Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, susținute la Buzău – 29 iunie 2018
Bună ziua,
Permiteţi-mi să vă prezint câteva proiecte ale Partidului Național Liberal, care sunt mai puțin cunoscute, care au fost elaborate, depuse și le susținem în Parlamentul României, astfel încât oamenii să înțeleagă ce ne dorim să facem pentru ei concret.
Partidul Național Liberal a depus un proiect de lege care este susțiut și de mediul de afaceri și de angajații din mediul privat, care prevede un lucru simplu și anume utilizarea a 20% din impozitul pe profit pentru plata de bonificații către salariați.
Am gândit această modalitate prin care firmele să fie scutite de plata impozitului pe profit în limita a 20%, iar banii respectivi firmele să îi foloseasca pentru plata de bonificații către salariați.
De asemenea, avem câteva propuneri legislative pe care mulți din mediul de afaceri le înțeleg și le susțin. Prima propunere este una foarte simplă. Știți foarte bine că statul dă zile libere, numai că salariul angajaților în zilele libere sunt plătite de firme. Evident că acest cost artificial care este introdus printr-o reglementare a statului afectează profitul firmelor.
Avem o propunere legislativă foarte simplă care spune lucruri de bun simț. Toate costurile firmelor pentru plata salariilor în zilele libere să fie deduse din calculul impozitului pe profit.
O alta propunere legislativă izvorăște din analiza situației în special în zona firmelor de transport. La ora actuală parcurile de mașini ale firmelor de transport, atât pe transport de persoane cât și de transport de marfă, sunt extrem de uzate. Am venit cu o propunere legislativă prin care să extindem măsura scutirii impozitului pe profitul reinvestit și la mijloacele de transport rutier, feroviar și naval. Această măsură este o măsura care poate stimula toate companiile, inclusiv companiile de taxi.
De asemenea trebuie să vă prezint câteva inițiative ale Partidului Național Liberal care aproape sunt adoptate. După cum bine știți din 2011 în nicio localitate din România nu s-a mai înființat nicio rețea locală de distribuție de gaz. În această perioadă prețul lemnului de foc a crescut de peste 3 ori din cauza modificărilor, multe dintre ele restrictive, care au fost făcute la Codul Silvic de majoritatea PSD-ALDE. În acest timp sunt localități în apropierea unor rețele de gaz, unde înființarea unor rețele de distribuție locale ar putea oferi posibilitatea cetățenilor localității să beneficieze de accesul la gazul natural în care România beneficiază. Din acest motiv am inițiat o modificare a legii gazului si energiei electrice în care să revină la localități competența fie de inființare de servicii publice de distribuție de gaz, fie de concesionare a acestui serviciu către firme private, astfel încât să încurajăm autoritățile locale să se implice în înființarea, poate și administrarea, acestor rețele de gaz care pot să crească calitatea locuirii și care pot să scadă costurile pe care le au oamenii pentru încălzire.
Un alt proiect de lege inițiat de Partidul Național Liberal care a fost inclus în Codul administratv este acela de utilizare a veniturilor din redevențe pentru exploatarea bogățiilor subsolului. În proporție de 80% alocarea acestor sume către autoritățile locale. După cum bine știți la ora actuală toate redevențele încasate se duc la bugetul de stat, ori lucrul acesta nu este normal. Ca urmare a introducerii acestui amendament de către Partidul Național Liberal localitățile vor beneficia de finanțări importante.
De asemenea, știm foarte bine că este din ce în ce mai simțită o reală criză pe piața forței de muncă în România. Foarte mulți investitori renunță să investească în România pentru că nu găsesc mână de lucru. Din acest motiv am inițiat un proiect de lege de simplificare a procedurilor pentru accesul pe piata muncii din România a lucrătorilor din țări non UE. Am introdus un proiect de lege care urmărește exact simplificarea procedurilor astfel încât să faciliteze accesul mult mai ușor pe piața muncii al acestor confrați de-ai noștri.
(Care este stadiul sesizării dv. de înaltă trădare a primului ministru?)
Eu am sesizat PICCJ privitor la faptele săvârșite de doamna Dăncilă și de domnul Dragnea, fapte care ar putea să întrunească elementele constitutive a 4 infracțiuni. Prima este infracțiunea de difuzare de informații cu caracter de secret. A doua posibilă infracțiune este infracțiunea prevăzută în Legea răspunderii ministeriale, art. 8 alin. (1), care spune despre refuzul de a informa președintele României atunci când se iau decizii care afectează interesele statului. A treia infracțiune posibilă este cea de uzurpare a funcției. A patra este numai chestiunea legată de trădare. Informația care a apărut ieri este că a început urmărirea penală in rem.
Vă mai spun un lucru, că mulți se întrebau de ce m-am apucat să fac plângere penala împotriva premierului. Nu este prima oara, împreună cu Mona Muscă am depus plângere penală împotriva lui Adrian Năstase, în perioada când Adrian Năstase era prim–ministru, nu după ce a căzut Adrian Năstase. În perioada când Adrian Năstase era prim-ministru PSD și era la apogeul puterii, împreună cu Mona Muscă am depus o sesizare privitoare la casa din Zambaccian a domnului Năstase care, ulterior s-a transformat într-un doasar și până la urmă domnul Năstase a și fost condamnat.
Am mai depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție tot împotriva unui președinte PSD care deținea funcția de prim-ministru, și aici mă refer la Victor Ponta. Am depus o sesizare pentru fals și uz de fals în declarația de avere, în perioada campaniei electorale pentru că am constatat că în declarația de avere nu erau trecute toate casele pe care le avea. Dacă vă amintiți, îl atacau pe Klaus Iohannis și încercau să-i pună eticheta „Iohannis șase case” și am constatat că Ponta avea șapte case, numai că nu le scrisese în declarația de avere, erau numai trei, celelalte erau în declarația de avere a Dacianei Sârbu. Am depus o sesizare și la ANI și la Parchetul de pe Inalta Curte de Casație și Justiție.
Ca atare, nu este nici o surpriza în privința aceasta. Eu cred că lucrurile trebuie cercetate, nu interferez în nici un fel cu ceea ce trebuie să facă justiția în cazul acesta și aș mai spune două lucruri, pentru că toată lumea vorbește că am făcut sesizarea pentru că aș fi din statul paralel. Dacă statul paralel vrea să facă o plângere penală sau să instrumenteze un dosar penal, avea nevoie de o sesizare din partea mea, ca cetățean? Putea să găsească orice procuror care să se autosesizeze și să instrumenteze acest dosar. Eu am depus sesizarea pentru că mi s-a părut extrem de grav ce a făcut Dragnea prin intermediul lui Dăncilă. Am avut o conferință de presă în urmă cu zece zile în care i-am atras atenția doamnei Dăncilă și prietenilor domniei sale că ea va răspunde pentru tot ce îi ordonă Dragnea să facă.
(Aveți și alte informații față de ce ați trecut în sesizare, privind acțiunea de guvernare?)
Toate informațiile pe care le am, le am ca și dumneavoastră, din surse deschise. Eu în sesizare am trecut tot ceea ce consider informație relevantă care a apărut în spațiul public. Evident că orice întrebare îmi va pune procurorul care instrumentează, o să formulez răspunsurile din tot ceea ce cunosc legat de acest subiect.
( Vă mențineți în continuare poziția pe care ați sesizat-o atunci?)
Normal, din moment ce am depus sesizarea.
( Dar de atunci au apărut în spațiul public diverse informații)
Acuma, ca să vă spun drept, procurorul are alte posibilități de a afla informații.
(Viorel Cataramă v-a adus niște critici în legătură cu mitingul organizat în ziua moțiunii)
În ziua moțiunii a fost un miting la care au participat șapte, opt mii de oameni dintre care, mai mult de jumătate erau membrii sau simpatizanți PNL. Dacă vă referiți la prezența parlamentarilor PNL în Piața Victoriei, acela nu a fost miting. Este o dezinformare a Antenei3 care aprezentat evenimentul nostru, în care parlamentarii PNL, în pre-ziua moțiunii, pe o ploaie cu spume, am stat în Piața Victoriei să ne solidarizăm cu toți cetățenii români care au protestat de la Ordonanța13, impotriva intențiilor de politizare a justiție a majorității parlamentare.
( Domnule Orban, ce credeți despre poziția UDMR la negocierile pentru moțiune?)
Vom afla ce le-a promis Dragnea. Dacă UDMR ar fi votat moțiunea de cenzură , moțiunea de cenzură trecea, pentru că numărul de nemulțumiți din PSD este mult mai mare decât și-l imaginează Dragnea.
(În mod concret v-a cerut ceva la negocieri?)
Prefer să nu dezvălui discuții pe care le-am avut între patru ochi, dar i-am dat răspunsuri la orice fel de întrebare.
(În cazul în care se va hotărâ să candideze îl veți sprijini pe domnul Scutaru?)
Mă bucur că George Scutaru a fost achitat alături de colegul nostru Dan Motreanu. Îmi pare rău că cei doi colegi ai mei au stat o bună perioadă de timp în afara Partidului Național Liberal și sunt convins că odată cu achitarea vor activa în Partidul Național Liberal la adevărata lor valoare. Cu siguranță dacă domnul Scutaru va avea intenția să continue cariera politică în Partidul Național Liberal va beneficia de susținerea mea, ca și domnul Dan Motreanu.
(Poziția Domnului Cioloș privind candidatura singulară a formațiunii dânsului afectează unitatea dreptei? )
Ceea ce e impotant este să colaborăm, să ne coordonăm eforturile și după alegeri să putem să adunăm într-o formulă de guvernare. Primele alegeri sunt alegerile pentru Parlamentul European. În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, Partidul Național Liberal ca membru al Partidului Popular European candidează pe propriile picioare sau nu poate candida decât în alianță alături de o altă fomrațiune care este în PPE. Deci nu o să ne vedeți pe noi în alianță cu UDMR.
(Vă interesează o candidatură la europarlamentare?)
Încă nu am luat nicio decizie. Pregătim acum procedura și criteriile de desemnare ale candidaților de primari. Este foarte impotant să avem niște criterii exigente pentru că este foarte important pe cine trimitem în Parlamentul European.
(PMP este un partid în cădere liberă. Deschideți ușa parlamentarilor?)
Încă nu am discutat acest subiect. Deocamdata am colaborat la nivelul Parlamentului. Trebuie să vedem exact cum se așează PMP-ul după acest congres pentru a putea să luăm decizie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu