind alături de președintele României și luptându-ne împotriva oricărui demers al lui Liviu Dragnea împotriva președintelui României, Klaus Iohannis.

Moțiunea de cenzură o vom depune pe data de 20

(Câți parlamentari au semnat-o, de unde?)

În momentul în care o vom depune veți afla numărul parlamentarilor care au semnat această moțiune de cenzură. Contează mai puțin numărul de semnatari cât numărul celor care își vor exprima votul la moțiunea de cenzură.

(Cu cine ați discutat mai exact? Parlamentarii lui Ponta spuneau că nu vor vota moțiunea de cenzură. Ați avut discuții om cu om?)

Vom vedea poziționarea fiecărui parlamentar. Eu nu pot să-mi imaginez că cineva care este împotriva lui Dragnea și este în Parlamentul României poate să nu voteze această moțiune de cenzură. Cine nu votează moțiunea de cenzură înseamnă că este cu Dragnea și este de acord cu modul în care Dragnea îsi bate joc de România.

Ca atare, sunt aproape convins că orice om care este împotriva lui Dragnea va vota această moțiune de cenzură. Aceasta moțiune de cenzură nu este una care să mă privească pe mine, este o moțiune de cenzură îndreptată împotriva unui guvern marionetă, care este butonat de Liviu Dragnea și de prelungirile sale guvernamentale. Ca atare, poziția politică a oricărui parlamentar în votul pe care îl va da la această moțiune de  cenzură este una foarte simplă, dacă acceptă ca Dragnea să își bată joc  de România în continuare sau dacă își dorește ca România să revină pe drumul bun.

(Fără UDMR și fără minoritățile naționale, altele decât UDMR, nu veți putea trece această moțiune de cenzură. Cu ei ați discutat?)

Moțiunea de cenzură trece dacă va fi votată de jumătate plus unu dintre parlamentarii astăzi prezenți în Parlamentul României, indiferent de formațiune. Am purtat discuții, așa cum v-am spus , cu toate grupurile și cu foarte mulți parlamentari individual și toate aceste  discuții vor continua.

( Care este alternativa în cazul în care această moțiune de cenzură va avea succes?)

Alternativa, știți foarte bine că este cea care va rezulta în urma negocierilor care se vor desfășura sub egida președinției. În ceea ce ne privește pe noi, obiectivul nostru fundamental acum este să punem punct acestui dezastru numit Dragnea.

( Ce se întâmplă cu acele mișcări de stradă pe care le anunțați, cu susținătorii dumneavoastră pe care îi rugați să iasă în stradă în ziua dezbaterii moțiunii sau când exact?)

Vom stabilii toate aceste detalii, deocamdată am luat o decizie în ceea ce privește capacitatea de mobilizare internă și externă a Partidului Național Liberal.

( Le-ați spus colegilor dumneavoastră în sală că domnul Nicoară o să plece, ați mai avut vreo discuție cu el, v-a anunțat că își anunță astăzi demisia din PNL?)

Va anunța domnul Nicoară ce va face.

(Dar cum vedeți aceste plecări din PNL?  Deja este a treia plecare, domnul Zamfir, domnul Popa.)

Înaintea unei bătălii decisive pentru România este normal ca unii să fie mai slabi de înger și să părăsească linia frontului, să dezerteze în tabăra adversă. Asta este! Nu eu i-am pus pe listă. În ceea ce îl privește pe domnul Zamfir, știți foarte bine că era în procedură de excludere iar în privința domnului Marius Nicoară, nici măcar nu mai este membru PNL.

( Adică, cum nu mai este membru PNL domnul Nicoară?)

Domnul Nicoară nu mai este membru PNL în conformitate cu statutul Partidului Național Liberal.

(Și faptul că domnul Popa care a fost lider de grup la Senat, totuși fusese promovat în conducerea partidului, a decis să plece, discutaseți cu domnia sa?)

Partidul Național Liberal va da această bătălie cu la fel de multă energie și cu la fel de multă încredere în succes, chiar dacă unii dintre cei care au primit votul oamenilor, fiind candidați ai PNL, au preferat să îngroașe rândul firimituriștilor alături de șeful firimituriștilor, respectiv domnul Tăriceanu. Firimituriștii sunt aceia care sunt, de fapt, în sufrageria lui Dragnea și se mulțumesc cu firimiturile care cad de pe masa lui Dragnea.

Ce să le spun acestor firimituriști decât, drum bun, cale bătută!

Adevărații liberali rămân alături de Partidul Național Liberal, mai ales acum când suntem în pragul unei bătălii decisive pentru România.

(Pe lângă acest demers împotriva guvernului, la nivel de PNL și aliații dumneavoastră ați mai avut acel demers, acea sesizare penală împotriva premierului, mai aveți vreo veste de la procurori, s-a întâmplat ceva?

Deocamdată nu, dacă voi fi invitat să-mi susțin sesizarea, mă voi duce. Cred că sesizarea trebuie să-și urmeze cursul normal. În ceea ce mă privește pe mine, ca președinte al Partidului Național Liuberal, nu voi mai face nici un fel de declarații legat de acest subiect ci voi participa la derularea procedurii legale, în cazul în care voi fi invitat.

(Este normal ca până acum să nu se știe de nici un demers?)

Nu mă întrebați pe mine pentru că nu am eu calitatea să știu care sunt pașii care trebuie făcuți, privitor la această sesizare. Ceea ce-mi doresc este ca faptele pe care le-am prezentat să fie cercetate și sunt convins că vor fi cercetate.

( Cei din PMP spun că sunt în discuții cu dumneavoastră, cei din PNL, cu mai mulți parlamentari din PMP, printre care și domnul Turcescu. Domnul Turcescu este bun pentru PNL, l-ați primi în partid?)

L-am felicitat pe domnul Tomac pentru alegerea în funcția de președinte, am discutat cu domnul Tomac, nu avem decât discuții oficiale de la nivelul Partidului Național Liberal cu Partidul Mișcarea Populară, în vederea moțiunii de cenzură. Nu am avut și nu am discuții personale nici cu domnul Turcescu, nici cu alți parlamentari pentru că interlocutorul nostru este Partidul Mișcarea Populară, care acuma este mai frecventabil și ca atare, discuțiile le derulăm oficial cu partidul politic și cu parlamentarii acestui partid.

( V-am întrebat dacă l-ați primi în PNL pe domnul Turcescu, dacă-i bun pentru PNL.)

Nu mă întrebați pe mine, v-am răspuns la întrebare, discut cu domnul Eugen Tomac care este președintele formațiunii. Nu am ce să discut individual cu altcineva.

(Domnule președinte, se va mai încerca în această săptămână, miercuri, suspendarea președintelui Iohannis? Spuneați săptămâna trecută că aveți informații certe cum că PSD va suplimenta ordinea de zi. )

Întrebați-i pe cei de la PSD că nu au dat nici un răspuns în urma declarației mele, ceea ce reflectă un anumit lucru, nu s-au grăbit să dezmintă, negrăbindu-se  să dezmintă este evident că în laboratoarele, în cercurile intime au luat această decizie de a demara suspendarea, dar nu mă întrebați pe mine pentru că nu vă pot spune cu exactitate când vor demara procedura.

( Vorbeați despre faptul că acum PMP-ul este mai frecventabil în ideea în care Traian Băsescu a renunțat la șefia partidului. Sunt informații cum că Traian Băsescu v-ar fi contactat pentru a încerca o uniune a dreptei, o alianță pe zona de reapta și ați refuzat.)

Nu am avut nici o discuție cu domnul Băsescu. 

( Nici cu oameni din PMP, cu condiția să nu fie Traian Băsescu?)

 Nu am avut nici o discuție cu domnul Băsescu.

( Dar despre o coalizare a dreptei sunteți deschis să discutați?)

Colaborăm la nivelul Parlamentului, formațiunile politice și parlamentarii care sunt din opoziție și cred că ați văzut că am avut demersuri comune, poziții comune și am și votat de  cele mai multe ori împreună.

( S-ar putea face coalizarea în perspectiva alegerilor 2019, europarlamentare?)

Obiectivul nostru astăzi este căderea guvernului Dragnea-Dăncilă și ne concentrăm toată energia politică pentru atingerea acestui obiectiv pentru că aici este vorba despre România și de drumul pe care va merge România în viitor.

( Ați luat astăzi o decizie și în privința lui Gabriel Vlase, dacă veți vota în Parlament?)

Am amânat o decizie, așteptăm introducerea pe ordinea de zi a acestui punct. În funcție de momentul în care se va introduce pe ordinea de zi acest punct vom întruni Biroul Executiv și grupurile parlamentare pentru a lua o decizie.

( Personal ați vota dacă ați fi parlamentar?)

Nu sunt parlamentar. Vom lua o decizie în organismele statutare când va fi pe ordinea de zi această propunere.

( Dar indiferent când va fi pe ordinea de zi, presupun că nominalizarea nu va fi schimbată, nu va fi vorba despre o altă persoană. Sau aveți informații că s-ar putea întâmpla asta?)

Cei din majoritatea guvernamentală, de câteva luni bune, tot solicită numirea unui șef la SIE. Președintele a nominalizat un candidat la SIE. Așteptăm ca PSD să-și respecte toate declarațiile anterioare și să pună cât mai repede pe ordinea de zi această nominalizare. Când va fi pusă pe ordinea de zi, voi convoca organismele statutare pentru a lua o decizie legată de această candidatură.

(Aveți cuvinte de laudă față de domnul Gabriel Vlase)

Nu puteți spune cuvinte de laudă, este un rău mai mic decât alții, astea nu cred că sunt cuvinte de laudă. Am spus că această propunere a fost făcută fără nici un fel de discuții cu conducerea PSD, ceea  ce s-a și  demonstrat din luările de poziții ulterioare. Nu vedeți că nici astăzi Dragnea nu a anunțat care este poziția publică a PSD față de această propunere.

Lucian Bode vă stă la dispoziție, după care, dacă mai aveți vreo întrebare vă stau la dispoziție.

Lucian Bode

Mulțumesc, domnule președinte!

Partidul Național Liberal solicită doamnei prim-ministru demiterea de urgență a ministrului Transporturilor, domnul Lucian Șova.

Într-o țară normală, cu un prim-ministru responsabil, domnul ministru al Transporturilor, Lucian Șova, era demis în secunda doi după ce a făcut afirmațiile iresponsabile în cadrul Comisiei pentru tarnsporturi și infrastructură din Camera Deputaților , în urmă cu câteva zile.

Mă refer la faptul că, citez : „ Multinaționalele vor pleca din România dacă vom construi autostrăzi spre alte țări unde nu sunt autostrăzi dar sunt salarii mai mici”.

La fel de gravă mi s-a pare și denunțarea unilaterală, publică, a acordului încheiat cu Banca Mondială în vederea construirii celui mai important obiectiv de infrastructură rutieră din România, după autostrada Pitești-Sibiu, mă refer la autostrada, Ploiești - Comarnic – Brașov. Apropo de Banca Mondială, este inadmisibil să faci o astfel de declarație tu, oficial al statului român, în condițiile în care pe 28 iulie 2018, Banca Mondială avea bordul pentru a decide cum anume se achită de obligațiile asumate prin memorandum, vis-a-vis de acest obiectiv. De asemenea, la câteva ore după această declarație iresponsabilă, Banca Mondială a  comunicat oficial faptul că nu a negociat cu statul roman acest exit. Nu confirm absolut nimic din ceea ce spune domnul ministru și anume, că nu a  primit nici o notificare din partea statului roman. Mai mult, titularul acestui acord din partea guvernului României, și mă refer la Ministerul de Finanțe a confirmat public faptul că Ministerul Transporturilor ar dori ca România să iasă din acest acord.

Așadar, știrea momentului pe acest domeniu, pe acest capitol, pentru toți românii este aceea că autostrada Comarnic-Brașov nu se mai realizează în acord cu Banca Mondială.

Din păcate, noi credem că soluția pentru realizarea acestui obiectiv aflat pe poziția II în maser planul general de transport  o reprezintă fondurile europene. Am spus și reafirm, cred cu tărie că eforturi conjugate din partea tuturor decidențiolor politici din România împreună cu partenerii europeni pot conduce la realizarea acestui obiectiv, a acestei autostrăzi, pe fonduri europene.

Eu voi avea în această săptămână o întâlnire cu comisarul european pentru buget, respectiv cu președintele Comisiei de transporturi din Parlamentul European, ocazie cu care voi întării încă odată solicitarea României în a ne sprijinii în a  finanța acest obiectiv. Să începem în exercițiul financiar 2014 -2020 și să continuăm în exercițiul post 2020. Ceea ce spune Guvernul, că au introdus prin Hotărârea de Guvern în PPP acest obiectiv este puțin probabil a fi realizat în condițiile în care noi estimăm pe studiile de trafic că am putea încasa din taxa de autostradă undeva la 20 de milioane de euro iar costurile acestei autostrăzi sunt de peste 1,6 -1,8 miliarde de euro. Eventual, PPP-ul poate fi  o soluție pentru componenta de mentenanță  și întreținere a acestui obiectiv. Vreau să mai spun un lucru pentru că am văzut în spațiul public tot felul de declarații pe seama unei înregistrări făcute de un coleg în comisie și transmisă către presă. Eu vă transmit dumneavoastră stenograma acestei ședințe. Noi, după cum știți, toate ședințele Comisiei pentru transporturi și infrastructură sunt publice, sunt înregistrate și vă punem la dispoziție stenograma de iunde puțeți trage concluzia dacă domnul ministru a  făcut sau nu această afirmație iresponsabilă.

Eu cred, și închei, într-o țară normală, cu un prim-ministru responsabil, ministrul Transporturilor era demis  în secunda doi după ce a făcut aceste declarații

(Știrea s-a întâmplat joi și noi nu am știut de ea.Ne puteți explica cum s-a ajuns la acea întâlnire la Sinaia, fără ca presa să știe?)

Pe data de 25 mai, Biroul Permanent a decis prin vot să aprobe solicitarea comisiei noastre de a a ne deplasa la Sinaia pentru a discuta, pe de o parte, comisia noastră, executiv, ministru și alți responsabili din minister și pe de altă parte autorități locale, să discutăm la fața locului despre stadiul realizării acestui obiectiv.

 Așadar, pe 25 mai, această informație a fost publică.  Domnul Șova a fost invitat, domnul Șova este și membru al comisiei. Nu a confirmat și nici nu a infirmat participarea, ne-am trezit cu o surpriză plăcută pentru noi, neplăcută pentru declarațiile făcute. Joi dimineața a fost prezent la Sinaia.

 Acolo au fost prezenți președintele consiliului județean, primarii de la Bușteni, Comarnic, Valea Doftanei, Vălenii de Munte pentru că este o discuție pentru a reloca traficul pe perioada  construcției autostrăzii și acei edili sunt foarte interesați ce se va întâmpla cu drumul județean care traversează localitățile lor pe perioada executării lucrărilor. Am avut o discuție foarte bună, din păcate pentru România, ministrul Transporturilor face astfel de declarații publice care fac foarte mult rău României și pentru acordul cu Banca Mondială dar și mesajul dat către multinaționale este unul nefericit.

(Ministerul Transporturilor susține că nu a existat un acord semnat cu Banca Mondială ci că a fost doar unul verbal.)

În septembrie 2017, premierul de atunci, Mihai Tudose , a anunța cu surle și trâmbițe soluția salvatoare pentru construcția autostrăzii Ploiești-Brașov, în care spunea că am realizat o înțelegere cu Banca Mondială, o unitate de proiect în care se întrevede o parte specialiști ai Băncii Mondiale, pe de altă parte reprezentanți ai guvernului și care împreună aveau să pună pe masa guvernului și a partenerilor Băncii Mondiale un set de obiective. Printre aceste obiective cel mai important trebuia să ne spună, pe seama unui buget alocat de Banca Mondială, vorbim de aproximativ 35 de milioane de euro, cum facem să construim după  iată, 15 ani de tergiversări, în 2002 am început acest demers. Primul demers a fost realizat în 2002 de construire a autostrăzii Comarnic-Brașov. Au fost 3 concesiuni eșuate.

În 2017, Guvernul a avut ca și obiectiv cu Banca Mondială să spună cum construim acest obiectiv. Mai mult, ei trebuiau să ne spună și să se implice și în realizarea studiului de fezabilitate. Trebuia să vină să ne spună ce se întâmplă cu organizarea CNIR-ului. Erau  mai multe obiective acolo.

Din păcate, iată, guvernul renunță la aceste obiective. Noi atunci am spus, în momentul în care Banca Mondială se implică serios în realizarea unui obiectiv eu cred cu toată convingerea că o face. Ei nu și-au dorit niciodată se pare să se realizeze acest acord si iată, cu câteva zile înainte de parafarea în bordul Băncii Mondiale al acestui acord, ei denunță unilateral acest parteneriat. Este, dacă vreți, și lipsit de bun simț din partea guvernului să denunți un acord unilateral în care tu tocmai spui că respecți partenerii și nu vrei să îi duci într-o discuție fără finalitate

(Cum vedeți faptul că se va ocupa Comisia de prognoză acum de toate aceste detalii tehnice )

Nu știu ce va face Comisia de prognoză aștept să vină cele două ordonanțe 39 și 45 pe achiziții publice și pe PPP. Am văzut și hotărârea de guvern în care sunt precizate, sunt trecute 3 obiective de infrastructură rutiera -  autostrada Sudului, Comarnic-Brașov  și autostrada Moldovei. Ceea ce iar este un lucru de neînțeles în condițiile în care tu ai finanțare europeană pe autostrada Moldovei, de exemplu, și tu  schimbi regulile în timpul jocului și tu îl treci pe PPP mi-e greu să realizez în acest moment cum se va întâmpla acest lucru. Eu aștept legea de aprobare a ordonanței în Parlament și sigur ea va fi amendată astfel încât să o facem întru-un final funcțională. Eu salut modificările pe legile achiziției și pe legea PPP dar să vedem care va fi finalitatea. Din acest moment finalitatea nu se vede.

Mulțumesc foarte mult. Vă doresc o zi frumoasă!

Niciun comentariu: